.

Mamselamsen

torsdag, oktober 12, 2006

Mångkulturellt.

En väldigt intressant artikel i Barometern idag om "Mångkulturalitet". Inte bara den grejen om flyktingar och invandrare, utan att vi alla dagligen rör oss i olika kulturer. Jobbet, hemma, föreningen, vännerna o.s.v. (Som taget direkt ur boken "Backstage-frontstage" av Goffman)

Vad var det nu jag ville säga om det?

Jo... jag själv har inga som helst problem med olika kulturer vad gäller människor som har sina rötter i andra delar av världen. Tvärtom tycker jag de tillför mig en massa.

Men! Jag tror att mycket av den fientlighet/utanförskap som finns idag, skulle försvinna om alla nysvenskar satte det svenska språket som absolut högsta prioritet när de flyttar hit.

På Mamsans kryllar det av människor med olika kulturell och geografisk bakgrund. Många pratar perfekt svenska efter bara tre-fyra år i Sverige andra talar knappt ett ord efter tio-femton. Gissa vilka av dessa som har jobb? Gissa vilka av dessa som har svenska vänner?

Så jag tror inte att det där med att ha en annan kultur är grejen som försvårar, utan språket.

Over and out/Mamselamsen, mångkulturell på alla möjliga vis.

3 Kommentarer:

Blogger schmut tycker...

dagens SFI ärväl inte heller världens höjdare. ofta är det outbildade som får jobben som lärare, klasserna alldeles för stora och består oftast av folk som kommer från samma delar av världen.

man borde egentligen gå omvägen om engelska. de som kan engelska borde få praktiker på svenska arbetsplatser där de lär sig språket genom att höra det och tala det. grammatiken kan de ta senare.

jag vet ingen som lärde sig bra svenska genom SFI utan det har varit genom att leva bland svenskar.

11:07 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Schmut: Ingen dum idé.... bara de lär sig!

12:46 em  
Anonymous Anonym tycker...

och det är svårt att lära sig svenska utan att umgås emd svenskar... det är inte lätt för någon att plugga in ett språk utan att använda det...särskilt inte när man är vuxen!

1:04 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka