.

Mamselamsen

tisdag, september 16, 2008

Orkar du inte läsa detta, ska du inte göra det. Jag bara spyr ur mig en massa tankar.

Mycket tänkande blev det efter inslaget jag skrev om nedanför... och jag hamnade på önskningar och drömmar och ställde mig frågan: Ska man verkligen försöka uppfylla alla sina drömmar och önskningar?

Jag har några drömmar som ständigt dyker upp och de handlar om att handla grejor... egentligen fullkomligt vansinniga och onödiga saker.... och jag vet att jag förmodligen aldrig kommer att köpa dem... trots att jag kan. De kommer att förbli en önskning. För vad händer om jag fullföljer dessa tre drömmar och köper dem? Jo, jag inbillar mig att det dyker upp nya drömmar och ribban kommer att höjas hela tiden och till slut kommer jag aldrig att vara nöjd med någonting.

När jag läser i alla tidningar och ser på TV om hur vi ska konsumera... konsumera... konsumera... konsumera, blir jag lite kräkfärdig. Människor hetsas till att alltid göra sig av med fungerande grejor och skaffa sig det bästa, nyaste, hetaste, mest moderna av allt. Skillnaden kan vara "millimeterstor"... men ändå uppmanas vi att byta "upp" oss... hela tiden. Varför? Blir vi bättre människor då... som mår svinbra?

Mår vi egentligen bättre av en ny designersoffa, "superplatt-TV, snajsigaste bilen, senaste mobilen, coolaste datorn, dyraste designerjeansen o.s.v... o.s.v.

Är det verkligen grejor som vi behöver, eller är det grejor som vi behöver för att imponera på andra... och på så sätt inbilla oss att vi är lite bättre än dem?

Jag vet att det inte är bra, nationalekonomisk och globalekonomisk.... att uppmana till mindre konsumtion. Men jag är fullkomligt övertygad om att det är väldigt snällt mot en själv om man kan hoppa av konsumtionshetsen och förstå att man inte är en sämre människa för att man inte har det största, bästa, vackraste, dyraste och senaste av allt.

Men drömmar har jag... drömmar som jag/vi kommer att fullfölja när tiden är mogen. Att bo nära naturen i ett slowmotiontempo där jag kan uppleva och älska det som finns omkring mig... utan att hela tiden jaga efter något annat.

Min ultimata dröm är harmoni.

Over and out/Mamselamsen

6 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Det är faktiskt nationalekonomisk gynnsamt om vi konsumerade mindre eftersom det mesta som konsumeras är importerad, och att kostnaden för miljöbelastningen ett hejdlöst konsum förorsakar, är större än eventuell nationalekonomisk vinst.

11:10 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Bergatorparen: TACK!

11:19 fm  
Blogger Lilii tycker...

Jag har aldrig förstått det där med att vi ska ha det senaste, dyraste, bästa. Har vi det vi behöver så struntar jag i att våran tv är gammal och tjock, jag behöver ingen gigantisk platt-tv att sätta upp på väggen. Våran soffa fungerar utmärkt att sitta i, varför ska jag då köpa en ny? Mina småtroll har mat i magen, kläder på kroppen och en massa kärlek. För mig är det mer viktigt att vi har tid att leka, umgås, läsa en bok, än att de har de senaste märkeskläderna (som de växer ur på några månder) och alla tusentals bratzdockor och barbies.

12:09 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Lilii: Halleluja för dig! :-)

12:13 em  
Blogger Terése tycker...

Åh,så kloka ord!
Vi ska snart flytta in i hus och visst behöver vi köpa en del nya grejer men inte alls så mycket som många andra tycker. Alla våra möbler vi har i dag är fina och fungerar varför skall vi byta ut dem bara för att byter boende?
Drömmar är viktigt att ha, men för mig handlar det väldigt sällan om konsumtion. Jag drömmer om en god hälsa, lycka, barn, harmoni och ett långt liv.

12:48 em  
Blogger Cicki tycker...

Jag har gjort en riktig baklängesresa. Jag levde i ett äktenskap med mycket bra ekonomi. Vi köpte det vi behövde och ville ha. Jag skilde mig när barnen blivit stora. Klarade mig ganska bra som singel och egen företagare. Lite sämre ekonomi men kunde ändå unna mig det mesta som jag ville ha. Sedan åtta år lever jag med min älskling. Vi är förtidspensionärer bägge två numera med mycket låga pensioner. Vi får vända och vrida på varenda slanting och tänk jag har aldrig varit så lycklig som jag är nu. Äkta kärlek är tusen gånger viktigare än en tjock plånbok. Önskningarna finns men det är inte så mycket prylar utan det handlar mer om upplevelser som vi önskar oss.

Kan ju även säga att jag mår urdåligt när jag ser hur mycket som kastas. Det har hänt att jag tagit rätt på saker på återvinningen, tvättat och gjort i ordning det och skänk till pingstkyrkans eller Röda korstes loppisar.

11:21 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka