.

Mamselamsen

söndag, januari 13, 2008

En kvinnosida..... Herre min jeeee! UPPDATERAD.

De skriver om den i DN . "Ny sajt bara för kvinnor".

Jag citerar lite text.

Sajten ska ha ett redaktionellt innehåll där man bland annat kan få matrecept av journalisten Linda Skugge, läsa sitt horoskop och få tips om hur man kan komma i form.

Jag är definitivt inte intresserad av att få en massa recept av Skugge. Vill jag ha recept så letar jag på nätet... där finns miljoner. Jag läser aldrig någonsin horoskop... vilken smörja! Och komma i form..... ja, inte gör jag det på en sådan sida.... förresten vet jag redan hur man gör... man rör på sig!

- Den här sajten stöder ett sätt som är naturligt för kvinnor att agera på. Vi tjejer tar ju inga beslut utan att fråga våra väninnor.

Vad i helvete säger människan? Att vi kvinnfolk inte skulle ta några beslut utan att fråga vänninor. Det var bland det dummaste och mest korkade som jag hört på länge. Jag frågar aldrig väninnor om råd när jag ska fatta beslut... jag är helt kapabel att veta vad jag vill på egen hand. Om det handlar om affärer, för Stephan och jag en diskussion här.... och bara han och jag. Vill jag ta reda på något, söker jag på Internet efter information, som Malin Stråhle tydligen har något emot.

Malin Stråhle menar att mycket av det som finns på nätet är byggt på "information". Marianova byggs på kvinnors "verklighet".

Jojo..... "Sno stilen - det klassiska modet"... "Så fixar du sotade ögon - fem enkla steg"... "miss Maria observerar stilfullt sin samtid och svarar på dina frågor om stil, relationer och umgänge" (Vem i helsefyr är miss Maria?)... "Dagens horoskop: söndagen 13 januari 2008" (Observera att horoskopen ligger under fliken kultur!)... miss Maria om Zlatans nya baby och glada julbockar (Där är den där miss Maria igen... vem fasen är det? Är det någon bordellmamma?)

Och väninnor ska det finnas gott om, om allt går enligt planerna. Det är så medlemmarna kommer att kallas.

Så en massa okända käringar på nätet skulle vara mina väninnor. Tillåt mig att få kräkas en stund.

Målgruppen är inte tonåringar utan vuxna kvinnor med tid över för att sitta framför datorn.

En sak är fullkomligt klar.... har jag tid över, så inte fan sitter jag vid datorn och chattar eller vad det nu blir... med en massa okända människor, som hon vill att jag ska kalla väninnor.

- Annonsmarknaden ändras hela tiden och vi kommer att hitta sätt för djupare samarbeten. Den som till exempel är inne och söker material om Kroatien ska kunna få erbjudanden med anknytning till en semester där.

OK.... det avgjorde saken! Bara för att jag söker på Kroatien, betyder det inte jag vill ha en jävla massa reklam... eller som hon så vackert skiver, erbjudanden, i min mailbox. Jag kan berätta att jag får erbjudanden stup i kvarten i min mail.... och alla tycker att jag behöver en större snopp. Och fan vet om jag inte vill... om det är så här att vara kvinna.

När satsningen ska gå med vinst vågar hon inte uttala sig om. De pengar som blir över ska plöjas ned i verksamheten, för ambitionerna stannar inte med Sverige.

Gud min skapare... ska en sådan här sajt behöva spridas utanför Sveriges gränser också.

Den syn som Malin Stråhle verkar ha på kvinnor, vill jag då rakt inte bli förknippad med. För jag är stor... jag är stark... jag är självständig... och kan fatta beslut alldeles på egen hand. Har jag förresten berättat att jag aldrig någonsin skulle få för mig att ta med väninnor som smakråd, när jag ska köpa kläder. Jag vet nämligen... på alldeles egen hand, vad jag tycker om och vill ha.

Och skulle jag få reda på att mina döttrar vore på den där "kvinnosidan".... gör jag dem arvslösa. :-)

Over and out/Mamselamsen, förmodligen rätt okvinnlig

Jag har nu varit inne och kollat på sidan. Flikarna upptill var:

-Mode
-Skönhet
-Hälsa
-Mat
-Kultur
-Resor

Var är flikarna med ekonomi, pension, aktier, fonder, sparande, "hemmajuridik", karriär, omvärldsinformation o.s.v.?

Men det kanske är sådant som en riktig kvinna inte behöver veta något om.

Over and out igen/Mamselamsen, helt klart gräsligt okvinnlig

25 Kommentarer:

Blogger Nike tycker...

Ja men TACK för ditt bidrag!! Försökte mig på att kräkas över den här nya väninnesajten häromdagen.

http://nikesrum.blogspot.com/2008/01/knsapartheid.html

Är det verkligen så att flertalet kvinnor kan identifiera sig med sån här smörja?? Vägrar tro det.
Nike

11:33 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Inte de kvinnor som jag känner. Kvinnan som ska driva den där sajten säger att hon riktar sig till VUXNA kvinnor... men jag tror inte att vi går på det dravlet. Nä, jag tror att yngre människor kommer att hålla till där.

Jag har min egen sajt... här... och här skriver jag lite som jag vill. :-D

11:47 em  
Blogger Seia tycker...

Det är bra tycker jag att det finns även sidor som är bara inriktade för kvinnor, för även männen har sidor bara för sig.

8:26 fm  
Blogger PGW tycker...

Nu har snart hela kvinnliga bloggvärlden sågat den där sidan. Och den förtjänar det.

Ayla, det är helt OK med sidor som riktar sig till kvinnor, men då får de ha intelligent innehåll och inte påstå att jag inte är kapabel att ta beslut själv.

8:51 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Jag väljer att skratta. En sajt som lanseras med hjälp av orden "vi tjejer fattar ju aldrig några beslut utan att fråga våra väninnor" är nog dömd redan från början.
Vilka kvalificerade dumheter!
Jaså, horoskopen var kategoriserade under "Kultur"? Jamen, naturligtvis. Det är ju fullt logiskt.
Själva idén känns också otroligt ny och fräsch. Jag menar: Hur svårt är det inte att hitta SMINKTIPS, MATSEDLAR, KOM-I-FORM-TIPS KÄNDISSKVALLER och HOROSKOP på nätet!
Eller är det det? Knappast, jag tycker att det är svårt att UNDVIKA skiten!
Jag skrev också om "vår" fina nya sajt igår:
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.89663

8:59 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ayla: Det är väl OK med kvinnosidor...men varför måste en kvinnosida cementera den gammaldags synen om att kvinnor bara skulle bry sig om mode, smink, horoskop, matlagning och liknande. Kvinnor idag.. i alla fall de medvetna, är sååå mycket mer.

9:18 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Till alla andra: Japp.... vi sågar den vid knävecken!

9:20 fm  
Blogger Nina tycker...

Jag hoppas hoppas hoppas att detta bara var ett smaklöst PR-trick :I

10:46 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Tack för att du sammanfattade mina känslor! Läste artikeln i DN och blev sällsamt ledsen. Jag vill inte heller bli skriver på näsan vad jag är intresserad av bara för att jag är kvinna!

Förresten så finns väl dom där sidorna redan...Amelia och Cosmopolitan har väl sidor. Även Liberos och Bröllopstorgets webbforum har fullt med sk "väninnor" som man kan be om recept....

11:26 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Nina: Tyärr... kära VÄNINNA och TJEJ... verkar det vara många som gått på gått på det.

11:26 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

anonym: Jag har aldrig varit på de sidorna, men är det som du skriver, verkar marknaden vara mättad.

Efter ett antal poäng i marknadsföring lärde jag mig en viktig sak. Man ska hitta sin nisch och kundkrets och den får inte vara för stor. Att drämma till med halva Sveriges befolkning och tro att det funkar, går emot alla marknadsföringens "lagar".

Jag tror inte att den sidan kommer att slå Sverige med häpnad.

11:34 fm  
Blogger Lilla Jag tycker...

Mitt huvud snurrade tre varv när jag läste artikeln... Vilken kvinna med självrespekt stannar kvar på den sidan??

/Cecilia - stolt okvinnlig, antar jag ;)

12:34 em  
Anonymous Anonym tycker...

Såga sajten helt! Den befäster bara gammalmodiga synsätt.

Kränkande för en kvinna (alltså mej) som på egen hand klarat akademisk utbildning, heltidsjobb och att driva eget företag. Äger en bra bil som dessutom är trafiksäker. Jag frågar ingen man om lov att göra något.
/Tss med många barn och snäll sambo

1:15 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag tycker det är väldigt nära sexism att sätta upp sidor endast riktade till ett kön. Visst sätt upp en site om modelljärnvägar och kanske är majoriteten är män som är där. Sätt upp en sida om högklackade skor och jag tror det blir mest kvinnor där. Men det är väl lite fånigt att bestämma i förväg vilket kön som ska besöka sidan?

2:06 em  
Anonymous Anonym tycker...

Pinsamt ar vad det ar! Jag haller med Mamselamsen till hundra procent!

Horoskop? Tips pa att komma i form? Linda Skugges recept?

Nej tack, jag klarar mig.

Kanns som ett steg bakat med tankegangar om den rationella mannen och den kanslomassiga kvinnan. Pyttsan!

2:06 em  
Anonymous Anonym tycker...

Den största frågan är väl varför DN inte har någon som helst kritik i sina frågor eller i artikeln, har de betalt för att placera sig? Det blir ju löjligt

Bäst av allt tycker jag dock är den här nya och genialíska idén: "Den som till exempel är inne och söker material om Kroatien ska kunna få erbjudanden med anknytning till en semester där".

Gud! Att ingen tänkt på det tidigare! Jag skulle ju mycket hellre gå in på den här tuffa kvinnosajten och få reklam om resmål än på google, för det finns säkert mer kvinnoanpassad reklam där...

2:39 em  
Blogger Nina tycker...

Det roliga är att det framställs som något positivt dessutom =) Både Google och Facebook har ju fått ta massa skit för att de anpassar sin reklam baserat på vad folk gör på sidan...

2:41 em  
Anonymous Anonym tycker...

Förutom informationsbehov variarar mellan könen, så är det faktiskt något annat som avgör ifall män eller kvinnor gillar en webbplats och det är designen av själva webbplatsen. Män föredrar en typ av fyrkantighetsdesign och blå färg, medans kvinnor ogillar fyrkantighet och vill ha runda hörn etc.
För övrigt så är den största svenska webbplatsen idag i Sverige:
http://www.stardoll.se.
De satsar mer eller mindre enbart på unga flickor och har dubbla antalet besökare än Aftonbladet.

4:59 em  
Anonymous Anonym tycker...

En website 'av kvinnor för kvinnor'. Den fokuserar på ämnena:
- Vara vacker
- Laga mat
- Konsumera kultur
- Köpa kläder
- Handarbete
Plus en tjej som berättar att hon gillar stora bilar.

Om det är detta som är kvinnors fokus är det inte så konstigt att kvinnor halkar efter i karriärs och löneligan.

5:33 em  
Anonymous Anonym tycker...

Har du missta E24, de har en manlig och en kvinnlig vinkel på vissa av sina artiklar, ännu sjukare - http://gunnar.se/2007/12/19/blev-valdigt-forvanad-av-e24-man-kvinna/

6:30 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag är man och blev nyfiken när jag läste om den sidan, men samtidigt skeptisk - liksom hur ska man kunna sammanfatta på en sida vad kvinnor vill läsa om? Typ Wikipedia deluxe eller?

Och.. .det var precis så som jag inte ville att den skulle se ut. Sidan såg ut som en internetversion av Aftonbladet söndag, men lite seriösare touch.

Först var jag dyster, men ni har gett mig tillbaka tilltron till kvinnligheten. ;) ni har mina uppmuntringar till att fortsätta såga den. :P

Karl Lampinen

8:32 em  
Anonymous Anonym tycker...

Fy fan vilket jävla rikspucko. Jag blir förbannad när jag läser om det. Lever hon i fyrtiotalet eller? Som om det där skulle göra något gott för kvinnor. Argh ! säger jag bara. Arg jag blir.

11:28 em  
Anonymous Anonym tycker...

Skönt att läsa alla kvinnors kommentarer här, jag blev nästan mörkrädd när jag såg hur sidan såg ut. Den befäster ju bara stereotypen som kvinnor hävdar sig vilja bli av med.

Hoppas alla kvinnor tar en liknande linje som ni som kommenterat här, så att sådana här idiotiska inramningsprojekt inte kommer någon vart.

5:33 em  
Blogger Eric Haraldsson tycker...

Tack för den texten! Satt rent ärligt och gapade varpå jag väsandes "va i helvete" förfasades över vad kommersiella intressen tror att kvinnor är ute efter.

Men nu slipper jag brusa upp mer eftersom du gjort det alldeles utmärkt exemplariskt åt mig.

För(tryck) kvinnor... bah...

2:48 em  
Blogger InfiniDimm tycker...

Jag försöker föreställa mig vad lanseringen av motsvarande manliga site skulle få för kommentarer och av vilka.

11:37 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka