.

Mamselamsen

lördag, februari 25, 2006

Linda Skugge.... jag skriver positivt idag!!!!!!!

Har nyss läst hennes senaste krönika .

Jag kan, efter att haft en far som varit lärare i "tusen år" och själv haft tjejer i skolan, uttala mig... visserligen rent subjektivt. Skolan är för slapp och likgiltig när det kommer till skadegörelse, mobbing och olagligheter som förekommer inom skolans väggar.

Ungarna har i efterhand berättat att de hur lätt som helst hade kunnat få tag på både sprit, anabola och narkotika i skolan. Och det vara av folk som inte tillhörde skolan. De bara traskade rakt in och utbjöd sina varor.

Min far berättade om en av de gånger när han "plockade" två killar som stod utanför en av skolingångarna och rökte hasch eller nått liknande. Han ringde polisen, vilket han enligt skolledningen INTE skulle ha gjort och han blev inkallad till skolchefen och fick en avhyvling. De tyckte att han skulle gått till rektor, kurator och skolpsykolog i stället. Men med mångårig erfarenhet av som händer då... ringa föräldrar som ofta inte brydde sig... samtal med kurator och psykolog, som dessa ungar ofta inte brydde sig om, bestämde han sig för att göra som i det verkliga livet och inte tysta ner det innanför skolans väggar. Han ringde alltså polisen. Till saken hör att han jobbade på en riktig problemskola.

Så.... stäng skolorna för obehöriga och "mjäka" inte med killar och tjejer på högstadium och gymnasium... för de vet exakt vad de gör.

Att ungarna/barnen har problem och hur det borde lösas, är en annan frågeställning.

Over and out/Mamselamsen

22 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Tom jag håller med...för en gångs skull....

Men har inget minne av det var så på min skola i högstadiet...Men å andra sidan var jag rätt "kokongad"

Linda Skugge som statsminister?

Njaaa men rektor kan hon väl få bli?

12:22 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Nja, statminister var väl att hugga i.

12:28 em  
Blogger Farsan_Baloo tycker...

Hmmm ja jag håller ju verkligen INTE med :)

Vilket kanske är en sak att ta med i beräkningen. Vi måste ju få folk att vilja jobba i stängda skolor också. Personligen gillade jag bara vinjetten till kvinnofängelset och har inga ambitioner att bli plit ;)

1:12 em  
Anonymous Anonym tycker...

På den skolan jag gick var det inga problem med att utomstående kom till skolan och sålde hash (som var knarket på mode på den tiden). Det hade vi nämligen en lärarvikarie som skötte om!!! Och jodå, han fick jobba kvar, bara han lovade att sluta sälja hash på skolan !!???!!!

1:30 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

farsan baloo: Vad finns för alternativ?

hexi: Det fanns en mellanstadielärare här i Nybban också... han sålde hembränt till ungarna... men han åkte dit ordentligt.

1:48 em  
Blogger MB tycker...

Kan inte annat än hålla med, skolan är alldeles för slapp...likaså många föräldrar :-(

1:53 em  
Blogger Farsan_Baloo tycker...

Det jag främst vänder mig emot är idén att förändra alla skolors förutsättningar pga ett problem som är ganska isolerat till storstäderna. Och även i storstäderna är de skolor som har sådana här problem i minoritet.

Jag tror mer på en lösning som får kosta resurser istället för inskräkningar i frihet.

Små skolenheter. Mindre möjligheter att vara anonym på skolan. Större möjligheter att bygga upp förtroende och respekt mellan elever och lärare.

Jag köper inte alls resonemanget om hårdare tag vilket skulle leda till större respekt. Snarare tror jag på motsatsen. Det går inte att skrämma ungdomar till att lyssna på äldre. Kanske fungerade det så på 50 talet, men risken finns att läraren blir fienden för eleverna. Då har man verkligen inga möjligheter att nå fram.

Det måste finnas andra instanser i en ung människas liv som tar den rollen, det får inte bli lärarens. Läraren är pedagog som står på elevens sida. Även om intentionen med många förslag om tuffare tag är att stärka lärarens roll gentemot eleven tror jag att resultatet mycket lätt kan bli det motsatta. Vilket vore öderstiget för förhållandet lärare elev.

2:07 em  
Anonymous Anonym tycker...

Alla skolor är inte dåliga med vandalism och bråkiga elever. Det finns många skolor som fungerar jättebra. Det får vi inte glömma.
I många kommuner med många sociala problem samarbetar skola, soc och polis på ett mycket bra sätt. Det vet jag av egen erfarenhet.
Jag tror absolut på mindre skolenheter. Jag har jobbat på en gymnasieskola med ca 1000 elever och idah på en liten skolan med ca 22o elever. Det är en himmelsvidd skillnad. Just att alla elever blir sedda och bekräfatde, och inte försvinner i en anonym , grå massa, är jätteviktigt.
Det är framförallt viktigt att rektor har pedagogisk erfarenhet. Så är det tyvärr inte på alla skolor.
Sen är det jätteviktigt att de som förstör och bär sig illa åt,verkligen får känna av konsekvenser av sitt agerande. Det är skolan alldeles för dålig på idag. Låt de som förstör ta ansvar.

På min yngste sons skola finns det ungar från 36 olika nationer. Fatta att det blir problem och konflikter av olika slag.

Stängda skolor löser inga problem, tror jag. Och Linda Skugge som rektor? NEJ TACK

2:29 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Farsan baloo och inna: Det hade ju varit fullkomligt underbart om det så förhatliga ordet pengar hade kunnat satsas på sådana skolor.

Att lärare ska vara lärare har jag alltid ansett. De social och pskykiska problem som finns, ska hanteras av de som är proffs.

Helst borde de inte finnas alls. Hur hanterar man det? Föräldrar förståss. Införa ämnet etik och moral i skolan redan på lågstadiet?

Men problemet finns NU... vad ska man göra NU? Inte kan vi väl låta delar av en generation gå till spillo.

Jag är öppen för alla förslag... Vem vet, jag kanske har ändrat åsikt innan kvällen är här.

2:42 em  
Anonymous Anonym tycker...

Tyckte också att Skugge var bra i dagens krönika.

4:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Så skönt att han åkte dit!

Det läskigaste var ju just det att den här mannen fick jobba kvar (han hade dessutom NOLL koll i dom ämnen han vikarierade i) Sen hade vi en gravt alkholiserad lärare som såg ut som Hans Sheike (den piskande sektledare om du minns) som tog nakenbilder av elever och söp på lektionstid (i vissa fall var han så berusad att han inte märkte att eleverna lämnad klassrummet). Han fick OCKSÅ vara kvar. Och det här var en skola på en LITEN ort på 80-talet.

Men i övrigt tror jag Inna och och farsan-baloo har rätt i mycket. Fast visst finns det VISSA elever som nog skulle behöva en låst skola plus en väldigt massa extra resurser.

Och sen skulle det behöva satsas resurser på att ta hand om problembarnen redan på lågstadiet och stötta och hjälpa dom INNAN det är för sent. Dom flesta lågstadielärare kan ju redan då peka ut vilka som blir ligister när dom blir äldre men tyvärr verkar det ju inte så viktigt med dom små. (Och naturligtvis är det lärarnas jobb att undervisa barnen, inte att reda ut deras social problem, men tyvärr verkar dom ofta vara dom enda som bryr sig)

4:33 em  
Blogger Farsan_Baloo tycker...

I termen "etik och moral" ligger problematiska värderingar tycker jag. Vad är god moral egentligen och hur är man när man är etisk? Kanske "livskunskap" är ett bättre ord. Den inriktningen finns ju redan på många skolor.

Hur ska man då lösa storstadsskolornas problem med vandalisering, dålig stämning och svårpluggad miljö? Ja, ett första steg hade kanske kunna varit att stycka upp skolorna. Låta varje skola skapa sin egen inriktning och sitt eget sätt att hantera skolans unika problem. Ganska snart kanske man då skulle märka vilka lösningar som fungerar och vilka som inte gör det.

I kommunen där jag bor kör man ett mycket lyckat drogprojekt. En huvudansvarig projektledare som säkert har bra betalt och ett stort kontaktnät av "billigare" ungdomar som jobbar på fältet med ungdomar i trubbel.

Jag tror mycket på liknande lösningar på skolans problem. Knut upp ungdomar kring deras intressen. Sport fungerar alltid. Jag spelar fotboll i ett lag med nästan bara invandrare och så länge de är på plan finns inget annat i skallen på dem.

Har ingen helhetslösning klar att lansera. Tror mycket mer på att små enheter får resurser att lösa problemen. Då kommer lyckosamma skolor att kunna bli förebilder för mindre lyckosamma

4:36 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Så istället för stängda skolor... små enheter som kan behandla eleverna individuellt och se till att de har att göra på fritiden.

Fattade jag rätt?


Dock är det nog inte ett storstadsproblem..., Nybro har bara drygt tjugotusen invåner och här finns alla problemen.

5:38 em  
Anonymous Anonym tycker...

Rätt uppfattat Mams! Jag arbetar i en väldigt spännande skola , inte för stor. Alla "känner" varandra och alla barn vet att de kan komma till vilken vuxen som helst. Vi har livskunskap på schemat redan från förskoleklass med etik och moralfrågor. Många av våra familjer har annan kulturell bakgrund än svensk och det är viktigt att alla känner sig välkomna till skolan och att föräldrarna är viktiga! Vi vuxna kring barnen är så otroligt viktiga och kan vi samarbeta och känna respekt för varandras olikheter skapar det en trygg skolmiljö för våra barn. I en trygg, inspirerande och glädjefull miljö är det roligt att arbeta i både för barn och lärare. ....Det här får nog inte plats :-)

6:05 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Som jag skrev i början av dagen... jag är inte sen att ändra uppfattning om någon kommer med bra motargument.

Men vad ska göras fram tills vi har dessa idag ganska unika skolor överallt?

6:47 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag har en tanke om det... men i och med att jag bestämt att inte ge mig in i den politiska debatten här på bloggen, så får det vara.

6:48 em  
Anonymous Anonym tycker...

farsan Baloo: Jag tycker att du har mycket sunda åsiker.
Att det inte satsas pengar på skolan beror på flera orsaker.
Den främsta, enligt min åsikt, är att skolan är kommunalt ansvar (ekonomiskt) Kommunpolitiker har så många hål att stoppa pengar i, varför de tänker kortsiktigt. Vilket r helt fel , eftersom det kostar kommunen mycket mer i slutändan,att inte satsa på skolan, med bla ungdomar på lvu-hem och ansvar för arbetslös ungdom.
Elever med behov av extra stöd av olika slag, slås ut redan på lågstadiet idag. Det finns föräldrar som låter sina barn gå särskolan, just för att få resurser. Det är helt fel.
Det var bättre förr, när staten hade huvudansvar för skolan. När det gäller ekonomi, tycker jag.

Ett annat problem som vi på gymnasiet brottas med är detta: högstadiets krampaktiga arbete med att alla ska vara godkända i svenska, engelska och matte. Det finns elever som har underkänt i ett av dessa ämnen och bra betyg i alla övriga, som inte kommer in på ett vanligt gymnasieprogram. Samtidigt finns det elever som har 30 poäng (g i bara ma, sv & en) som kommer in på t ex samhällsprogrammet, vilket är studieförberedande. Det handlar inte bara om att komma in på gymnasiet. Man ska klara av det och komma ut också.
Arbeta med det som är bra hos varje enskild elev. Det ska vi göra enligt läroplanen (lpo94)

Mitt personliga rättesnöre som människa är: var mot andra som du vill att de ska vara mot dig. Det tror jag räcker långt.

7:06 em  
Blogger Bloggblad tycker...

Som gammal lärare tänker jag inte ge mig in i debatten, men jag ber er bara om EN sak:
Det finns många skolor, inte EN svensk skola. Tänk om vi skulle klumpa ihop alla familjer och tala om "den svenska familjen"?

Jag försvarar alltså inte "Skolan" men har sett väldigt många varianter av både lärare och skolor.

9:02 em  
Anonymous Anonym tycker...

Bloggblad: Tack för ett förnuftigt inlägg!
Visst är det så.

10:14 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Alltså.. fattar Ni... kommentarerna är ju mycket mer intressanta än själva inlägget.

Oj, vad mycket jag tagit till mig här idag. Tack, alla Ni som skiver så bra.

10:51 em  
Blogger Farsan_Baloo tycker...

Tog en titt in i bloggtoppens top 10. Smink, smink, smink och lite sport. Hur orkar folk sitta på nätet...

Jo, i den här bloggen här har ni anledningen. Bara den här diskusionen gör bloggandet mödan värt.

Väntar dock med tyckandet till efter matchen imorgon. I skrivande stund är nämligen hjärtat skenande av nervositet och huvet fullt av hockeytermer. Hoppas att Jörgen Jönsson avgör. Där har vi en förebild som heter duga!

11:33 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Baloo: Jag tog bort mig själv från den där listan, när jag låg och florerade lite upp och ner på förstasidan. Jag blev så vansinnigt stressad och glädjen md själva bloggningen försvann.

Så nu för tiden har jag bara "5-7 läsare" om dagen och den tanken gör det hela roligare igen.

9:42 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka