.

Mamselamsen

torsdag, januari 26, 2006

Lite fortsättning på det jag skrev om nedanför.

Jag tror att det viktigaste att jag som arbetslös... eller arbetssökande (låter vackrare) måste tänka på är:

"Jag ÄR inte arbetslös! Jag ÄR Birgitta som just nu inte har något arbete"

Det är en jäkla skillnad. För personifierar man sig med ordet arbetslös, stigmatiserar man sig själv... med tanke på hur många som tycker att arbetslösa är någon form av paria i dagens samhälle.

Att VARA arbetslös är ingen form av egenskap.... så bort med det uttrycket.

För jag ÄR: Birgitta, som ÄR kreativ... som ÄR en glad skit... som ÄR prestigelös... som ÄR fåfäng.... som är...... ......som just nu inte har ett arbete.

Tänk på det alla! Speciellt alla på AF. (Men då måste jag dock tillägga att "min" Lisa är en av de bästa arbetsförmedlare jag haft... och de har ju bytts ganska ofta. De förra har haft väldigt skiftande kunskaper och empatisk förmåga. Det är väl inte för inte som AF har börjat kallas för "Arbetsförnedringen")

Ahhh... det var skönt att skriva om detta.... IGEN!!!

Over and out/Mamselamsen, som nu börjar dagen med stor tillförsikt.

15 Kommentarer:

Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Nä... det stället borde göras.... då det minsta de gör är att förmedla arbeten.

6:42 fm  
Blogger X tycker...

Jag har bara hört gott om AF! Nej, jag skojade självklart. Jag tror knappt jag hört nåt positivt om dom alls.

6:42 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Förresten Sabina: Är det inte konstigt att man ALDRIG hör något positivt om dem?

7:16 fm  
Anonymous Anonym tycker...

AF i Jakobsberg hade en jäkligt snygg arbetsförmedlare för några år sen...men det är nog det enda positiva jag har hört....

7:29 fm  
Blogger PGW tycker...

Karln som jag träffade på starta eget-avdelningen på AF var helt OK. Det var han som sa till mig att inte säga till dem "därnere" (dvs vanliga AF) att jag hade pratat med starta eget-avdelningen och var på gång med start redan. Stackars karl, han måste ju verkligen vara helt bakbunden av sin myndighet. Men han visste ju hur det skulle hanteras även om rådet var lite lätt märkligt.

7:59 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

PGW: Det är ju det jag säger. Det är nog egentligen inte fel på arbetsförmedlarna som personer, utan systemet.

Gör om AF!!!!

8:06 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Bra skrivet. Det gäller även alla även diskare. Min få kontakter med AF, har varit en knasig handläggare med personteckenet "omöjligt"

8:25 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Japp, det är viktigt. Det är ju ofta inom sjukvården som man får höra att man inte ska göra sjukdomen till sin... ty då blir man sjukdomen och blir mycket svårare att bota eller hålla i schack!

8:28 fm  
Blogger helena tycker...

Kan vi bara få alla människor att sluta fråga puckade saker som : "Men vad gööör du heeela dagarna?" och "Söker du några jobb då?" så skulle jag bli väldans glad.
Jag undrar om folk verkligen tänker på vad det är de uttrycker när de frågar sånt här.

12:11 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag ser det nog mer som arbetsfri. :) Har visserligen aldrig haft med AF att göra, så jag vet inte hur de fungerar.

3:42 em  
Anonymous Anonym tycker...

Nej, jag är inte AF förmedlare och är ganska glad för det efter att ha läst kommentarerna nedan :-)
Jag har läst både dina inlägg samt kommentarerna och tycker det var intressant läsning. Blev dock i vanlig ordning ganska uppretad. Jag tycker def. att man ska se sin arb.löshet som ett jobb, inte som ngn nedan skrev:arb.ledighet! A-kassan och andra bidrag ska enligt min mening ses som ett stöd under tiden man söker jobb.Inte som en semesterkassa. I mitt jobb möter jag väldigt ofta personer som tackar nej till jobb för att man tycker man är överkalificerad/det är lite långt att åka till arb.platsen/det är "fel" arbetstider/det är fel arbetsuppgifter/man orkar inte/man har stämplingsdgr kvar vilket gör att man inte måste jobba
osv osv. Tar alla ansvar för sin egen situation så skulle AF och andra myndigheter ha den tid och de resurser som behövs för att hjälpa dem som verkligen behöver hjälp. Du skriver också att det är förkastligt med praktik och detta rimmar dåligt med att samtidigt säga att många jobb fås genom personliga kontakter. Har AF svårt att själva förmedla de jobb som faktiskt finns så är det ju en utmärkt idé att hjälpa den arbetslöse att själv skaffa sig personliga kontakter som i förlängingen kan ge jobb. Slutligen så föredrar jag i alla lägen personer som är sympatiska och empatisk, detta gäller givetvis även AF:s personal men jag tycker inte att arbetsförmedlarens främsta uppgift är att vara empatisk. Deras främsta uppgift är att få arb.lösa i jobb!
Mvh Lisa

9:50 em  
Blogger SilverLakeSwede tycker...

Som svar på Lisas inlägg ovan:

Det riktigt stora problemet är i min mening att det Svenska systemet (i vilket AF ingår) inte uppmuntrar till det egna ansvar som du efterfrågar. Tvärtom inbjuder systemet till att utnyttjas, vilker resulterar i dom attityder du beklagar. Men problemen i den Svenska arbetsmarknadspolitiken är så stora att mina åsikter om den skulle ta upp mycket mer plats än jag vill ta åt mig här på Mamselamsens blogg.

Vad gäller praktik har du såklart rätt, såvida praktikplatserna är inom den bransch den arbetssökande letar i. Men nu verkar det ju inte vara fallet efter vad jag hör.

10:57 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ja, så behövde jag inte skriva något svar. Tack! :-)

11:15 fm  
Anonymous Anonym tycker...

det är bra mamselamsen! man ska INTE göra sig själv till ett offer.

7:51 em  
Anonymous Anonym tycker...

Mitt senaste inlägg tog uppenbarligen död på hela diskussionen AF kontra arbetssökande... Jag antar att detta tyder på att det ämnet inte var tillräckligt intressant och jag lovar att sluta trakassera dig med fler inlägg. Kommer dock fortsätta att läsa alla roliga och finurliga inblickar i din vardag :-) Måste dock (sorry) svara på Davids inlägg. Jag håller med att AF i många fall kan vara en förmyndar myndighet men är det inte alltid så att den individuella personen har ett eget ansvar att ta makten i sitt eget liv?
Vad gäller att få en praktikplats inom rätt branch så tror jag att alla får räkna med att vägen inte alltid är rak. Jag har många vänner med låååånga universitetsutb som börjat med att koka kaffe och kopiera papper men som sedan avancerar till "rätt" tjänst.
Nu ska jag sluta skriva folk på näsan :-) Mvh Lisa

10:49 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka