.

Mamselamsen

lördag, maj 26, 2007

Jag blir bedrövad.

Satt på balkongen vid klockan halvåtta.... och han gick fram och tillbaka fram för Konsum. Han kunde tydligen inte bestämma sig för vart han vill gå. Jag satt på balkongen nu vid halv nio och han vandrar fortfarande fram och tillbaka framför Konsum. Jag blir så bedrövad när jag ser det.

Denna unga kille kallas allmänt för "Vandraren" här i Nybro. Och oavsett när man går ut, så ser man honom vandra. Det finns folk som har sett honom vandra mitt i natten, långt utanför Nybro. Han kom ofta och fikade hos oss, när vi hade "Mamsans".... alltid tre ostfrallor och en kaffe, som under ovanligt många ritualer, inmundigades. Och därefter forsatte vandringarna. Ut och in i alla affärer.... tio varv runt torget.... ner till Konsum.... upp till torget igen... in på Willys.... ut igen.... hela dagarna!!!!!

När jag pratat med folk inom omsorgen, säger de att han inte har fått något stöd eller hjälp. Han har tydligen bara sig själv i sin vandrande värld.

Jag blir så bedrövad när jag ser honom... han låter så vettig när man pratar med honom (vilket bara har hänt mig, när han gjort sina beställningar)... men han är inte frisk!

Många "historier" går det om honom.... orsaken till varför han blev "Vandraren". Men de historierna tänker jag inte skriva om, då jag inte vet vilka som är sanna. Men en sak vet jag... för ett antal år sedan var han frisk... något hände.... det slog lite slint i hans hjärna... och vad jag förstår och har hört från människor inom omsorgen, får han ingen hjälp alls.

Han bara vandrar! Stackars sate.

Over and out/Mamselamsen

7 Kommentarer:

Blogger l*eva tycker...

Vi har också en *vandrare* såvitt jag vet, är han erbjuden hjälp...men vill inte ha. Han går runt och plockar burkar o flaskor ur papperspellarna....muttrande...och ständigt en Jacka med huvan uppe...sällan man ser hans ansikte.

Tyvärr är det nog så, att dessa udda personer ofta nekar hjälp. Eftersom de inte anser sig själva som *sjuka*. I Sverige idag...är det sjukdomsinsikt som gäller...för vård. OM man inte är till skada för sig själv eller omgivningen.

10:10 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

eva: Så det är så, det kan vara. Uuu, så trist!

10:31 fm  
Blogger Vonkis tycker...

Men det är ju hemskt att folka ska behöva komma till fysisk skada för att det ska hända något.

10:42 fm  
Anonymous Anonym tycker...

DU kan väl göra något.......man kan inte bara sitta och vänta på att någon annan gör något. Killen behöver ju hjälp. Han kan ju komma till skada

11:45 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Ibland kan det vara så att det är "vi andra" som far mer illa av att notera ett avvikande beteende. Säger inte att det är så i detta fall (för det vet jag inget om) men ändå en aspekt jag fått ta del av i samtal med personer med s.k. "avvikande beteende".

2:48 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

anonym+anonym: Flera har försökt... men inget händer. Och om det är som du kan tänka dig, så är det ju bara jag som tycker det verkar förskräckligt.

6:33 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag vet vem du menar. Och det är tragiskt. Han e bara några år äldre än mig och jag minns honom från förr när han var "frisk". En söt pojke.

8:55 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka