.

Mamselamsen

måndag, september 15, 2008

Tankar i sena aftonstunden.

Hörde att det skulle komma ett inslag i ett program ikväll... vilket, minns jag inte. Men det skulle handla om en pensionerad hjärnkirurg som skrivit en bok om varför vi människor som har det så bra, mår så dåligt. Jag spetsade öronen rejält och väntade med spänning på vad han skulle säga... och ja, han sa det som jag länge, länge tänkt på. Han sa: "Människan behöver mat, sömn och motion" för att må bra. Han drog upp om våra urförfäder från den afrikanska stäppen, som fick kämpa (motionera) för att få ihop till sin mat... och känna tillfredställelesen av att ha fixat käk till sig och sin familj och sedan kunna sova gott på natten. Han tyckte att ingen idag behöver kämpa så för det... det är ju bara att lyfta på telefonen och så får man en pizza hemkörd.

Många liknande tankar har jag haft om mig själv. Jag mår som bäst när jag kommer hem med en massa svamp, även om jag skulle kunna köpa kantareller i vilken affär som helst. Aldrig känner jag mig så rik och nöjd, som när jag lägger upp ett förråd med ved, även om jag har råd att betala den vanliga uppvärmningen. Eller den underbara känslan av att plocka och koka egen lingonsylt... trots att jag kan köpa det billigt. Om jag hade druckit saft, hade jag varit första kvinna ute i de taggiga snåren med slånbär... efter första frosten. Mums för slånbärssaft!

Jag mår helt enkelt som bäst, när jag går "back to basic"... gör grejor som handlar om nederdelen av Maslows behovspyramid.
Behov
När jag jobbar för min "överlevnad"... bära hem käk från skogen... se till att vi har det varmt... o.s.v. så mår jag som allra, allra bäst och känner en enorm tillfredställese. Nu har denna pyramid varit väldigt omdiskuterad, men det tänker jag inte ta upp här.

Så när den dagen kommer och vi flyttar ut på landet, kan Ni ge Er den på att jag ska ha ett litet land att odla på. Inte för att jag behöver, utan för..... tja, Ni förstår va?

Nu finns det säkert de som tänker: Jag jobbar som fan, för att tjäna pengar, så jag kan köpa mat. Men det var inte det han menade med att "kämpa" för sin mat och så.

Nu kommer jag inte ihåg vad författaren hette eller vad boken hade för titel.... men det är det kanske någon här som vet... för jag vill ha den!

Over and out/Mamselamsen.


Uppdaterad.

Jag har hittat boken! HÄR!

Och jag har beställt den. Tack Ulrica!

2 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Håller helt med dig om att man mår bra av att "skaffa" maten själv. Dessutom finns det vetenskapliga bevis att färgen grön (som finns i massa olika nyanser i skogen) påverkar oss positivt. Dvs vi mår bra av grönt! Jag tror att Det är Nisse Simonsson du menar. Se länken nedan:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nisse_Simonson

Han har skrivit flera böcker, vilka alla är värda att läsa!

10:09 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Tack Ulrica... jag har redan beställt boken.

11:21 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka