.

Mamselamsen

lördag, februari 02, 2008

Fildelning kommer aldrig att kunna stoppas.

Men om det nu är så att Pirate bay, som överhuvudtaget inte har med musik, film och liknande att göra, tjänar storkovan på andras alster.... då tycker jag det är fel... väldigt fel. Förmodligen skrattar de rått varje gång någon laddar ner något och de tjänar några ören på besöket på sidan... eller om du trycker på någon reklam på sidan.... jag vet ärligt talat inte hur deras reklamintäkter hamnar i deras plånbok.... men på något vis gör de det... och många bäckar små blir en gigantisk flod i slutänden.

Kunde inte lösningen vara att artister, författare m.m. startar en egen sajt där de laddar upp sina alster... massor av reklam och låter människor ladda ner gratis..... eller för en mycket billig penning.

Jag förde diskussionen här igår med en viss "musikerdotter". Hon tycker inte det är fel med nedladdning, då Indieartister har så mycket större chans att bli hörda.

Tänker nu på åtalet mot Pirate Bay..... borde det inte ändras till någon form av skattemål istället. För är alla siffror rätt som tas upp i olika artiklar... vilket vissa inte tror... eller inte vill tro... då är det ju där energin ska läggas. Själv tror jag summan är mycket större... men det vågar man väl knappt säga högt. För har de lagt ner en massa tid, pengar och energi på att gömma undan pengar i något skatteparadis, tror jag inte det bara handlar om 1-1,2 miljoner som en del påstår.

Jag anser att det är skitfel att Pirate bay som vill ge en bild av att vara ideella, tjänar storkovan ... pengar som bl.a. borde gå till musikindustrin. Även till de "förhatliga" skivbolagen/bokförlagen/filmbolage. För går det inga pengar dit..... tja, då blir själva artisten/författaren helt utan. (Jaja... jag vet att det går att tjäna pengar på annat håll.... men nu är det ju inte det det handlar om.)

Frågan för mig är om inte de gigantiska bolagen skulle bli tvungna att omvärdera sin roll, om artister och liknande kan föra sin egen talan och nå ut till sin publik utan dem.

Så jag anser, utan att ha tänkt ordentligt.... bara en snabb tanke.... kunde inte STIM-liknande företag runt om i världen gå ihop om en sådan gemensam sajt? Funkar det, skulle även alla Indieartister få en större chans att höras.

Vill gärna ha synpunkter på mina tidiga och tämligen nyvakna morgontankar. Jag må vara en tämligen konservativ stofil ibland, men får jag bra argument är jag inte sen att överväga att rucka på mina åsikter.... det gjorde jag ju igår! :-)

Länk till artikeln

Over and out/Mamselamsen


Uppdaterad.
Om nu detta skulle funka..... hade jag satsat några miljoner och byggt en skivstudio, som jag sedan hyrt ut. För världen kryllar av människor som vill synas och höras.... och är beredda att betala för det. :-)

5 Kommentarer:

Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Tydligen tycker alla som jag... ingen har opponerat sig. :-)

2:07 em  
Anonymous Anonym tycker...

Ledsen att det dröjde, jag firade min moster igår. ;-)

Jag har en grej jag vill att du förklarar. Om vi utgår ifrån att killarna bakom TPB rakar in miljoner på reklamen, förklara följande saker:

1. Minst en av dem är för tillfället hemlös. Hur går det ihop med att han skulle vara multimiljonär?

2. Varför har inte mediaföretagen nappat på iden? Varför finns det inte en gratis nedladdningssida där man kan ladda ner deras kreationer lagligt, allt medan det finansieras via reklam? Det skulle inte vara svårt att konkurrera ut TPB med en sådan tjänst, och de skulle raskt kunna tjäna in de där miljonerna som TPB enligt utsago alltså tjänar.

3. Vad f*n gör killarna kvar i Sverige!? Om de nu har miljoner och åter miljoner undanstoppade någonstans, varför har de inte helt enkelt stuckit? Varför riskera fängelse om man kan leva livet på en exotisk ö någonstans?

(PS: min blogg-adress fungerar inte än)

12:15 em  
Anonymous Anonym tycker...

DEt är en fin idé att dela med sig av sin musik, problemet är att du kommer inte få publik förrän de absoluta topparna också gör det. Om alla delade ut sin musik och fick betalt från reklamen utifrån antalet nedladdninger de haft på sina låtar så skulle det mycket väl kunna vara en fungerande lösning. Launchcast är ett exempel på en liknande lösning, även om den starkt ogillas av skivbranschen (varför? ingen aning).

12:25 em  
Blogger Tutte i blåbärsskogen tycker...

Vad gäller deras ekonomi.... vi får väl se. Killarna är inte dumma.

Och faktiskt kan jag inte förstå varför inte artister/författare/fimlfolk har tagit tag i det. För att få stopp på nedladdnignen... nä, det går inte. Så gör det bästa av det.... och ge massor med Indieartister chans att synas och höras.

Så frågan bör kanske byta fokus, huruvuda det är lagligt eller inte och se möjligheterna istället. Men visst... de stora bolagen blir ju inte glada.

/Mamselamsen

12:26 em  
Blogger Tutte i blåbärsskogen tycker...

Magnus: Jag fattar inte heller. För nu är ju Internet här för att stanna... oavsett vad det stora bolagen tycker.:-)

/Mamselamsen

12:29 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka