.

Mamselamsen

fredag, juli 28, 2006

Ok... nu snackar de växthuseffekt igen.

Expressen först ut om att vi ska vänja oss vid detta varma sommarklimat. Och självklart säger den intervjuade klimatforskaren att det beror på växthuseffekten.

Men det finns andra väl dokumenterade rön. De om att havsbotten rör på sig och att det därmed blir förändring av hur mycket havsvatten det strömmar söderut från Nordhavet och liknande. Kallt vatten är tyngre än varmt och glider under det varma som då istället strömmar norrut..... Jag hörde ett långt föredrag om detta för något år sedan, men kommer inte ihåg detaljerna. Men det var helt naturliga förändringar som medförde klimatförändingar.

Någon som vet mer om detta?

Over and out/Mamselamsen, vetgirig


Det handlar om nånting sådant här.

4 Kommentarer:

Blogger Lilla B tycker...

vi hade ju skogar av ormbunkar här för länge sen. Och tropiska växter. Klimatet har alltid varit i rörelse. Men kanske att det är hastigare nu?

7:03 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag har hört att det finns en risk att golfströmmen kommer flytta sig om det blir varmare, pga att isarna smälter. Då blir det snarare en ny istid i Sverige än varmare

9:00 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Maria: Japp.... men frågan är, varför smälter isarna.?

9:02 em  
Anonymous Anonym tycker...

En enstaka värmebölja går inte att härleda till några klimatförändringar i sig. Är det däremot ett mer frekvent återkommande fenomen kan man börja fundera på om vi har bytt klimatregim. Vad som sedan är naturligt eller mänskligt skapat är väldigt svårt att säga eftersom de inte går att skilja åt. Vi tror dock att människan i allra högsta grad påverkar klimatet, men vet samtidigt att det finns naturliga svängningar i klimatet. Förmodligen har människan förstärkt växthuseffekten genom sina utsläpp, vilket lett till högre medeltemperatur på jordklotet (även om det i vissa områden blivit kallare och i andra mycket varmare). En exakt kvantifiering av storleken på den mänskliga aktivitetens bidrag går inte att göra, men det smartaste tipset ligger på mellan 1-99% (dvs inte helt naturligt och inte helt mänskligt påverkat).

Golfströmmen kommer förmodligen inte att bli svagare så länge inte en enorm mängd sötvatten släpps ut i nordatlanten på en och samma gång (vilket exempelvis hände för några tusen år sedan då en stor insjö i nordamerika fick kontakt med havet). Det är omdiskuterat om avsmältningsvattnet från isarna i Arktis kan ge så mycket sötvatten som behövs. OCh anledningen att isarna smälter; ja, det är förmodligen temperatur i kombination med förändrat vindfält.

2:20 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka