.

Mamselamsen

söndag, november 26, 2006

Att slå djur... det borde vara dödsstraff på det. UPPDATERAD!

I Belgien vill de införa spöstraff/dödsstraff på hundar som bl.a. skiter på fel plats.

Frågan är... vem ska göra det och när? Ska hunden ska bli arresterad och belagd med tassbojor och förd till häktet, för att där få sina rapp över tassarna?

Man kan förmänskliga hundar hur mycket som helst, men att koppla ihop spöstraff med något som hände för flera timmar sedan... nä, det fixar den faktiskt inte. Den förstår bara att någon slår den utan att fatta varför.... och snacka om att man lagt grunden till en psykiskt instabil hund.

Ska någon ha spöstraff för att inte hunden skiter på rätt plats... så är det husse eller matte. Jaa, stryk skulle de ha för att de inte plockar upp hundhögen efter sig.


Jag/vi har haft flera hundar och jag har aldrig bestraffat någon av dem med hugg och slag. När jag t.ex. ville berätta för vår gamla Bettan att hon uppförde sig illa, räckte det för det mesta med ett rejält NEJ! Och funkade inte det började jag morra... och lydde hon inte heller då, tog jag ett rejält grepp med munnen i hennes nackskinn och morrade.

Jag snackade hundspråk helt enkelt.

Min uppfattning är att det till 99,9% inte är hundens fel om något går snett. ("Hjärnfel" finns det ju alltid) Men annars är det enbart husses och mattes fel om inte hunden uppför sig som den ska.

Så det så!

Over and out/Mamselamsen, f.d. hundmatte


Uppdaterad.
Det här med att morra, funkar inte bara på hundar. Det biter... haha... på både kattor och barn. Jag morrade åt ungarna när de var små.... och de begrep direkt. :-D

Uppdaterad igen.
Jag renodlade ett knep till, eftersom Bettan som valp, hade en enorm förkärlek för cyklister. När hon drog iväg, drog jag efter. Och när jag fått tag på henne började jag som vanligt morra och då lade hon sig platt på marken, eftersom jag stod högst i hierarkin. Jag gick fyra morrande varv runt henne och avslutade det hela med ett litet bett i örat. Och hon slutade väldigt snabbt att jaga cyklister, utan att jag utdelat ett enda slag eller skrikit halsen av mig.

Rekommenderar varmt den här boken av Anders Hallgren. Den var min bibel som hundägare.
Och även boken "Hundens språk och flockliv".

13 Kommentarer:

Blogger Vonkis tycker...

Håller med dig helt och fullt. Därfur är det så dumt att prata om att förbjuda vissa hundraser för att de är "farliga". En pudel kan bli en dödsmaskin i fel händer. Ska vi då förbjuda pudlar?

10:54 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Vonkis: På Mamsans kommer det ibland ett par med en renrasig Pitbull.... och han är världens rarste.

Och när Millan bodde uppe i Hollywoodhills, hade hon alltid en Pitbull som sängkamrat... en Pitbull, som trodde att den var en bebis.

11:05 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Och jag tänkte på det där att det vill förbjudas hundar som inte släpper när de har huggit. Om jag inte minns helt fel, så tillhör Golden Retriever den sorten.

11:07 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Nu vill jag ju inte förorda Pitbull på något vis... de är ju trots allt avlade till kamp... men alla är ju inte monster.

Och själv skulle jag aldrig skaffa mig en sådan.

11:17 fm  
Blogger Humlan tycker...

Problemet är väl att människor skaffar hund men inte vet hur man ska uppfostra/lära hunden (och sköta den).
Jag har hört många teorier om hunduppfostran genom åren, vilka gäller? Förhoppningsvis blir metoderna bättre med tiden, så att de senaste är de bästa...
(Snacka hundspråk, var en ny metod för mig.)

11:21 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Humlan: Tyvärr är det senaste att "den hårda" uppfostran är inne igen. DET gillar inte jag.

11:30 fm  
Blogger crrly tycker...

De senaste dagarna har jag läst om "människor" (de förtjänar inte att kallas det) som har gjort alldeles vidriga saker med katter.

Mitt allmänna illamående just nu blir liksom inte bättre av det, om man säger så... Och så drömmer jag mardrömmar om det. Jag fattar inte... Neej.

12:13 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

crrly: Jag såg rubriken.... men ville inte gå dit och läsa. Fy fan!

12:20 em  
Anonymous Anonym tycker...

Min mamma gick alltid på en massa kurser med Anders Hallgren.
(hon är också hundpsykolog)

Hon var jourhem åt en massa hunder de räddade från misshandel...

Jag kommer ihåg en Jack russel hon tog hem...
Jättemisshandlad och hade ett halsband som hon fick elchocker med när hon drog...
Den "hussen" vill jag fortfarande döda eller sätta ett likadant halsband på...
Den lilla vovven var så skadad av sin behandling så hon reagerade jättestarkt när man typ bråkade som jag och mina systrar gjorde rätt ofta...Så en gång så satte hon tänderna i mej...I rumpan...har fortfarande en perfekt tandrad av ärr på ena skinkan *S*Men vi höll oss från att bråka hjälpligt efter det
Hon fick sen ett underbart hem hos min dåvarande pojkvän och blev världens gladaste jycke
Oj vilket långt inlägg men jag blir så upprörd när jag läser om sånt här..

3:09 em  
Anonymous Anonym tycker...

Det är inte hunden som är farlig utan ägaren.

MEn nu till ditt inlägg: Är en hund nödig och behöver skita så gör den det var den än befinner sig (om det inte till hör sorten som ska stampa runt i 10 minuter innan den hittat en gräs plätt som funkar att bajsa på). Och om man nu ger hunden stryk för att den skiter ute, så kommer det inte dröja länge förrän den kommer att lägga en hög mitt på vardagsrumms golvet.

4:06 em  
Blogger PGW tycker...

Ja man blir ju alldeles matt när man läser om de där stolliga politikerna. Jag har också fostrat hund enligt Anders Hallgrens metoder, funkar utmärkt! Tyvärr är det väl många som tror att hunden ska tuktas och kuvas. Det blir varken kul hund eller kul husse. Att fostra en hund och utveckla samarbete är ju så mycket roligare! Visst får man vara sträng ibland, men det går att lära en hund att förstå "nej" och stränga blickar och rörelser precis som du säger. Min jycke har fostrat mig också, inte just till fotgående och sådant, men jag har upptäckt beteenden hos mig själv som han gjort mig uppmärksam på, det är väldigt intressant!

4:37 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jaa, djuren ska man behandla med respekt, men ändå visa vem som bestämmer.

Gud vad jag längtar tills jag kan skaffa hund igen. Det blir den dagen då den inte behöver vara ensam mer än max fyra timmar om dagen.

Lan inte någon vara hygglig och ge mig pension... NU!

7:51 em  
Anonymous Anonym tycker...

stämmer så bra så... vill man lära djur att uppföra sig måste man förstå deras språk!

9:28 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka