.

Mamselamsen

tisdag, december 09, 2008

Hörde på Rapport ikväll.

1. Vi kommer att få en stor arbetslöshet mycket snart.
2. Inom ett par år kommer vi att ha arbetskraftbrist p.g.a. att så galet många går i pension.

Varför då inte lägga resurserna på de som snart ska gå i pension... ge dem någon form av ATP-grundad "lön" och låt dem gå hem..... istället för att hålla en massa unga och raska människor utanför arbetsmarknaden.

Hade jag varit nära pension, hade jag huggit det direkt... för att ge plats för den yngre generationen.

Eller?

Over and out/Mamselamsen

4 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Ett skäl jag kan komma på är att de som snart ska gå i pension besitter en väldig massa erfarenhet och kunskap com man inte ersätter så lätt ganom att bara anställa nytt folk. För att överdriva problemet lite kan man inte ersätta 100 civilingenjörer med 100 ungdomar som spenderat de senaste åren med att studera genusvetenskap och sociologi...

Ett sådant här generationsskifte tar lång tid, de som nu är i "medelåldern" måste gradvis fasas uppåt och nyrekryterad personal tränas in i sina positioner. Men jag säger nog inget du inte egentligen redan vet...

Tanken är ju god, men jag har svårt att se hur det skulle funka.

10:02 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

David: När jag pratar ungdomar, pratar jag om folk mellan 20-50.

10:10 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

David: Nu är ju inte alla civilinenjörer med otroligt avancerade arbetsuppgifter. Det finns massor med människor som utför ett något mindre "kvalificerat" arbete och som drömmer om dagen när de kan få gå i pension. Varför då inte låta dessa människor redan få gå nu och vi decimerar arbetslösheten.

Och en fråga. Hur många avancerade civilingenjörer finns det i åldern 62-64 är? Hur många finns det spannet 25-61 är? Det måste väl ändå finnas bra människor i det yngre spannet.

Självklart ska detta vara ett erbjudande... inte ett tvång.

10:15 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Det var såklart bara ett exempel. Men även relativt "okvalificerade" människor som jobbat ett par år i sitt yrke besitter en massa kunskap som man inte ersätter så lätt. Det kan var så enkelt som att kunna dom procedurer och arbetsmetoder som används just på det jobbet. Den som kommer in måste läras upp, oavsett deras fysiska ålder, och någon måste utföra detta.

Jag menade mest att ditt förslag låter bra som ide, men skulle ha begränsad verkan i realiteten av samma skäl som att iden med "friår" bara funkar för en väldigt liten del av arbetsmarknaden (eller ja, jag tycker ju inte att friår funkar alls, men det är en annan diskussion). Det finns nog en och annan arbetsplats där din ide skulle kunna fungera, men jag tror inte det är många nog för att kunna göra tillräckligt stor skillnad för ekonomin. De flesta arbetsgivare vill nog hellre ha kvar sin redan inarbetade personal för att rida ut krisen.

12:47 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka