.

Mamselamsen

lördag, januari 20, 2007

Nu har jag åsikter IGEN!

De skriver i Expressen om en skola som stängt för att det skjutits raketer inomhus och nu tillåts bara svenska på skolan, för att ingen ska tro att det snackas skit i korridorerna.

Jäkligt dålig argumentation för att det ska pratas svenska!

Men däremot är jag helt för att svenskan ska vara språket på skolorna. Varför?

Jo, jag känner och känner till väldigt många människor med utländsk bakgrund och det jag ser är, att de som kan hantera det svenska språket ordentligt har inga som helst problem med det s.k. utanförskapet. De har alla jobb och umgås med människor med olika kulturell bakgrund.

Så för att komma in i den "svenska gemenskapen" är språket nyckel nummer ett... till varje pris! (För tänk Er själva om Ni skulle flytta till Långtbortistan och inte kan långtbortistanska... hur väl skulle Ni komma in i samhället då?)

Over and out/Mamselamsen, fullständigt handikappad i Tyskland. :-)


Uppdaterad efter en liten stund.
Jag läser kvällstidningarna och det är jätterubriker om programmet Let´s dance. Fattar ingenting! Hade kanalen på igår och såg mer eller mindre kända människor krumbukta sig och därefter bli bedömda. Jag tycker hela tillställningen är ganska småtrist. (Så får man inte säga va? :-)

Men skulle jag ringa och rösta på någon, så är det Brandeby. Han har iallafall rätt inställning till det hela.

Over and out/Mamselamsen, en rackare på foxtrot med min man!

9 Kommentarer:

Blogger Ilva tycker...

Jag håller med som utlandssvensk, det är en väldigt skillnad på hur man ses om man pratar italienska bra än om man stapplar sig fram. Och jag tycker att det är självklart att det pratas italienska i mina barns skolor. Det är väl helt naturligt att ett lands officiella språk är riktlinjer i samhället, det behövs för att alla ska kunna kommunicera med varandra. osv osv

11:54 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Håller med dig jag. Tycker samma sak skulle gälla på arbetsplatser. På min förra arbetsplats på posten pratades det nästan mer spanska än svenska i korridorerna eftersom det var många från Chile som jobbade där.

Inget fel på dem alls - de var jättegoa människor allihop. Men det hade varit trevligt om alla pratade samma språk så att man förstod varandra. Eftersom de hela tiden pratade spanska så var mångas svenska rent usel - det var svårt att förstå dem och de hade svårt att första instruktioner och annan viktig information.

Inte bra.

Men det är klart att man förstår att det är lättare att ta till spanskan när det finns spansktalande i närheten än ett främmande språk som man inte känner att man behärskar.

11:55 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Håller med dej...jag!
Eftersom jag de senaste åren hållit mig utomlands en hel del...
Min ENSAMHET i Tjeckien...där jag inte för liv o kiv...kan lära mig språket...är inget kul.

Tyskland o Frankrike, kan jag hjälpligt göra mig förstådd och där blir dagen...lite mindre *ensam*

12:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag håller med dig om att språket är det bästa och viktigaste sättet att komma in i ett samhälle, men jag tror inte på tvång. Hade någon tvingat mig att tala svenska hade jag inte haft någon motivation till att göra det! Tvärtom, jag hade nog talat finska bara för att retas. Och då var jag inte längre i högstadieåldern....

8:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Håller med haydee, det går inte att förbjuda barn att tala sitt hemspråk. Skolan måste hitta verktyg för att nå dessa barn ändå och få dem att känna sig behövda i sitt nya hemland. Det är nog inte så enkelt att prata svenska om man kommit till Sverige för ett år sedan eller kanske bara någon månad sedan. Landskrona är annars en mycket trevlig stad vid havet, här bor många trevliga invandrare och svenskar. Vänliga Landskrona hälsningar från ammi.

9:34 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Håller med haydee, det går inte att förbjuda barn att tala sitt hemspråk. Skolan måste hitta verktyg för att nå dessa barn ändå och få dem att känna sig behövda i sitt nya hemland. Det är nog inte så enkelt att prata svenska om man kommit till Sverige för ett år sedan eller kanske bara någon månad sedan. Landskrona är annars en mycket trevlig stad vid havet, här bor många trevliga invandrare och svenskar. Vänliga Landskrona hälsningar från ammi.

9:35 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Suck jag och teknik, nu lyckades jag klicka in två likadana inlägg och inte kan jag sudda......

9:39 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag är inte sen att böja mig för era argument. Men hur ska man göra istället?

Det jag ser här, är att väldigt många ungdomar och äldre struntar i att lära sig det svenska ordentligt.

Bl.a. känner jag en kvinna som bott i Sverige i tre år nu och kan fortfarande inte göra sig förstådd. Hon har inte gått på den undervisning som hon blivit erbjuden.

För att inte tala om mannen som ofta var hos oss på fiket. Han har bott i Sverige i FEMTON år och blev lika irriterad varje gång när jag inte förstod honom, då han pratade på sitt språk.

Det jag egentligen vill ha sagt är att språket är absolut det viktigaste verktyget för att kunna komma in i den svenska "gemenskapen" (vilket jäkla uttryck) och inte bli marginaliserad.

Mina åsikter är inte på något vis politiska, då jag inte lade min röst på det partiet som förespråkade "tvångssvenska". Bara tankar från min egen verklighet och bekantskapskrets

10:14 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Hej igen, jag förstår vad du menar och jag har ingen lösning heller. En kvinna på 40 år som jag känner, hon har varit här i 4 år och kan prata svenska väldigt bra. Själv säger hon att det beror på hennes stora behov av att kunna prata med andra människor. För barnens del är det ju också väldigt viktigt att komma in i svenska samhället och just lära sig språket. Vad som irriterar mig är alla journalister som i vanliga fall helt struntar i vad som händer i Landskrona, men så fort det är det minsta negativa det går att skriva om Landskrona så måste det basuneras ut över hela Sverige.
En liten positiv sak som hände mig på biblioteket i förra veckan var: Jag kommer med mina kassar och vad jag nu hade i händerna, några invandrar ungdomar står vid sidan av utgången och när jag kommer så öppnar den ena av dessa trevliga ungdomar dörren för mig. Gulligt eller hur, ha det bra, hälsningar ammi.

7:47 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka