.

Mamselamsen

tisdag, augusti 01, 2006

Jag fattar inte vad de håller på med.

Nu har israelerna börjat invadera Libanon, trots att de lovat vapenstillestånd.

Varför?

Jag tycker att de verkar jobba jävligt hårt på att vända hela världen emot sig.

"Love, peace and understanding"! Säger jag bara.
Over and out/Mamselamsen, den lilla fredsduvan.
Kan någon försöka förklara för mig vad Libanon och Israel har för otalt med varandra. Jag trodde faktiskt inte att de var fiender, innan detta hände.

7 Kommentarer:

Blogger Elca tycker...

Det finns en förklaring som är ganska lätt att förstå här: http://basseblogg.blogspot.com/2006/07/israel-hizbollah-och-libanon.html
Den är visserligen en högerversion av det hela och alla kanske inte håller med om att det är exakt så det hela går till, men den förklarar iaf att det inte är Israel vs Libanon utan snarare Israel vs Hizbollah, och som vanligt drabbas oskyldiga.

9:35 fm  
Blogger Nemo tycker...

Var inne och kollade bassebloggen... och det var väl en förklaring som mycket annat... men lösningen är jag mycket tveksam till.

Överhuvudtaget brukar det bli skit när utomstående skall in och lösa saker i andras ställen. Jag tror på diplomati... ord istället för vapen. Om det skall in nåt annat än FN i området...tveksamt...

Känner mig nästan som Jan Rippe inför det som händer;

"Alla vet att det smäller, men ingen vet riktig hur, när och var och mot vem..."

10:44 fm  
Blogger Knaster tycker...

Kedjereaktion! Israel har inte varit poppis bland arabstaterna sedan länge. Nu när USA gick in i Irak så kunde Iran sätta sin fokus på annat, vilket blev att ännu mer understödja Hizbollah med vapen mot Israel.

Libanon har problem med att hålla makten över sitt land, eftersom Hizbollah ("Guds parti", ett politiskt parti med egen armé) i stort sett har makten tagit i söder.

Nu har alltså Israel fått nog och väljer att invadera Libanon för att banka på Hizbollah, och givetvis får som vanligt de civila lida.

Själv tror jag inte på att Israel gick in nu för att befria sina två kidnappade soldater. Jag tror att de väntat på en "legitim" ursäkt.

Som jag ser det så är det som behöver göras att Libanon får hjälp att ta makten över sitt land. Och Israel behöver tagga ner lite, innan de har hela regionen (och resten av världen) emot sig och vi står inför ett enormt krig.

P.S. Så tycker jag att folk ska göra skillnad på anti-israelism och anti-semitism. Man KAN vara emot Israel utan att för den sakens skull vara nazze! Jag har genom åren t.ex. känt JUDAR som är anti-israeliter.

10:56 fm  
Blogger Lena tycker...

Det finns en ganska bra roman om hur det en gång var, i början av 50-talet. Hadji av Leon Uris - han är /var? förvisso sionist men här berättar han om hur araber och judar faktiskt kunde umgås till en början.

1:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Hos Attila hittar du en bra förklaring!
http://www.attila.tecknare.se/?p=124#comments

4:49 em  
Anonymous Anonym tycker...

Är man inte uppväxt i den regionen så tror jag inte att man kan förstå konflikten. Många där har nog fått hatet via modersmjölken.

5:29 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Nu har jag läst länkarna... fick mer fakta, men blev inte mer förstående.

5:48 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka