.

Mamselamsen

onsdag, september 27, 2006

Undrar när det ska bli OK här?

I USA och andra länder har det länge varit helt normalt att få en "doggybag" när man inte orkar äta upp på restaurang. (Ordet "doggybag" är ett typiskt svenskt ord, som inte funkar i USA).

Jag har aldrig förstått att inte människor ber om att få maten med sig hem, när de bara petat lite i den. Hur många halva pizzor har inte lämnats kvar på tallriken, fast man betalat för den?

Nästan alltid när jag varit hos Millan hade vi lådor med oss, när vi lämnade en restaurang. Antingen blev det lunch nästa dag eller så blev någon uteliggare, som det tyvärr kryllar av där hon bor, mätt den kvällen.

De enda gångerna som folk bett om att få något paketerat hos oss, är när barnen fått en våra gigantiska chokladbollar. Barn orkar normalt bara trycka i sig en halv... sen är de mätta. :-D

Nä, fram för att våga be om att få den betalda och ouppätna maten med sig hem. Mamsans har frigolitlådor, som bara väntar på Er.

Over and out/Mamselamsen, mycket lite morgonpigg

12 Kommentarer:

Blogger PGW tycker...

Det där har jag också alltid undrat över! Som restaurangägare skulle jag tycka det var mycket roligare att packa ner den överblivna maten så den blir äten senare, än att kasta en massa mat!

8:03 fm  
Blogger K tycker...

Jag brukar be om att få med maten hem som jag inte kan äta upp. Händer nästan varje gång jag äter ute (vilket inte är så ofta däremot). Men i mitt fall beror det ju på att jag inte har någon magsäck och inte ska äta så mycket på en gång. Bra att veta att det är OK!

8:09 fm  
Blogger Unknown tycker...

Jag har inte det problemet då jag antagligen alltid har maken aka "soptunnan" med mej eller nån glupsk kollega

de är fenomenala på att äta upp det inte jag orkar....
Maken drog ju i sej resterna av den gigantiska burgaren jag beställde hos er..efter att han hade ätit upp sina kroppkakor OCH resterna av Vildingens pannkakor :)

Men de flesta resturanger som jag besöker har "doggybag" bara man säjer till....

8:11 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Men en del människor verkaar tycka att det är lite fult att be om att få maten med sig.

8:15 fm  
Blogger Unknown tycker...

Jag skyller på Luther :)

8:17 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Vilding: Japp... eller rädslan för att inte visa sig "fattig".

8:19 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Jag som är grovt amerikaniserad ber alltid om att få med mig maten som blivit över. Min man rodnar och ser ut som om han skulle smälta av förödmjukelse.

Dock på vår fantastiska favoritpizzeria där de gör pizzorna så sjukt stora, kommer de alltid med kartong till de sominte ätit upp UTAN att någon behöver be om det. Det är service!!!!

9:46 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Lite konstigt det där. När man står bakom disken känns det helt okej när andra ber om "doggybag", men att stå på andra sidan - eller oftast sittande vid ett bord då - och be om en "doggybag" själv känns lite pinsamt... men jag brukar be om "doggybag" iaf - det är ju som sagt min mat det handlar om. Och vilken underbar lunchlåda man får sen :-)

Fast det är klart, det funkar ju bara på vissa ställen - en del är ju så snåla med portionerna att man knappt blir mätt första gången... :(

9:53 fm  
Blogger Mayumi tycker...

Jag kom just hem från Kalifornien och blev glatt överraskad över att dom faktiskt frågade om man vill ta maten med sig hem (det man inte orkar äta) Håller med om att det är nåt man borde anamma här i Sverige också :)

11:25 fm  
Blogger Lyckliga Grodan tycker...

jag ber alltid om doggybag när jag inte orkar äta upp..
men jag är också amerikaniserad.. sedan tjugo år..
smarta sedvanor tar man med sig hem tycker jag..

11:25 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Själv är jag ganska glupsk, men barnen äter rätt sällan upp det som serveras - särskilt inte på restaurang! Tycker absolut att det borde vara naturligt att få ta med hem.

Gillar idén att ge maten till någon som behöver ett mål mat. Förutsatt att maten är fräsch och hyfsat varm, förståss.

11:42 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Hörde på tv att de skulle börja med "doggy bag" även för vin i Usa. :)

10:21 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka