.

Mamselamsen

fredag, januari 04, 2008

Detta med pengar.

Jag läser i "Dina pengar" om skillnaden mellan rika och fattiga och kollar in bildspelet. Japp, så rätt det är. Man behöver inte ens vara rik för att kunna ta det till sig. Jag har blivit uppfostrad in i det tänkandet... och då är inte mina föräldrar nämnvärt rika.

Deras råd till mig var:

- Konsumera aldrig för pengar du inte har.
- Spara!. Även med studielån sparade jag 100 kronor i månaden.
- Vissa sparpengar får aldrig konsumeras. De ska investeras och halva avkastningen får konsumeras.
- Aldrig ha ett "plastkort" med kredit. Har man inga pengar så handlar man inte.

När jag då snackar om att konsumera, menar jag kläder, mobiltelefon, resor, möbler, nöjen, el o.s.v. Det där snacket om att måste få unna sig grejor, trots att man inte har pengar, är bara skitsnack för mig. Man kan unna sig grejor när man kan betala för dem.

Jag har under perioder av mitt liv varit lusfattig och lärde mig att trolla med knäna för att få pengarna att räcka. De perioderna tänker jag ofta på... och hur jag gjorde. Och vet Ni.... jag var inte mindre lycklig då än jag är nu.... och jag jämförde mig aldrig med andra.

Det kan låta trist, men jag lovar..... jag är/var aldrig utan pengar och kan idag (när jag byggt upp en buffert) åka på semester och köpa ny soffa när jag vill.

Huvudrådet från mina föräldrar var alltså:

Konsumera aldrig för pengar jag inte har!

Så det där med pengar.... det sitter nog mer i huvudet än i plånboken.

11 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Och jag konsumerar inte för pengar jag inte har, så något har jag allt lärt mig hemifrån. :) Däremot konsumerar jag gärna för pengar jag har... hihi. Ses ikväll!

9:30 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Men jag vet också att du investerat en del också... i en lägenhet. :-)

Japp.... sen blir det tapas!

10:05 fm  
Blogger Terése tycker...

Håller med dig helt. Jag har fått ungefär samma grundsyn med mig hemifrån vilket jag är oändligt tacksam för idag. Har man inga pengar att shoppa för så ska man inte shoppa, så enkelt är det!

11:53 fm  
Blogger Veliga hönan tycker...

Så rätt. Precis samma som jag också fått lära mig hemifrån. Jag skulle aldrig någonsin köpa något på avbetalning (utom en lägenhet eller en bil, men det är en annan sak) utan väntar hellre tills jag faktiskt har pengar till det.

2:36 em  
Anonymous Anonym tycker...

Instämmer helt! Har också varit lusfattig och det var en utmaning att klara sig på lite pengar. Och det stärker en i längden.
Tina Sötsyster

8:56 em  
Blogger dyermaker tycker...

Jag har lärt mig denna enkla sanning den hårda vägen.
Tack vare den lyckdes jag med konstsycket att - när jag just börjat plugga på högskolan - skilja mig, skaffa en bostadsrätt och fortsätta plugga i fyra år samtidigt som jag "födde upp" mina två tonårsbarn. Det krävde visserligen att jag jobbade 2-3 lvällar/vecka och det fanns inga utrymmen för excesser.

Men vi mådde bra och hade roligt, dessutom!

Nu har jag haft min examen i två år, har betalt ner en stor del av studieskulden (mha vinst från bpostadsrättsförsljningen), har en rejäl sparad slant på banken och ett skönt och härligt hem.

Och vi mår fortfarande bra - jag & tonåringarna (som nu är 19 och 20 och inte bor hemma) - men vi är inte lyckligare.

Inte olyckligare heller... ;-)

11:40 fm  
Blogger dyermaker tycker...

... och jag KAN stava. Det är min totala avsaknad av tangentbordsteknik kombinerat med en viss skrivariver som gör att fingrarna slinter.

Antagligen borde jag korrläsa.

INNAN jag skickar.

11:43 fm  
Blogger Maja tycker...

Så rätt. Denna diskussion hade vi på jobbet och mina arbetskamrater tyckte jag var från yttre rymden som inte hade ett kreditkort!

12:36 em  
Anonymous Anonym tycker...

Hrm, hade jag inte dåligt samvete över att jag har en kreditkort innan så har jag det nu.. Men du har helt rätt!

1:52 em  
Blogger Mette tycker...

Jo det där håller jag helt med om. Att köpa prylar när man inte har pengar känns helknäppt. Lite sjukligt faktiskt. Men alltså det är många som gör så och jag förstår att man kan ramla dit. Nu speciellt efter jul annonserar ju så många om att man inte behöver betala förrän i mars.

God fortsättning!

2:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Rätt så rätt. Jag är livrädd för allt som har med avbetalningar o göra!

8:42 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka