.

Mamselamsen

onsdag, juli 26, 2006

Ge mig ett svar!

Detta händer flera gånger i veckan på "Mamsans". Och det har alltid hänt under alla de år som vi varit egna.

In kommer det en gäst... kan vara helt främmande... och pratar om lite av varje och sen kommer den ständigt återkommande frågan:

"Tja, och hur går det här nu då på Mamsans?"

Vad svarar man på det?

"Jo tack, vad tjänar du själv?"

Hur kommer det sig att det verkar helt accepterat att fråga ut en företagare om hur ekonomin ser ut?

Svara på det den som kan.

Over and out/Mamselamsen, förundrad

30 Kommentarer:

Blogger l*eva tycker...

*L*
När jag var egenföretagare, sa jag alltid som svar:
-Tveksamt, om jag skulle fortsätta det här slitet---om det inte gick ihop sig!

6:11 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Eva: Bra svar!!!! Fast det jag brukar svara gör dem ganska ställda.

6:14 em  
Blogger PGW tycker...

Visst är det mysko! Det har folk frågat mig i snart fyra år nu. Slutar de aldrig?

6:18 em  
Blogger Bantartant tycker...

Tja... man kan ju vänligt undra ... varför frågar du det??

6:20 em  
Anonymous Anonym tycker...

Hmm...ingen aning. Men oförskämt är det allt! Har de inget bättre att prata om kan de väl vara tysta ;)

6:21 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

PGW: DE jar nte slutat hos oss än... och vi har hållit på i 30 år.

bantartant: Då skulle de bli helt ställda. För jag tror att det är ännu en klyscha som folk slänger ur sig.

6:22 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Linda: Japp!

6:22 em  
Blogger Helene tycker...

Tror att de vill höra att det inte går så bra, för att känna sig överlägsna eller för att slippa känna att de själva borde ta tag i sina drömmar och starta nåt eget. Eller är jag en smygpessimist, utan tro på mina medmänniskor???

6:25 em  
Blogger Bloggblad tycker...

Fast är det egentligen summor man är ute efter? Är det inte mer en artighetsfråga ungefär som "hur mår du?" - ingen vill höra om liktornar, hemorröjder eller hälsporrar - de vill höra:JOTACK BRA!

När jag har sålt texter eller manus får jag frågan rakt på sak: hur mycket får du i royalty... då är det ju ingen tvekan vad de menar, men jag tar det som ren nyfikenhet - de flesta vet inte vad man får per bok. Eller låt. Eller i STIM-pengar för en låt.

6:34 em  
Anonymous Anonym tycker...

Fast frågan behöver ju inte vara menad rent ekonomiskt. (Det beror ju lite på frågeställaren och exakt hur den är formulerad förstås) Skulle jag själv ställa den här frågan skulle det ju handla om "Trivs ni med att ha startat Mamsans? Blev det som ni tänkt er? Är alla nöjda och glada med tillvaron? Får ni många kunder?" (Det sistnämnda i betydelsen, trivs dom?,har dom hittat er?, trivs NI med kunderna?inte "tjänarna ni bra med pengar på dom".) På nått sätt har det hela lite en känsla av "visa att man bryr sig", lite som när man frågar hur nån man träffar "mår nu för tiden". Dvs det skulle i mitt fall inte ha det MINSTA med ekonomin att göra. Jag skulle tolka motfrågan om vad jag tjänade som FULLSTÄNDIGT goddag yxskaft i en sån sition (inte för att jag BRUKAR hamna i sånna situationer LOL) eftersom det skulle vara så VÄLDIGT avlägset från det jag frågade om. LOL

Enda gången jag frågar om egenföretagares ekonomi är ju om dom är mina vänner och jag är intresserad av om dom får sin verksamhet att fungera så att dom kan leva på den och fortsäta förverkliga sin dröm, för att jag bryr mig om dom och gläds med dom när det går bra för dom. Men det är ju en helt annan situation.

Fast det är klart, det finns ju säkert en hel del männsikor som är nyfikna på den ekonimiska biten också. Alla kan ju inte vara som jag. LOL

6:35 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Fst jag har hört det så många gånger, så jag tror att de faktiskt väntar på: "Det går åt helvete".

6:43 em  
Blogger Rexxie tycker...

Jag måste nog hålla med Bloggblad; det är nog mer en retorisk fråga som man egentligen inte förväntar sig ett riktigt (ärligt) svar på...

6:54 em  
Blogger Aronson tycker...

Det är ungefär som att vi bögar alltid får frågor om våra sexuella vanor (från ofta mer eller mindre helt okända personer). Hur ofta får heterosexuella det...?

Svara "skit du i det" eller något liknande.

=)

7:09 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Fst tjatigt är det.

7:09 em  
Anonymous Anonym tycker...

"Jo för fan, vi sålde ostfrallor för tre miljoner förra veckan. Jaha, en kopp kaffe och en mazarin, det blir fyra tusen kronor, tack."

7:10 em  
Anonymous Anonym tycker...

som egen företagare får jag och mina kollegor också alltid den frågan, men jag tror det handlar om företagande som sådant. att starta företag är en ganska häftig grej, man signalerar ett visst mått av äventyrslusta. det är svårt att starta företag, många trådar som ska sys ihop. kämpigt. man satsar mycket cash.


de flesta sitter även på en egen idé som skulle eller inte skulle kunna bli ett företag. därav frågan.
det är intressant att veta hur det går av den enkla anledningen att den som frågar antagligen vid ett eller annat tillfälle funderat på att starta något.

eller så är det bara kallprat, något folk i allmänhet har fått för sig att man ska fråga en företagare.

ungefär som "har du något bra recept?" till kocken, eller "är det fullt upp?" till campingägaren i mitten av juli. eller varför inte "hur är vädret hos er då?" till svärmor.

7:12 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Fast som jag skrivit innan... det börjar bli lite tjatigt efter trettio år.

7:13 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Vågar man säga att man ökat omsättningen med 80% sen man tog över?

7:14 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag tror inte heller att det är illa menat. Jag tror som hexi.

Och att det blir tjatigt... jo för er, men för dem som frågar är det ju första gången?

Jag tror folk bara menar väl och vill vara artiga.

Jag hade mycket väl kunnat ställa den frågan - med exakt samma intentioner som hexi nämnde. Inte "blir ni rika nu" utan "trivs ni? Blev det som ni hade tänkt er och drömde?" med en ärlig förhoppning om ett jakande svar!

man ska inte tro illa om alla människor jämt. De KAN faktiskt ha goda avsikter också! :)

7:29 em  
Blogger Bloggblad tycker...

Jadå. Säg det rakt ut - fullt ös. Inga hämningar.

Aronson: Jo - det får man om man har var sitt sovrum. Det är oerhört provocerande trots att det flesta som kommenterar det säger att de skulle vilja ha det.

7:31 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Hur som helst... jag är trött på att alltid stå och säga att det går bra.


Bloggblad: Och ja... Stephan och jag har skilda sovrum.... tack o lov. Men det visste du ju redan. :-D

7:40 em  
Blogger MB tycker...

Men Mamsen, jag som hade tänkt att fråga hur mkt du tjänar "asgarv" det är det enda jag är nyfiken på när det gäller dig, du har ett så tråkigt liv annars verkar det som......(jag hoppas du förstår ironin)

11:37 em  
Anonymous Anonym tycker...

Japp, det är klart du vågar berätta det. Nu blir jag riktigt glad! :o) Grattis!!! Dock blir jag inte förvånad för den bild du ger av dig och Stephan är ju av två personer med mycket drive som verkligen stasar och lägger ner själ och hjärta när ni väl gör nånting. Och då får jag väl passa på att ställa dom viktiga frågorna också; Trivs ni? Känns det som ni valde rätt till slut? Det var ju många olika projekt på gång.

Hmmm... Du får väl sätta upp en skämtsamt formulerad FAQ på väggen med svar på alla dom vanligaste frågorna. Görs det bara med humor kan det ju bli en kul grej av det hela.LOL

Men sen tror jag att folk i största allmänhet tror att dom/vi är mycket mer unika än dom/vi egentligen är. Man tror att man är först med en vitsig kommentar om något som personen i själva verket hör minst 100ggr/dag. Men jobbar med ett servicejobb så är det ju en del av själva jobbet att snällt och vänligt låtsas som man aaaldirg hört den kommententaren förut. Been there, done that!

12:23 fm  
Blogger mitt fyrverkeri tycker...

Det är inte bara egenföretagare som blir utfrågade. Efter tio år som croupier/dealer har jag fått otalet lönefrågor. Inte fan är det okej att fråga en busschaffis om han har provision på sina sålda resor, men en dealer kan man fråga...folk...suck.

12:47 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Maleandro: Vi skär guld med kniv!!!! :-)

Hexi: Projekt finns alltid i mitt huvud. Och vi är inte den sortens människa som stannar i evighet på ett ställe. När vi känner att vi är klara med ett ställe, så säljer vi.... i år eller om fem år.
Trivs? Ibland är det skitkul och ibland är det bara jobbigt. Men vi brukar ta på oss objekt där vi kan se en potential att utveckla det hela. Och den känslan, när det går framåt är underbar.

Och de FAQ... japp! Och jag ler/skrattar VARJE gång! Fast det finns så otroligt mycket roliga och trevliga gäster, som gör en på gott humör.

Mitt nästa projekt finns redan klart i huvudet, sen gäller det bara att få min make att haka på det.... och det är inte det lättaste. :-) Vårt sista projekt i livet! En riktigt jäkla bra affärsidé, där man inte sliter ihjäl sig... men å andra sidan blir man kanske inte miljonär heller. Bara lite lagom att syssla med när man börjar bli äldre.

Jag vet inte vad som egentligen sker i mitt huvud... men där sprutar det fram affärsidéer hela tiden. Det är så enkelt... man tittar lite på sin omvärld och så ploppar det upp. Min allra llra bästa idé, kommer vi aldrig att genomföra... ids inte. En fullkomligt vansinnig sak,som med rätt marknadsföring, skulle kunna bli jättestor. Men som sagt... ids inte! :-)

Maza: Visst är det knäppt. Men fråga tillbaka: "Vad tjänar du själv"?

7:29 fm  
Blogger Nina tycker...

jag har hört att svenskar pratar ogärna vad dem tjänar samt vilket politiskt parti dem röstar på?
folk är nyfikna givetvis och givetvis undrar jag också, går det runt?

8:30 fm  
Blogger crrly tycker...

Tror som hexi, Bloggblad och rexxie! Nåt man frågar för att småprata lite. Men det ÄR asjobbigt med tjatiga kunder.

8:43 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Rexxie: Vill folk veta vad jag tjänar och ev. förmögenhet, så finns ju alltid Taxeringskalendern. :-)

Crrly: Det är nog tjatet som är det värsta. Idag har nog fyra personer frågat. :-)
Men jag tror att jag ska börja köra med det eva säger här ovanför.

5:22 em  
Anonymous Anonym tycker...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

11:40 fm  
Anonymous Anonym tycker...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

10:35 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka