.

Mamselamsen

lördag, augusti 20, 2005

Nu framåt kvällningen blev jag lite nostalgisk efter att ha läst om "skärarungdomar"

Ja, jag skriver ungdomar, för det är inte bara flickor som skär sig. När jag läser om denna tragik som finns, inser jag vilken tur jag har haft i livet. Tur, betyder inte smärtfri och rosenbeströdd.

Jag hade tack o lov föräldrar, eller rättare sagt en mamma som jag kunde prata med allt om. Min bästa väninna gjorde det också. När vi hade varit ute och "svirat" kom mor (jag sa faktiskt mor) alltid upp mitt i natten och satte på kaffe, för hon ville veta ALLT!. Nåja... vi berättade i alla fall 99 %. När vi berättade detaljer om alla killar sa hon alltid: "Hu så hemskt.....vad hände sen då"? Hon satt där med pliriga ögon och tyckte nog att det var ganska roligt att få höra vad vi hade gjort. (Min bästis låg ofta ofta över sådana nätter) Och en sak ska Ni veta.... Vi var inte Guds bästa barn. *skrattar vid minnet*

Hon dog för 13 år sen...alldeles för ung. Men innan hon dog, gav hon mig en dikt som hon ville att jag med jämna mellanrum skulle läsa och tänka på.

"Dagen idag är en särskild dag,
-den är din.
Gårdagen föll ur dina händer.
Du kan inte få mer av den
än du redan fått.
Morgondagen vet du ingenting om.
Men dagen idag, den är din.
Använd den.
Idag kan du göra någon lycklig.
Idag kan du hjälpa någon.
Idag är en särskild dag.
Den är din".
Indisk dikt
Om jag bara inte glömmer bort dom orden, så kan jag verkligen hitta GULD-kanten varje dag i mitt liv. Och denna "någon" som det sägs i dikten, behöver inte alltid betyda någon annan än en själv.

15 Kommentarer:

Blogger anna tycker...

den är så bra den dikten...och ja, det ska väl vara skärarungdomar, men tyvärr blåses det ju pp som att det bara är tjejer som skadar sig själva. tyvärr...jag har emd världens bästa föräldrar som har hjälpt mig med mycket, jag ville väl helt enkelt inte berätta allt.

11:22 em  
Blogger Bloggblad tycker...

Nu först - efter påstötning från nån i gänget, såg jag att du uppmanat mig att svara på fem frågor. Och jag som trodde att jag var utmobbad.... Men jag reagerade inte på namnet "bloggis" - så enkelt var det. Jag har nog med att komma ihåg att jag heter Bloggblad och inte mitt vanliga bladnamn...
Jag återkommer.

Jag har träffat flera skärarflickor när jag jobbade på högstadiet - jag blev så deppad när de berättade om sina liv. Var nånstans på vägen försvinner livsglädjen? Vem släcker den?

11:52 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag vet inte... men jag tror att det har mycket med självkänsla att göra. Självkänsla som man inte ska förknippa med ordet självförtroende. För det är två helt vitt skilda saker tycker jag.

12:10 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Bloggis...jag som t.o.m. länkat till dig. =)

12:11 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Tack Mamsen för att du delade med dej!!

1:35 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Fina ord och så tänkvärda. Och du skriver, det behöver inte vara någon annan än du själv. Man måste ju vara rädd om sig själv också!

8:26 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ja, för den viktigaste personen i mitt liv, är faktiskat jag. För om inte jag mår bra, kan jag inte förbehållslöst hjälpa eller stödja någon annan.

9:07 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Jättefin dikt!

9:43 fm  
Blogger Gagga tycker...

Underbar dikt o underbar mamselamsmor!
I morgon kommer mina skolbarn. Du förstår säkert att dessa skärarbarn finns runt omkring o inom mig.
Jag kallar dem barn även om de går på högstadiet.

9:45 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Inte bara skärarbarn Utan barn utsatta utsatta för incest. Många fler än vi nånsin anar. Mobbing...ätstörningar...o.s.v. Jag fattar inte hur lärare orkar med sitt arbete. Jag vet för jag kommer från en lärarsläkt

10:03 fm  
Blogger Gagga tycker...

Bilden jag tog bort på min sida häromdan handlade givetvis om detta. Jag har det ständigt runt mig o inom mig som sagt var, men klarade inte att ha det på min blog. Oj, nu fick du det ju här istället. Förlåt!

10:16 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Gör inget Gagga! Jag må framstå som den mest ytliga människa på jorden... och ja, det är jag också. Men som hos alla, har jag en väldigt filosoferande och tänkande sida också. Men jag håller gärna dina "nödsaxar" här... det gör inget. Kan jag få vräka över lite GULSISAR på din sida? *skrattar*

10:29 fm  
Blogger Gagga tycker...

Nu blev jag nästan rörd. Häll så mycket guld du vill över mig Mamsan!
:)

10:38 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Underbar text =)
Har läst om skärarflickorna jag med men skall bara inflika med att det finns minst lika många vuxna /unga vuxna som skär sej. DET om något är ett mörkertal.
För att inte tala om alla andra sätt det finns att dämpa ångest på- svält,frosseri,alkohol,narkotika,sex and U name It....

11:00 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Allt beroende är av ondo....utom att vara Bloggoholic. *ler*

4:03 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka