.

Mamselamsen

onsdag, maj 06, 2009

Detta med att titta på olika företag.

En sak har jag genom åren lärt mig.

1. Man kan definitivt inte tro på vad en säljare säger.
2. Man kan i många fall inte tro på vad mäklaren säger.

Det handlar om att ta reda på saker och ting på egen hand. Klara papper, samt att själva ringa upp olika myndigheter och ta reda på hur läget ligger till.... och det kan skilja sig väsentligt från vad säljaren säger.

Vi gjorde ett sådant samtal igår och fick oss nästan en chock. Säljaren säger: "Inga problem"... myndigheten säger i princip: "Vi ska stänga stället."

Jag har ingen tillit till människors ord vad det gäller "bissnis".... inte ett skit. Herre Gud vilka grejor vi har hört och sett genom åren. För några veckor sedan fick vi en "resultaträkning" från en mäklare... där han hade försökt att räkna om det hela, eftersom stället hade varit stängt under en månad eller så.... för att det sattes ny panel på huset. Dock var det väldigt svårt att få fram den riktiga resultat- och balansräkningen... massor med dåliga förklaringar och undanflykter.

Efter ett möte med de nuvarande ägarna, visade det sig att "ompanelningen" av fastigheten inte hade skett det året som mäklaren hade skrivit på sitt egna lilla papper... med sina egna små uträkningar.

Och när vi till slut, efter mycket tjat, fick de riktiga papperna, visade det sig att omsättningen (verkligheten) var nästan hälften av vad mäklaren kommit fram till. Så på något vis, skulle stället ha haft nästan halva årsomsättningen under just den månad som de skulle ha "panelat" om huset.... en "panelning" som inte ens hade skett det året.
Resultaträkning
Det är tur att man är jäkligt luttrad och misstänksam. För som en bekant till oss sa en gång:

"Det är lätt att göra bra affärer och svårt att avstå från de dåliga".

Så ett tips till alla som funderar på att starta eget. Lita inte på någon... och köp för allt i världen inte någon annans aktiebolag! En bekants bekant till oss gjorde det och det tog inte många veckor förrän det började droppa in massor med fakturor som den gamle bolagsägaren hade fixat till, men som den nye nu åker på.

Over and out/Mamselamsen

10 Kommentarer:

Blogger Mom-Detective tycker...

Du har såååå rätt Mamselamsen! Man ska alltid jämföra, höra sig för och lite på sitt eget förnuft. Det är lätt att bli lurad.
Jobbar själv i försäkringsbranshen och det är ett jytter av saker att tänka på.Bolag att jämföra osv...huga!..Så behöver du en bra försäkring till ditt nya ställe så hör av dig. Du vet ju att jag är snäll ;-)

11:25 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Mom-Detective: Hahaha.... ska lägga det på minnet. Fast än så länge är det endast på förhandlinsstadiet... efter allt som vi fick reda på igår, sjönk priset en hel del.

11:36 fm  
Blogger Humlan tycker...

Jag pratade med en affärsägare här på Kungsholmen som skulle sälja pga hälsoskäl, han hade fått konstiga, fräcka och hotfulla förslag av spekulanter i flera veckor innan det kom en seriös köpare som faktiskt ville köpa verksamheten "vitt".

Ni har ju erfarenhet och kunskap, men tänk på de stackare som ska starta något för första gången, det gäller verkligen att ha kollat ALLT!
Jag hoppas att ni hittar rätt ställe (till rätt pris!) tillslut!

6:33 em  
Anonymous Anonym tycker...

Det där luktar ju urkundsförfalskning.

Begär ut deklaratioenr/näringsbilagor från Skatteverket resp Bolagsverket.

7:02 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Humlan: Ja, vi är luttrade efter 30 år i branschen. Men stackars alla nya.

Anonym: Vi har gjort det... och lite till. De vet inte om vad vi har kollat upp.... men vi har en jäkligt bra sits nu.... och kommer att lägga ett nytt bud utefter det... typ i slutet på veckan.

8:38 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Uppdatering av det som Humlan sa: Stackars alla nya.

Ja, det är inte lätt att starta från "scrach"... och med bara en starta-eget- kurs o botten. Man är nog alldeles för naiv och ofta tror alldeles för mycket på sin idé.

Vi har hållit på i många, många år. Stephan fixar den praktiska sidan.... och jag håller med det teoretiska. Utbildning inom bl.a. ekonomi och juridik har varit till stor nytta många gånger.

Vi sitter vid köksbordet med alla papper och går igenom dem minutiöst... det finns mycket grejor som måste kollas..... och sedan en massa telefonsamtal, för att kolla upp lite till. Det kommer ju många nya regler varje år, som man faktiskt inte kan hålla reda på.

Hm, man kanske skulle starta eget med att hjälpa "nykomlingar" att inte hoppa i galen tunna. :-)

Så att det tagit över två år för oss att hitta ett nytt företag, kan bero på att det finns en hel del pratkvarnar.... och som ibland snackar om svarta pengar hit och dit.... och det vi kan se, är endast den BOKFÖRDA omsättningen. Och DÅ.... då lyssnar inte vi.

Att driva eget är seriösa grejor.... jäkligt seriösa!

8:51 em  
Blogger Humlan tycker...

Ja du, om ni inte hittar något nu så kanske det vore en idé att hjälpa andra, jag kan tänka mig att ni kan göra mycket nytta där.

Men jag hoppas ändå att ni hittar det ställe ni vill ha, för det är väl det ni helst vill hålla på med!

10:12 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Humlan: Ja, det är det det. Vårt allra sista företag innan vi går i pension.

11:03 em  
Blogger Mom-Detective tycker...

Lägger till att det bara är urkundsförfalskning om man förfalskar ett original. Förfalskar man en kopia så kallas det förvanskining av utkund, och det är inte ett lika grovt brott, vilket gör att det är "lätt gjort"..Be att få se originalhandlingar är mitt tips.
Nåja, nog om detta..
Det finns ju massor av "starta eget" företag som är jätteduktiga och som hjälper till (ofta gratis) om man har frågor osv.. Om man kombinerar det med en rejäl skopa förnuft och en deciliter intuition så borde man komma hyfsat rätt. :-)

10:03 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Mom Detective: Mäklaren berättade för oss om att det var hans egna beräkninger.... så vi kommer inte att lägga någon energi på det. Fast det var läldigt konstiga uträkningar.

Lysande att det finns sådana förtag.... för ärligt... jag har ingen lust att starta upp något sådant.... vi har ju fullt upp med att hålla koll på oss själva. :-)

10:26 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka