.

Mamselamsen

fredag, oktober 31, 2008

Jag, en dansbandshoppa! UPPDATERAD!

Inte förrän nu i veckan har jag förstått att det pågår en dansbandstävling på TV. Kanon! Då kan jag äntligen byta ut "Stjärnor på is", som jag inte tycker är särskilt roande. Även har jag läst diskussionerna om det kulturella värdet och om äktheten. Vad då för äkthet och värde. När vi på "stenåldern" spelade musik på olika etablissemang i Sverige.... kan jag berätta att det var inte den musiken som vi gillade. Men vi var ju tvungna att hålla oss till musik och takter som det gick att dansa "styrdans" till. Det var i princip bara två sorters takter. Den ena skulle passa till tryckare och den andra var låtar som det skulle gå att bugga till. I det allra första bandet som jag var med i, ingick även en hel del gammeldans också. Inget annat kom på tapeten, hur gärna vi än ville.

Hade vi spelat den musik som vi gillade, hade vi inte fått ett enda gig. Det handlade om att överleva. Det "värsta" vi försökte oss på var "I shot the sheriff"... men fick snabbt lägga ner den efter klagomål om att vi var för rockiga.

Så man kan inte sätta in dansbandsmusik som toppenmusik.... då det mesta som spelas ute är covers (om man inte är ett stort dansband med egna låtskrivare) Men det spelar ingen roll... det är inte musiken i sig som är det viktigaste... det är chansen att ge människor musik att träffas och dansa till. För hur många par kan inte idag säga att de möttes på ett danshak?

Så när det gäller dansband och deras musik är det mer en social inrättning för folk att mötas... och om det är kulturellt eller inte... vem fasen bryr sig, när man är på raggarstråt och gillar att bugga. :-)

Ännu en "vacker" bild från min ungdom.
Bandet
De glasögonen gick inte av för hackor... jag har dem fortfarande kvar i en låda. Skulle nog kunna få en hacka för dem på Tradera... "Tv-rutor" är visst otroligt hett just nu, bland ungdomarna. :-)

Over and out/Mamselamsen


BTW. Jag spelar Arvingarna varje fredag när jag lagar smaskensmat. Man sjunger och skrålar så bra till dem. "Eeeeeloiseeeee....."

Ännu en grej. Jag läste någonstans att någon skrev, i samband med dansbanden, att det är osmakligt med feta karlar i för små "kostymer", där magen tittar fram. Är det då OK för mig att skriva att Loulou som åkte ur Idol, är osmaklig för att hon som är så fet och har bröst som ibland var på väg ut ur urringningen?

Skulle inte tro det.... för då är det diskriminering.

6 Kommentarer:

Blogger Klimakteriehäxan tycker...

Du som gillar dansband - såg du "Leende guldbruna ögon" när den serien sändes? Börjar gå i repris på söndag annars, råkade jag upptäcka - jag gillade den väldigt mycket!

9:35 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Klimakteriehäxan: Kan inte direkt påstå att jag gillar dansbandsmusik. Lyssnar bara på det när jag lagar mat. Annars är det mycket country här.... fast det kan väl nästan klassas som dansbandsmusik... fast de sjunger på engeska. :-)

Man kan ju undra var gränsen går. Är det musik som går att dansa till, är det mesta dansbandsmusik.

10:21 fm  
Blogger PGW tycker...

Det är fredag hörrö. Var är bilderna på fredagsskapandet?

5:01 em  
Anonymous Anonym tycker...

Men vem på fotot var du??? Förlåt - ÄR du?

5:25 em  
Blogger Tutte i blåbärsskogen tycker...

PGW. Jag har börjast.... och skumpan är öppnad.

Christina: Mm. det är jag. :-)

/Mamselamsen

5:47 em  
Anonymous Anonym tycker...

väl värd att läsa. Jag fann det väldigt informativ som jag har forskat en hel del nyligen på praktiska frågor som du pratar om ...

11:27 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka