.

Mamselamsen

måndag, februari 06, 2006

Jag har gett ett ansikte på uttrycket ...

"utskitet äpplemos". Fanken, det där viruset visste var det tog, men inte värre än att hjärnan fortfarande funkar mitt i dimmorna.

Jag låg i soffan hela dagen igår och kollade på en massa utländska nyhetskanaler. Jag blev förundrad och förfärad.

Jag har fått lära mig att man inte ska generalisera vad bl.a olika terrorister gör runt i världen. Exemelvis: Vi kan inte döma alla muslimer för det som hände den 11:e se..tember. Vi kan heller inte döma alla muslimer för självmordsattentat som genomförs runt om i världen. Och jag kan det inte heller, för då hade jag dömt två av våra gamla bekanta, som själva förfäras över det som sker.

MEN! Hur kan människor i mellanöstern döma hela landet Danmark med omnejd för vad en enskild tidning publicerat. Och inte bara det! Jag såg även på TV igår att den Schweiziska flaggan brändes. Kan det vara så att folk som bränner flaggor och liknande inte har en aning om vad de gör? Att de bara fått direktiv/hetsats att bränna alla röda flaggor med ett vitt kors på.

Jag tycker detta är konstigt. Det känns lite som, att om det finns en våldtäktsman, ska vi döma hela det manliga släktet.


Over ad out/Mamselamsen, med lite funderingar mitt i flunsan.

15 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Det känns som om de bränner de flaggor de kommer åt...

"mina" muslimer här på jobbet är oxå förfärade...Och de gör stoor åtskillnad på utbildade och outbildade muslimer...

Det jag tycker är konstigt är att de här bilderna publicerades för över 4 månader sen...Varför blir det sånt liv nu?

11:07 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ja, jag fattar ingenting.

11:08 fm  
Blogger Lyckliga Grodan tycker...

människans tråkigaste sida.. att förenkla.. göra saker svart eller vitt.. suck..

11:13 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Ja mycket tråkigt..när det egentligen är en väldigt fin religion i grunden ( som de flesta religioner)

Psst...Vilding kommer antagligen bli röris precis som sin mamma.. :)

eller hockey-proffs så att han kan försörja sina föräldrar

Hoppas ni mår bättre

11:19 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Cian: Camilla var _recis som honom, när hon var liten. Och nu väntar vi _å att hon ska försörja oss. :-)

11:31 fm  
Blogger Efva tycker...

Ja men det handlar ju inte om Danmnark och en ogenomtänkt publicering av en nidbild när det blir sådär. Det finns en massa saker som gör att folk plötsligt är på stan och bränner och härjar. Det är bara en kanal för en massa uppdämmt skit. Dom egna regeringarna t ex. Och sen får vi andra orena klä skott för den store satan USA oxå.

Korståg/jihad. I 1000 år.

11:57 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Freja: Menar du att alla terroristiska attentat egentligen handlar om allmän frustration?

12:11 em  
Anonymous Anonym tycker...

Samtidigt kanske det är svårt att förstå för oss sekulariserade nordbor egentligen HUR mycket deras gud betyder för dom och HUR förolämpande dessa bilder är...
90% av världens muslimer är lågutbildade bönder som lever sina liv efter koranen precis som vi i Sverige levde efter bibeln så långt som in på 1900-talet...


Just nu i USA protesterar den kristna högern mot att Britney Spears ska spela en kristen kock i en TV-SERIE.., plus att de nästan dagligen attackerar abortkliniker...

Blir det rubriker ?

Skulle Araber ( oj så generaliserande) göra sådana saker då skulle det ta hus i h-vete i Västerländsk press..

Nu är jag lite upprörd..Men jag har muslimska vänner som är världens underbaraste människor och ni ska bara veta vilken rasism de blir utsatta för just nu bara för att de är från arab-världen.

Oj ett sånt långt inlägg det blev..

12:23 em  
Anonymous Anonym tycker...

Utskitet äppelmos *fniss*

fy va äckligt...

Är MYCKET glad för att du bara fotograferar dina maträtter...:)

12:56 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Fattar Ni då varför jag förkastar ALLT vad religion är... trots att jag tror _å en Högre makt. En Högre makt, som inte har återgivits _å ett subjektivt sätt av människor i diverse böcker.

Jag har skrivit om detta i ett inlägg i somras.

1:29 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Anonymous: Det tror jag många är. :-)

1:30 em  
Anonymous Anonym tycker...

Var i Beirut i helgen där de också hållit på och bråkat (fast nu i helgen var det kolugnt). Pratade med en libanes igår som ansåg att det här med karikatyrerna mer varit en utlösande faktor för den konflikt som funnits i Libanon sedan länge mellan kristna och muslimer. Han tyckte också det hela var ganska pinsamt och oproportionellt.

1:49 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

henrik: Jag kunde ge mig fanken _å det.

2:47 em  
Blogger Efva tycker...

Freja: Menar du att alla terroristiska attentat egentligen handlar om allmän frustration?

Nja det är väl att förenkla det. Men onekligen så måste det till en frustration och ett missnöje för att terrorism ska uppstå. Och en vanmakt. Jag tycker dessutom att ordet terrorism ska användas med viss försiktighet. Att bränna upp saker under upploppsformer är inte terrorism. Och det som man på 70-talet kallade guerilla kallas idag för terrorism rakt över linjen. Även om det inte i egentlig mening är terrorism.

Det här som blossat upp nu är i mina ögon nåt som vissa politiska krafter i regionen utnyttjar för sina egna syften. Mest tror jag att det är ett allmän protest mot den kristna västvärlden med USA i spetsen. Sen får man inte glömma att dom inre politiska striderna i många länder i Mellanöstern är hårda. Mellanöstern har ett vägval att göra. Sekularisering eller inte. Och i grund och botten är det det som styr vad som sker just nu.

Politiska krafter som inte vill se en sekularisering och vidare influenser från den kristna omvärlden tar tillfället i akt att visa på hur dom orena hundarna i utlandet solkar nåt som är okränkbart.

Enter: upplopp med flaggbränning och attacker mot ambassader.

2:58 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag tycker Johanne Hildebrandt (AB) hade en poäng i sin kolumn om att bara för att man kan, så förolämpar man ju inte sin granne rakt i ansiktet... lite sunt förnuft skadar inte.

Samtidigt tycker jag att det som gäller i väst med yttrandefrihet, inklusive satir och ironi, ska kunna fortsätta. Om en grupp känner sig förtalad och förnedrad kan de faktiskt gå till domstol! Theo van Gogh mördades här i Holland pga sina förolämpningar mot muslimer och islam.

Jag anser ju, uppväxt i ett reativt sekulariserat hem, att en religion är ngt abstrakt som inte kan "förolämpas". Vi lever inte längre i ett religiöst samhälle, utan vårt samhälle styrs av lag och demokrati. Ett bevis på det är att den gamla lagen om hädelse faktiskt har tagits bort!

5:05 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka