.

Mamselamsen

måndag, oktober 20, 2008

Känns "overkill".

På ett par skolor i Sverige måste barn lämna ifrån sig fingeravtryck och en fyrsiffirig kod, för att få äta skolmat. För mig känns det lite "overkill"... särskilt som man läser i artikelns kommentarer att det tydligen inte funkar mer än högst 50% av gångerna.

Vad är det för fel på ett skol-ID med foto... och en som står och kollar så det stämmer. Ett sådant kort skulle "ungarna" och skolan även kunna ha nytta av vid andra tillfällen än just maten.

Over and out/Mamselamsen

5 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Jag gick själv på en av de nämnda skolorna och tyckte det fungerade ypperligt. Inget tjafs i matsalen, de som åt där hade betalat för sig. Vilket innebär att de som tidigare bara gick dit för ta upp plats och mat för andra utan att vara intresserade av att äta nu inte hade tillgång dit, såvida de inte betalat för sig. Resultatet blev en lugnare mer rofylld lunchmiljö som jag tror de flesta uppskattade. Som ett andningshål under en lång skoldag.
Det är nu över 10 år sedan Uddevallas gymnasieskolor införde detta system och vad jag hört har det inte varit några debatter om det alls utan de flesta tycker det har varit ett smidigt sätt att få ut sin tallrik via fingeravtrycksautomaterna. :)

10:36 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Men de som gick dit för att ta plats.... gick inte de också på skolan och kunde komma in närde ville.

Om dey inte var skolans elever, hade ju ett ID-kort varit passande.

11:03 fm  
Anonymous Anonym tycker...

angående de med att du tycker att de borde räcka med att ha ett elev id och kolla alla vid ingången så hade de aldrig funkat i exempelvis Uddevalla för man hade fått anställa 10-15st som under lunchen hade fått stå och kolla kort pga dessa 2 skolors storlek och de hade aldrig varit ekonomiskt hållbart alls... Uddevalla har exempelvis för närvarande 5500 studenter på heltid och kommer som de ser ut nu snart att få ca 2000 studenter till pga politiker planerar att stänga 2 skolor till för att få billigare drift och då behöver man inte vara speciellt matte kunnig för att inse att tiden aldrig hade räkt till för att kolla elevernas kort under dem ca 2h som maten serveras

11:13 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

OK... fattar!Jag tänker på en särskild skola i USA, som bara vill ha in sina egna studenter.... det gick flera tusen på den skolan. Där hade var och en ett ID kort, som de drog genom en maskin... en satt ock kollade att vilden som dök upp på hans särm verkligen stämde med den som gick in. Varje koll, tog ungefär 1 sekunder. På den skolan fanns två kontroller med två kontrollanter.

Fast visst, alla sätt är väl bra... om de VERKLIGEN funkar, vilket det enligt kommentarerna på Aftonbladet inte verkar göra till fullo.

Jag har många gånger fått lämna fingeravtryck i "security" på flygplatser och det vill minsann till att fingertoppen har rätt fuktighet för att maskinen ska "ta den".

1:18 em  
Anonymous Anonym tycker...

När jag gick på gymnasiet i Uppsala 1994-96 infördes ett kortsystem andra året vill jag minnas. Efter en del intrimningsproblem (slagsmål i kön, teknikokunninga pensionärer som vakter etc) så fungerade det riktigt bra. Jag vet inte om det fortfarande är samma system, men kanske...

7:32 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka