.

Mamselamsen

måndag, oktober 02, 2006

Självmord eller inte?

Jag fortsätter att plöja igenom tidningar på nätet och hamnar hos Peter Munk som lider av obotlig levercancer och planerar sitt eget självmord.

Först tycker jag det låter läskigt att planera sin död, men sen tänker jag efter lite.

Man kan begå självmord av olika anledningar. "Fega" självmord och "ofega" självmord.

I min yttersta bekantskapskrets, har det begåtts fyra självmord genom åren.

Två av dem begicks p.g.a av konkurser. Något mer fegt får man leta efter. De personerna lämnade familjer med små barn efter sig, som själva fick ta hand om hela skiten. Fy fan, för att begår självmord p.g.a. ekonomi.

Ett självmord var en pojke på 11 år, som hängde sig i sitt rum. Varför uppmärksammades inte detta innan? Själv var jag bara ett barn när det hände, men lika hemskt ter det sig idag.

Det fjärde självmordet var en gammal man i sista stadiet av emfysem, som han fått efter ett långvarigt arbete i "sjuk" luft. Han gick omkring med syrgastuber, men trots det fick han ständiga panikattacker p.g.a. andnöd och han såg förmodligen ingen annan utväg än att avsluta sitt liv. (Någon väg tillbaka fanns ju inte) Det var självklart fruktansvärt för omgivningen.... men jag har förståelse för honom.

Jag anser att det finns "fega" och "ofega" självmord och är försepråkare för aktiv dödshjälp i slutskedet av en obotlig sjukdom.

Over and out/Mamselamsen, krass... uppdaterad..... och human.

14 Kommentarer:

Blogger Ilva tycker...

Jag med! Foresprakar dodshjalp alltsa. Och det ar inte alls krasst utan snarare humant om det handlar om manskligt lidande.

8:19 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ok.... jag ändrade slutstrofen :-)

8:35 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Jag är absolut för aktiv dödshjälp i de fall där det liksom inte finns alternativ.

9:57 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Jag med...
Att tvinga en annan (tex svårt sjuk människa) människa leva och lida för sitt eget egos skull är fruktansvärt tycker jag.
För det är ju därför man låter respiratorn stå på ett par extra dygn för att man själv inte kan släppa taget, det är inte för den sjuka människans skull.
Min mamma har skrivit ett papper att hon inte vill bli återupplivad i fall hjärnan dör. Hon vägrar ligga och hållas vid liv av maskiner. Jag hoppas jag har stykan att acceptera det.

10:17 fm  
Blogger Unknown tycker...

Jag oxå..

Tänk om det hade varit ett alternativ för en ca 15 år sen

Då hade min svårt alzheimerssjuka mormor sluppit 10 år som kolli inom äldrevården....

10:29 fm  
Blogger schmut tycker...

jag har över huvudtaget aldrig kunnat förstå självmord när man har barn. har man barn har man bett om att få ansvar för mer än bara sitt eget liv och då kan man inte bara avsäga sig det.

självmord pga psyisk ohälsa t.e.x är ju oftast inte någon ny tanke utan någon man burit med sig länge...och hur har man då tänkt när man skaffat barn? har man hoppats att det skulle blivit bättre och om inte, skit samma?
likadant när det gäller ekonomi eller missbruk, vad tror man att man ger någon genom att försvinna och lämna dem ensamma?
hade man betett sig lika ego om det hänt något annat försäkrckligt? om barnet blivit påkört, hade man sprungit sin väg? om huset börjat brinna, tagit bilen och kört till MC försin egen sinnesro?

'nej, det blev för jobbigt, men du mitt barn, du som är 5, 8 eller 14,du får klara det själv. grattis'

10:50 fm  
Blogger Vonkis tycker...

Jag har faktiskt svårt för dödshjälp. Vem ska genomföra dem? Ska det ligga på entreprenad eller ska den ingå som en del av välfärden? Ska staten då rädda liv med ena handen och släcka med andra?

Självmord har jag skrivit om tidigare omi min blogg och kortfattat tycler jag att det är det fegaste man kan göra, att ta sitt lv för att det ter sig jobbigt.

Innan niblir upprörda på mig kanjag säga att min syster har varit trött på sitt liv ochhar velat avsluta det. Mycket på grund av den mobbing hon tvingades utstå i grundskolan. Jag vet att livet verkligen kan vara asjobbigt och att det kan kännas som att det inte finns någon ljusning. Men att ta sitt liv löser egentligen ingenting. Det är som sagt var bara fegt. För det krävs ett otroligt mod att arbeta med det jobbiga.

11:53 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Vonikis och alla andra: Jag anser att bestämma slutet för sin egen död, när man är slutet av en obotlig sjukdom är OK.

Annars inte.

4:27 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Kan man egentligen säga "slutet för sin egen död"? :-D

4:43 em  
Blogger Lena tycker...

Nu måste jag nog vinkla det på lite annat sätt:
Kan man, dvs vi, avgöra hur en annan människa innerst inne mår, kan vi, har vi rätten att avgöra huruvida det är fegt eller ej? Jag är inte så säker på det. Många djupt deprimerade människor ser sig som en oerhörd belastning för sina anhöriga.
Självmord eller aktiv dödshjälp - jag jämställer dem inte - jag tror bara att vi kan ta ställning för egen del om vi hamnar i den situationen.

5:29 em  
Blogger Ivana tycker...

Helt rätt. Alla vi är trots allt individer som ska få bestämma själva när det inte längre är ett värdigt liv vi lever.
Tycker du beskrev det hela klockrent, fega & ofega självmord. Mycket bra!

5:32 em  
Anonymous Anonym tycker...

skärp dig förfan, det är inte ofegt! detär modigt att man gör det, jag menar inte att fler ska göra det utan att om människan mår bättre utan att vara vid liv så låt den få ta sitt beslut och aldrig vakna mer. fy fan att du säger att det är ofegt. det har inte ens något med att vara feg eller inte, vad fick du det ifrån? låt dem som utför det att göra det. du är feg som kallar dem fega. tss. synd om dig.

11:43 em  
Anonymous Anonym tycker...

Fega självmord. det var det dummaste jag hört. vad är det du inte förstår egentligen? När någon tar klivet och tar självmord tror du verkligen det handlar om feghet, tror du inte det handlar att personen fråga mist förståndet och inte förstått att det finns hjälp. blir så trött på folk som skriver om fega självmord. skäms

5:37 em  
Blogger confused tycker...

Att begå självmord anser inte jag vara fegt. Förstå vilket mod det krävs för att kunna genomföra en sådan definitiv handling.
Har själv varit självmordsbenägen.
Och än idag ser jag det som en trygghet att själv få avsluta sitt liv om man inte orkar kämpa längre.
Så fegt? Nä det tycker inte jag,

11:31 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka