.

Mamselamsen

onsdag, december 17, 2008

Lägsta tillväxten på 30 år!

Jag läser och tänker tillbaka för trettio år sedan.... och kan inte ens komma på någon kris då. Jag var nybliven mamma och allt var som vanligt. Hm.... undrar vad det kan vara? Däremot kommer jag ihåg en rejäl kris i början av nittiotalet.... när några "gökar" ute i världen började spekulera i kronan och det slutade med att den föll fritt.... räntan var under korta tider uppe i över 100%. Där kan vi snacka om kris och girighet. Eller varför inte ta upp det som hände i början av 2000-talet.... där kan vi också snacka om girighet... och dumhet... då, när IT-bubblan sprack. För Ni kommer väl ihåg när det pumpades in miljarder i dessa IT-bolag som ofta inte presterade någonting konkret... om man inte räknar luftslott förståss.

Ni kommer väl ihåg Bredbandsbolaget som då i princip skulle bli jordens frälsare med Jonas Birgersson i spetsen. Jag själv inget undantag.... lyssnade på hans föredrag, när han iklädd orange HellyHansentröja på ett mycket övertygande sätt pratade om organisation och miltärtaktiker. Jag var såld... men i efterhand sa han inte så himla mycket... han var bara en otroligt bra talare. Det var väl då vi även hade ett ofantligt underskott i statskassa och hela Sverige fick dra åt svångremmen... rejält!

En annan kriiiiiis var det för lite drygt 35 år sedan... jag kommer inte ihåg vad det handlade om... hade ju bara killar i huvudet då.... men det var något med olja och bensin... vi hade bensinransonering i Sverige. Där kan vi snacka om kris!

Så ja, Sverige/världen kantas av kriiiiiser.... och vi kommer att överleva även denna... även om det känns surt när massor med människor blir/är arbetslösa.... fast inte fler än för 10-15 år sedan. (För som jag skrivit förut... vi hade lika många arbetslösa då, om man räknar in alla som var satta i åtgärder.)

Jag minns att jag förra hösten diskuterade med en bekant, som är delägare i ett medelstort företag... om att plocka ut skattefria utdelningar ur företaget... och jag varnade dem flera gånger.... Har Ni reserver undansatta så Ni klarar en nedgång? Om inte, ta då inte ut något. Tyvärr gjorde de det... men jag hoppas verkligen att de klarar sig tills det vänder igen.

Vart tog framförhållningen, det sunda förnuftet vägen? Man behöver bara titta lite på historien så kan man se ett mönster. Har börsen under några år stigit till himmelska höjder, kommer alltid ett bakslag. Det är lika säkert som att vi alla någon gång kommer att dö.

Hur ska vi vanliga människor ta oss ur detta? Vänta... sitta lugnt i båten... hoppas att inte alla har lämnat A-kassan. Överleva helt enkelt. Det kommer en dag när människor inte orkar hålla i pengarna längre (alla är ju inte arbetslösa) och börjar handla igen. För det är ju som jag skrivit förut, vår allas konsumtion som får Sverige/världen på fötter igen. Många företag kommer att försvinna, men många kommer så småningom att startas.

Och om jag hade haft planer på att köpa hus eller bil.... då hade jag gjort det nu... för vad jag förstår, kommer ännu en räntesänkning mycket snart... och räntan kanske kommer att bli lägst "ever". Som gjort för en ny köpfest. :-)


Over and out/Mamselamsen, som vanligt den allvetande.... i alla fall i mitt huvud. :-)

2 Kommentarer:

Blogger Karriärmamman tycker...

Jag kommer ihåg krisen på 90-talet. Den var jobbig. Pappa fick säga upp personal, sälja bilen och åka kommunalt (inte det lättaste när man är elektriker...). Jag tog studenten mitt uppe i allt det där och fick bekosta allt kring den nästan helt själv. Det handlade om överlevnad. Och överlevde gjorde vi. Det var jättejobbigt och stundtals lite läskigt, men det gick. Vi kom på fötter igen, det kommer vi göra igen den här gången. (Precis som du säger).

9:56 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ja.... helt klart.

10:26 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka