.

Mamselamsen

onsdag, juli 29, 2009

Vilket gnäll!

Nu gnäller de svenska odlarna över att andra länder tar mindre betalt för grönsakerna och att de svenska odlarna inte får sina sålda. Buhuhuhuuuu....

Jag undrar om de hört talas om EU (Europeiska gemenskapen) och konkurrens över gränserna?

För min del finns det ingen tvekan om vad jag skulle köpa. Det billigare från Holland... förståss. Sen kan ingen komma och snacka om transportsträckorna. Det är inte längre till Holland än till mitten på Sverige för mig. Och då är det ju självklart vad jag handlar.

Då "bönder" är företagare, så får väl de som alla andra företagare byta bransch eller hitta sin nisch. Varför ska de bäras under armarna som små bebisar?

Dock har "bönder" en stor fördel framför andra företagare. Låter de åkrarna ligga i träda, får de ändå "betalt" från EU:s jordbruksstöd..... och skulle de ha en och annan stengärdesgård på sina ägor får de även pengar för det. Och det finns ännu mer bidrag som dessa bönder kan "kapa" åt sig... om de är lite om sig och kring sig.

Vi har haft Skånegårdar inom släkten... som var utarrenderade.... och där fick vi se vilka stora summor som dessa bönder kunde dra in från EU. Så nä, det gnället som de nu skriver om, att sallad plöjs ner..... nä, det får inte mitt hjärta att brista.

"Bönder!"
Se Er som företagare och inte som "Månskensbönder" som alla ska tycka synd om så fort det går Er emot. (För vilken t.ex. campingägare får helsidor i de stora kvällstidningarna om hela säsongen regnat bort och ingen ville ha deras campingplatser? Men om det skulle skrivas om det... skulle man då försöka ge folk dåligt samvete för att det inte campat där?) Vill ingen ha Era varor, så får Ni tänka om. Det är så den fria konkurrensen fungerar i ett kapitalistiskt samhälle.

That´s it!

Over and out/Mamselamsen


Uppdaterad.
Kollade i kylskåpet... och hittade ett ruttnande salladshuvud längst in. Köpte nog det innan jag åkte till Stockholm.... och döm till min förvåning... en svensk odlare har hittat ett sätt att producera billig sallad.... för annars hade jag inte köpt den. Hm.... undrar vilka mirakelmetoder han/hon har?
Sallad

Uppdaterad igen.
Jag sitter och tänker på dessa heliga kor, bönderna. Varför är just de heliga kor som vi alla ska visa vördnand för? Varför kan vi då inte dra in en massa andra branscher där folk är så galet "osolidariska" så de handlar varor från andra länder. Förstår Ni hur synd det är om alla hotell, restauranger, "sommarland" när svenskarna åker utomlands. De tar sina svenska pengar och spenderar dem i ett annat land, så vår egna turistnäring går miste om dem. För att sedan inte tala om den svenska textilindustrin, som i princip inte längre finns.... hur taskiga var inte alla vi, när vi började handla kläder som producerades i utlandet. Jag kan dra upp massor med olika expempel på svenskarna osolidaritet... men lite kan Ni ju tänka själva.

Men frågan för mig är fortfarande: Varför är just bönder/lantbrukare heliga kor?

Samt en fråga till. Hur kommer det sig att bönderna tjänar på att plöja ner salladen (och inte få ett öre för den) än att sälja den billigare (och få lite grand) Det är en ekvation som då inte jag kan få ihop. Ungefär som att klädaffärer skulle bränna upp alla kläder som de inte får sålda under högsäsong... bränner upp dem under hösten, istället för att ha rea.

3 Kommentarer:

Blogger Béatrice Karjalainen tycker...

Det de tjänar på att minska inköpet av gödsel kanske är mer än vad de skulle få ut om de säljer huvudena?

Själv köper jag svenskproducerat även om det är lite dyrare. Dels för att jag bor rätt långt ifrån södra Europa (dock handlar jag ibland finska saker om de är från norra finland) och dels för att bönderna håller vårt landskap öppet, utan dem skulle vi bara ha skog och kalhyggen här uppe.

1:40 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

OK!

Jag måste ge en eloge till Willys här i Nybban.... de har ofta, ofta grönsaker som är producerade runt om i Småland.... OCH det är skitbra priser på dem.

2:07 em  
Anonymous Matildas fikarum tycker...

Det ligger väl någon sorts nationstrygghet i att ha kvar en viss procent bönder. Kanske tanken är att i kristider behövs de?

Finns det något land, nu när jag tänker på det, som "vågat" avskaffa jordbruket helt och hållet? Just bönder är väl subventionerade på de flesta ställen i världen.

Vad vore ens land utan ett enda raps- eller rågfält? För nog skulle vi rent ekonomiskt kunna lägga ner varenda bondgård och importera allt, men man gör inte så.

3:40 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka