.

Mamselamsen

måndag, maj 19, 2008

Hänger inte med nu för tiden.

Inte förrän idag läste jag artikeln om Linda Skugge. Massa uttalanden... en del bra... en del korkade, men det jag reagerar på är detta med att starta företag. Jag har följt många uttalanden under de senaste åren om att männsikor uppmuntras till att starta egna företag. Är det inte Linda Skugge... så är det Arbetsförmedlingen.... så är det tidningar.... så är det TV.... och så vidare.

Visst, det är jättelätt att starta en enskild firma... men frågan är; Vad fasen ska man med den till om man inte har en jättebra och väl undersökt affärsidé?

Bara för att man har en egen firma, betyder det inte per automatik att man kan skära guld genom att ta "makten över sitt egna liv". Känns lite som att slå blå dunster i ögonen på (unga) människor genom att sända de signalerna.

Och även om man har en bärande affärsidé, berättas det inte mycket om att det i början betyder arbetsdagar på kanske fjorton timmar... sju dagar i veckan. För att inte tala om alla kostnader, avgifter och skatter, innan pengarna landar i plånboken.

Att starta upp ett eget företag och leva på det, betyder väldigt ofta att ge upp sitt vanliga liv. Så det vill fan till att man verkligen brinner för det man ska göra.

Over and out/Mamselamsen

8 Kommentarer:

Blogger PGW tycker...

Instämmer innerligt. De som propagerar för att folk ska starta företag glömmer att berätta att man lämnar all form av trygghet och att man jobbar mycket mer och på ett helt annat sätt än vad man gör som anställd. Men visst, det är friheten att tänka själv som gör att jag är galen nog att fortsätta.

9:30 fm  
Anonymous Anonym tycker...

OCH ... alla papper, kvitton, bokföring, moms ... Man får ju ångest om inte allt sköts in i minsta detalj! Det roliga med eget företag kvävs av alla måsten.

9:37 fm  
Blogger PGW tycker...

Fast just den delen tycker jag inte är värst. Säljandet av mig själv är mycket mycket värre!

12:04 em  
Blogger Cicki tycker...

Instämmer med både Mamselamsen och de som kommenterat. Det ska inte skönmålas hur det är att starta eget. Har man sedan koll på vad det innebär och man brinner för det, då ska man göra det. Det är så vansinnigt roligt när man sedan lyckas. Jag längtar fortfarande tillbaka till den tiden när jag hade eget. Mitt misstag var att jag trodde jag var odödlig. Eller i alla fall så trodde jag att jag skulle hålla fram till ålderspensionen. Så inte försäkrade jag mig för några oförutsedda händelser. Så här sitter man nu, förtidspensionerad med en pension som man knappt kan leva på. Först är man hemma med sina barn tills de börjar skolan,sedan pluggar man några år, är anställd i några år och så är man sig själv i ett antal år. Inte bra för kommande sjukdomar och ålderdom. Berättar Arbetsförmedlingen och Skugge detta för de unga blivande företagarna. Nu lät jag bitter. Det är jag faktiskt inte. För de åren som egen företagare var bland de roligaste och mest stimulerande åren i mitt liv.

12:32 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

PGW: Fullt förståligt. Nu har ju vi den fördelen att vi inte behöver sälja oss på det sättet. Kunder/gäster kommer ju till oss.

Cicki: Så mycket har vi lärt oss genom åren... vi är inte odödliga! Så det vi ger oss in i nu... där finns en mycket utarbetad plan bakom det hela. För alla jobbar vi på olika sätt... och vi vet nu vårt bästa.

7:05 em  
Blogger Cicki tycker...

Man lär ju så länge man lever, heter det. Så lite klokare blir man ju med åren. Numera lyssnar jag hela tiden på min kropp. Men det är fortfarande jag som bestämmer över den. Jag önskar er verkligen lycka till med ert nya projekt. Synd man bor en bit ifrån. Annars kunde man ju slinka in där lite nu och då och peppa er.....:-)

9:18 em  
Anonymous Anonym tycker...

efter många år som krögare .Från Luleå, Sundsvall Gävle . Stockholm och Dalarna .Ser jag bakåt och undrar vad Faen tänkte jag på. Eller fans det tid att tänka på något annat än arbete .Men livet och familjen då. Har tappat så många årDet är som ett stort hål.

11:58 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Cicki: Vi vet exakt nu för tiden vad och hur vi vill göra... det är därför som det tagit så lång tid. Vi vill jobba som idioter under en specifik tid, för att sen gå ner på sparlåga.

Anonym: Vi kommer att hålla på med det vi gör i fem år till, sedan går vi pension. Jag förstår vad du menar med hålet... fast på något vis har vi pusslat ihop saker och ting. Det som tog knäcken på oss båda, var "Mamsans mums och mat". Ett ställe där vi jobbade röven av oss... och det fanns ingen ände. Det vi nu ska göra... där finns det en ände varje år. Alldeles perfekt för oss.

11:20 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka