.

Mamselamsen

måndag, februari 19, 2007

Upphovsrätt. UPPDATERAD!

Det är jäkligt noga med upphovsrätten vad gäller bilder, texter, böcker, "loggor", slogans, uppfinningar o.s.v. Människor vill tjäna en hacka på sina skapelser.

Hur kommer det sig att det finns så många som tycker att denna rätt inte gäller för musik och filmer?

Over and out/Mamselamsen, slänger ut frågan och önskar någon form av förklaring på det jag inte själv kan svara på.


Uppdaterad
Alltså, ingen som vet/vill/vågar svara?????

Igen!
Själv har jag beställt och betalt en gammal goding som jag spelade sönder och samman på den tiden det var vinylplattor. Deras sätt att lägga stämmor, var då något helt nytt. Jag snackar om Carpenters . Hur många är vi inte som har gått omkring och skrålat på "Yesterday once more"?
gold
Gold

13 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

hahaha
Jorå..men jag är laglydig..Jag köper de filmer jag vill se och musiken jag vill höra..

Jag tror det handlar om protester..
En skiva eller film kostar 200 kr
och då är materialkostnaden ca 2 spänn för en cd-skiva..
Resten av stålarna går till musikbolagspampar och supertäta artister som enligt alla skvallertidningar knarkar hjärndöd eller köper väskor för 250 tusen

Sen så kan jag bli såå irriterad över att skivor jag köper inte går att ladda över till min mp3-spelare pga av kopieringskydd..

/Cian

10:44 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Hm.... materialkostnaden för min dator är väl så där 100 spänn.

Materialkostnaden för en bok, kan väl inte ligga på mer 70-80 öre.

Materialkostnaden för ett designat soffbord, borde väl inte vara mer än priset för ett par plankor.

11:01 fm  
Blogger Frukostflingan tycker...

"Den enes bröd blir den andres död", finns det ju ett talesätt som heter! Jag önskar verkligen att alla artister, författare och konstnärer ska få sin roalty, men jag gillar inte de andra som hela tiden "skor sig" på dem.

11:14 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Skivbolagen tar mycket betalt om de ska göra en skiva från början till slut.... med allt av utgifter det betyder. Studiofolk, musiker,PR,distribution, lokalhyra, el o.s.v.

Kanske för mycket... jag vet inte.

Det som många tror är att en artist som sjunger på en skiva tjänar storkovan på den... fel! Mycket få artister i Sverige tjänar mycket pengar på att ha spelat in en skiva. Pengarna kan finnas i att ha skrivit sin egna musik. Det handlar om hur och när man får betalt efter att skivan kommit ut.... om den spelas offentligt. Krångligt... japp.... en ren djungel.

Så man kan ju undar hur mycket pengar IDOL-vinnarna har fått av skivförsäljningen.

11:35 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Ja mycket få artister i sverige kan leva på sin musik..

Men beror inte det mer på att de blir så högt skattade på det som de tjänar??

Det är väl mer regel än undantag att artister som blir stora i sverige snabbt som attan flyttar sina tillgångar utomlands
Gäller inte bara artister uten även idrottare som tjänar mycket pengar..Nästan hela skideliten är ju skrivna i Monaco..

/Cian

11:52 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Cian: Mmm... till Irland kanske också. Där lär visst alla med konstnärligt yrke vara skattebefriade. Fast det är ju en annan fråga.

12:10 em  
Anonymous Anonym tycker...

jag brukar betala för min musik. men ibland hittar jag inte det jag vill ha i rätt format och piratar då ner vad jag vill lyssna på. ofta betalar jag inte alls, utan tar bara emot ett sjok låtar någon vän skickar över per msn. om den personen sen har betalat eller inte dunderar jag inte ens på.

självklart ska man betala. men samtidigt så är det ju lockande att få något gratis.

det kome tt mail förra veckan. spam. om en musiksite där man kunde ladda ner hela album, utan att betala en krona. då är det svårt att låta bli.

men, man ska betala. alltid. egentligen. fast varför ska det vara så dyrt? jag jämför lite med böcker. en inbunden bok kostar ca 200 spänn. i pocketversion betalar man 40 spänn. men i musikvärlden är priserna marginella. att köpa skivan i butik kostar bara några kronor mer än att ladda ner samma ksica på itunes.

många laddar nog ner för att det är alldeles för dyrt för att betala fullpris. om en låt hade kostad 4 kr istället för 10 kr hade den lagliga nedladdningen antagligen varit större.

1:46 em  
Anonymous Anonym tycker...

oj, många stavfel. sorry

1:47 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Zen: Jag fattade ändå. :-) En bra kommentar... ska absolut lägga den på minnet.

2:20 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Hm... kom att tänka på en grej, när du jämför dyra böcker med pocket, som brukar komma ut efter ett år eller så. Är det inte lite så inom musikbranschn också. När en skiva är "ute", dumpas priset

2:22 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Haha... du är inte ensam om att skriva illa.

2:22 em  
Anonymous Anonym tycker...

Gratis smakar alltid bäst??? Jag trot att man får försöka tänka sig in i hur det skulle vara att ha ett företag som kämpat ihärdigt i många år och lagt ut massor med pengar för en produkt som sen kopieras o säljs för nada. På stan springer det omkring många med Prada, Nike, Guccie mm som är köpta på Kanarieöarna eller på marknaden runt hörnet. Har själv glatt tagit emot gåvor från Peking " precis som orginalet" men dundrar över dem som laddar ner filmer...vilket i värsta fall gör mig arbetslös! Har nu bestämt mig för att kopior är NOT OK! Precis hemkommen från jobb i Marocko och vad köpte jag i en fin affär utan prutmån? Jättefina fotbollströjor till gudbarn...ve o fasa...stod det NIKE på etiketten? Är dom äkta? I dont know!

9:23 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ajajaj... ska jag vara ärlig, så har jag också sådana saker... fast de flesta grejorna ligger på vinden nu för tiden

11:03 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka