.

Mamselamsen

söndag, maj 20, 2007

Att jag inte ställde upp! UPPDATERAD

Jag hade sopat banan med alla dessa sommelierer .

Han som vann sa att han tränat länge för den här tävlingen. Och vem har inte det? Jag har holkat "rödtjut" i 35 år.... så jag kan en del. Det bästa jag har lärt mig, är att exakt bedöma om jag tycker det är gott eller inte. Men det är bara första glaset som är viktig.... vid glas-2-3-4 smakar allt vin gott.

Sen tycker jag att det är rätt viktigt att det har en snygg etikett och en lättöppnad kork. Och sist men inte minst... att det är "pocent" i flaskan. :-)

Eller så är jag bara cynisk efter att ett otal antal gånger ha varit "servis" när Munskänkarna, med silverbyttor runt halsen, haft sina seanser. Det är inte utan att jag många gånger har varit tvungen att svälja tungan, för att inte brista ut i ett frustande asgarv, när jag lyssnat på dem. Små lokala "socesketare" leker fiiiiina.

Jo, för har man jobbat inom restaurang en längre tid, så vet jag hur snabbt den fiiiina fasaden rasar och många blir fullare, tafsar på personalen och blir än mer odrägliga än till och med "vanligt fölk".

Alltså blir många i mina ögon bara fruktansvärt pinsamma och löjliga, när de dagen efter en rejäl fylla, sitter där och gurglar och sörplar med sitt vin och är förståsigpåare.

Over and out/Mamselamsen, en luttrad hotell- och restaurangmänniska


9.16
Innan Ni hoppar på mig om sommelierer.... läs en gång till! De jag egentligen "ger mig på" är hur vissa gäster i vissa lägen är fiiina (att frottera sig är viktigare än vinet), för att dagen efter bete sig som... jag vet inte vad! Ibland har jag fått för mig att en del restaurang- och hotellgäster tror att folk som arbetar för dem, är både blinda, döva och hjärndöda.

Och om någon, som jobbat länge inom branschen säger något annat, så tror jag inte dem.


Senare!
Måste bara kopiera in lite av det som jag skrev på ett annat ställe... tar bort lite namn.... för jag vill ju inte bli polisanmäld. :-)

"Nu blir det nog en liten storm på min blogg idag. :-) Jag ska låta inlägget ligga kvar överst hela dagen idag.... det här är ju jätteroligt.

Jag hade velat skriva om "***" som slet in mig i serveringsrummet och började tafsa mig på brösten.... eller den andra "***" som ville att jag skulle fiffla med notan, till restaurangens nackdel.... eller den fiiiina hotellgästen som erbjöd mig sex med piskor och så, på hotellrummet. Och för att inte tala "***", som är/var hustrumisshandlare. Eller vår fiiina f.d. "***" som är grav alkoholist, med allt vad det innebar av uppförande och beslut. Eller den "***" som vi fick baxa ut, efter att han somnat på toaletten. Eller den "***" som ville att vi i servisen skulle gömma undan spritflaskor på en privat fest där han var gäst, för att han skulle dyka upp på måndagen för att hämta dem.

Hahaha..... eller för att inte tala om ett kvinnligt "***", som knullade allt som kom i hennes väg. Och för att få hjälp på sin bana framåt, inledde hon ett förhållande med "***" och dess "***". (Båda var gifta)

För att inte prata om alla de gäster som klappat mig i rumpan och kallat mig "lilla gumman"... men då smällde det... en rak höger åkte de på. O.s.v... o.s.v. Men sånt kan man ju inte skriva om. :-)

Oh... jag glömde berätta om samma "***" som ovan, som efter att ha "grundat" ordentligt, grät och kröp på sina bara knän inför en representant från ett av Sverigies största "***", då han försökt att lura dem på en sjuhelvetes massa pengar. En liten "tete a tete", där jag var den "dövblinda" servitrisen som skulle se till att representanten "fylldes".

Och på något konstigt sätt, så tror många av dessa människor, när de har privata fester och möten, att serveringspersonalen är både döva, blinda och hjärndöda.

Och dess emellan är de så förbannat prudentliga eller översittaraktiga att jag skulle kunna kräkas på dem... jag gör det inte, men jag förbehåller mig rätten att hånskratta inombords, när jag emellanåt möter några av dem på stan.

Gissa varför jag håller mig undan "den sortens finfolk"?

Cynisk? Självklart... kan man bli annat?


Jag gillar vanliga, hyggliga, äkta och ärliga människor!



Och vad jag har för social eller ekonomisk bakgrund... vet ju inte Ni.... och spelar heller ingen roll, i detta sammanhanget. Och jag jobbar inte inom "servisen" längre... klarade inte av skådespeleriet med att stå och le och nicka inför folk som jag skrivit om ovan.

Och glada ska Ni vara för det. .-)

23 Kommentarer:

Blogger schmut tycker...

jag tycker att vattensommelier är världens bästa jobb: ja, det här smakar vatten till skillnad från det här vattnet som då bara smakar vatten

12:03 fm  
Anonymous Anonym tycker...

En nyhet för "nyrika" svenskar som vill distansera sig från resten av "pöbeln" kanske. Själv väntar jag på Pizza och cola VM, vilken pizza smakar bäst till en nyöppnad iskall cola? Jag tippar en klassiker, Vesuvio!

1:33 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Ägnar du dig inte åt omvänd snobbism? Har faktiskt högre tankar om dig....

7:43 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Gnäll, gnäll, gnäll! Denna jantelag!
Ingen ska tro att de är duktiga på något.

Jag blir så trött på att höra hur griniga människor missunnar andra som gör sitt jobb med passion och känsla att bli belönade.

Jag hoppas jag ALDRIG behöver sätta min fot på den restaurangen du jobbar på.

8:03 fm  
Blogger Unknown tycker...

Jag håller med den sistnämnde!
Fram för riktigt yrkesfolk. Förresten kan jag slå vad om att du som holkat rödtjut i 35 år inte har haft en aning om vad vinet du druckit smakar. Än mnidre vad det skulle passa till.
Heja Andreas!
Lär inte heller gå till din restaurang.
/Sommelier

8:32 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Som jag skrev, så blev jag cynisk!!! Jag har jobbat så länge i "kulisserna".... det jag avsåg var alltså det som jag varit med om på olika ställen... och det kan ingen ta i från mig.

Alltså avser jag inte proffsen... de vet jag inget om.

8:39 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Cynisk??? Herrregud, jag har jobbat inom restaurangvärlden i många år. Den värsta formen av översittarattityd finns hos de i branchen som anser att deras gäster är "bara fruktansvärt pinsamma och löjliga". Du är där för dina gäster och får betalt för det. Har du blivit cynisk av det tycker jag att du ska byta jobb.

Det är ju jävligt safe att skriva en blogg och sedan när du får kritik säga att du inte vet något om det. Kom igen!!!

jag ställer mig bakom signaturerna Indigo och Sommelier, hoppas att jag slippter sätta foten på din arbetsplats.

8:50 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Och NEJ..... det har inte med denna "avundsjuka" som brukar dyka upp bland kommentarerna, då någon kritiserar något.

8:52 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Chamagneoise: Kom nu inte och säg att inte du tyckt att vissa gäster är "puckon", men du har ändå stått där med ett brett leende och servat den till tänderna. Om du påstår att du inte gjort det, så tror jag dig inte.

Självklart har alla fått god service, men mina tankar kan ingen ta ifrån mig.

8:56 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag började med tävlingen... men det var liksom inte den som var det viktiga i det jag skrev.... läs en gång till. Det "upphetsande" i texten var många av de gäster jag mött genom åren. De pinsamma!

9:03 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

OCH.... jag är inte HELT ovetande om vin... hur det smakar och vad det smakar gott till.

9:05 fm  
Blogger crrly tycker...

:-o Oj då, hur kunde du väcka såna där upprörda känslor?! Jag läste detta igår och log för mig själv, riktigt träffande och roligt, tyckte jag. Och tydligt, att du inte pratar om yrkesmänniskorna! :)

Men somliga är väl lättstötta...

11:15 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

crrly: Jag tror jag har trampat på någon sorts helig ko. :-)

12:10 em  
Blogger Strumpstickan tycker...

Skriv på du bara, det är ju din blogg:)

Själv har jag liknande erfarenheter från långvården där de 'fina' stoppade in sina föräldrar och mutade oss i personalen med choklad och tårtor till fikat medan deras föräldrar låg och tynade bort...

1:48 em  
Anonymous Anonym tycker...

ojoj jag vill skriva jättemycket men då kommer det bli en hel roman..

Jag är tjej inom byggbranchen och varit ute på en del representation...Fyyyy vad de svinar..och nej jag har inga höga tankar om dem efter det...men visst fasen stod man och log och var trevlig även efter man visste hur de var...usch...

Du trampade inte på en kossa..du verkade trampa på en hel djävla ladgård..

Kramen

3:11 em  
Anonymous Anonym tycker...

ååå nästa gång du kommer till elstockholmo så kan vi utbyta erfarenheter.. efter ett antal år i branschen innom div olika yrken, dörris, entrevärd, servitrasa, gardirobiär så vet jag att du har så rätt så rätt... kram Red

4:19 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag VISSTE väl att jag inte var ett unikum. :-D

4:42 em  
Anonymous Anonym tycker...

Ajajaj, här hettar det till lite grann! Kul att ta del av nu när man sett lite av det mesta i livet!

Hyckel och fisförnämhet kan man bara skratta åt - i mjugg. Håller på dej!
/Tina Sötsyster

5:06 em  
Blogger Petra tycker...

Skrattar igenkännande här. Man har väl varit hotellreceptionist vet jag! ;-D Ja, jösses så somliga beter sig. Min karriärs höjdpunkt var när Tommy Körberg kastade en hotellnyckel på mig (i vredesmod bör väl tilläggas).

6:00 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Petra: Ja, dylika kända människor har man ju också jobbat med... men var ska man börja? Om idrottsmannen på 160 kilo som uppenbarade sig i pyttekallingar eller den kände operasångaren som hittades sovandes på golvet i korridoren, efter att frun slängt ut honom.... eller den mycket kände och tillika gifta programledaren som inviterade en annan servitris till rummet för ett gemensamt bad (en offentligt trevlig kille, men privat jäkligt stöddig och dryg)... eller den kände vinprovaren som blev bra i arslet på en privat fest... eller...... listan kan göras hur lång som helst, men jag avstår. :-D

Men självklart finns det väldigt trevliga kändisar också.... så är jag inte knusslig. :-D

6:43 em  
Blogger l*eva tycker...

Nu blev jag lite konfunderad!
Faktiskt!

Har sällskapet som skrivit här ovan ALDRIG åkt Ålandsbåten?
Där bär sig *Svenne* och *Svea* åt som...ja jag vet inte vad.
Den *servisen* vet nog...
Nåja, jag har äntrat restauranger både som den JAG är och MED sk. kändisar...skillnaden (?) ja den finns! Oftast uppblåst av PERSONALEN på stället! Fjäsk,fjäsk och fjäsk...och vem gillar inte lite *fjäsk*? "Gud må förlåta mig somliga rader" MEN:När man inte är dummare än, att man begriper...att personalen SEN...uppdaterar sin omgivning...om kändisens fylla/matintag och lite allmänt fyllesnack...har det faktiskt hänt,att *kändisen* betalat sig fri. MED pengar...som tacksamt emottagits...av den *glappkäftande* personalen.
Uppriktigt sagt...så tror jag, att vi alla ÄR Människor...med bra och dåliga sidor...de dåliga...visar sig rätt ofta i samband med alkhol.
Vare sig man är Kändis eller Svenne!

7:30 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Fast egentligen var det inte kändisar det handlade om... egentligen. :-D Det kom av bara farten.

8:07 em  
Anonymous Anonym tycker...

Heja Mamselamsen, jag håller med dig! Har själv jobbat i restaurangbranschen, inte så länge som du kanske, men ändå tillräckligt för att "se och höra" det mesta...
Say no more, men när spriten (läs vinet) går in, går vettet ut. Har själv inget emot vin, tvärtom, tar mig gärna ett glas och har dessutom varit med i flera vinprovarsällskap. Vinprovning är trevligt och gott, men när snobbismen tar över och fyllan likaså, kan det lika gärna kvitta.

8:54 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka