.

Mamselamsen

tisdag, december 16, 2008

Många tankar som dyker upp när man har tid att tänka.

Länge har jag funderat på detta med religion... inte bara kristendomen.... utan alla religioner.

Mina tankar går ungefär så här. Jag tror på en Gud... men dock "Gudsförklarar" jag inte alla de religioner, med dess böcker som finns runt honom/henne/den/det. Bibeln, Koranen, Torarullarna o.s.v. I min värld är de skrifterna endast mänskliga tolkningar av det hela. Jesus har funnits... det finns det bevis för och det står skrivet om honom i både Bibeln och Koranen. Men vad det var för en karl finns det många versioner om.

De olika "författarna" som finns med i vår Bibel är av politiker under de tidiga århundraderna noga utvalda. De som inte passade in i politiken, rensades helt enkelt bort och skulle för alltid förstöras... typ Thomas evangeliet... vilket dock senare hittades... och vi fick en helt annan bild av både det ena och det andra.

Dessa religiösa böcker är bra böcker om man läser dem som personliga tolkningar och inte sliter ut ströord för att få sin vilja fram... eller tror att det är dogmatiska sanningar.

Så ja, jag tror på en Gud.... för det finns så otroligt mycket i vår värld som inte ens den "värste" vetenskapsmannen kan förklara. Många vetenskapsmän tror även de på en Gud... typ Bodil Jönsson.

Fast.... det finns en sak i Bibeln som för mig är sann. Nu kommer Ni att ramla av stolen... Skapelseberättelsen!

För väldigt länge sedan började Gud skapa allting.... och på den tiden fanns inte den tideräkning vi har idag.... det fanns ju ingenting. Det är skrivet att det var på en vecka.... men vad var/är en vecka för Gud... hur lång är den? Så Gud började skapa allting.... och vet Ni? Han/hon/den/det har inte slutat än.... skapelsen pågår hela tiden... och man kan undra om den någonsin kommer att sluta.

Och se där.... där fick jag ihop både Gud, Darwin och Big Bang i en och samma mening. :-)

För vad är Gud? En kille med skägg... ödet....slumpen? Ja, inte vet jag.... men någonting är det.... för det finns så mycket som är oförklarligt. Och det är samma Gud över hela jorden... de olika religionerna är endast olika mänskliga tolkningar av det hela.... och inte ens den störste kärnfysiker kan komma undan det.

Såååå... jag tror på någon form av global Gud.... och i jul kommer vi att bl.a. "fira" Jesus födelsedag... även om det inte ens är rätt dag. Jag menar... födelsedagar är ju alltid trevliga.... och så passar vi på att umgås hela familjen.... och firar varandra.

Och hur tänker Ni?

Over and out/Mamselamsen, som även tror på karma.... men det tar vi senare.

5 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Fast "oförklarligt" och "utan förklaring" är inte riktigt samma sak...

Personligen tror jag att allt vi anser oförklarligt är sådant vi inte lyckats förklara HITTILS, men att det oundvikligen finns förklaringar även för sådant. Hypotesen att det existerar någon sorts övergripande intelligens, kalla det Gud eller vad man vill, anser jag vara väldigt osannolik, men givetvis kan jag inte bevisa motsatsen.

Däremot följer jag benhårt att andra människor har rätt till sin tro, oavsett vad den är, så länge dom inte försöker pracka sina dogmer på andra. Där tror jag vi är väldigt överens, eller hur?

10:17 em  
Blogger Tutte i blåbärsskogen tycker...

David: Vi är helt överens. Men jag vet inte heller vad "Gud" är... kan vara som jag skriver, en farbror med skägg, slumpen eller ödet. Men något är det. :-)

/Mamselamsen

8:34 fm  
Blogger kyrksyster tycker...

Kristendomen är ingen skriftreligion även om vissa grupper vill påstå det. Bibeln är ett verktyg, precis som bön och gudstjänst. Men det är inte Bibeln vi tror på utan Jesus.
Så det är klart att man måste läsa texterna med sammanhanget i bakhuvudet.
Att det blev de fyra evangelier som nu finns i NT och de brev som man också valde ut beror på att dem kunde man gå i god för. De kunde härledas till ögonvittnen och till apostlarnas lära. Andra evangelier och texter behöver inte vara helt fel, men något lite i dem var tveksamt och man vågade då inte ta med dem. Det var stränga kriterier och det ska vi nog vara tacksamma för.

Nej, Jesus föddes med all sannolikhet inte i december. Herdarna skulle inte varit i fält då...

Skapelseberättelserna är myter, men säger ändå fantastiska sanningar om oss. Det finns inget som motsäger en "vetenskaplig" syn på skapelsen. Bibeln berättar varför, vetenskapen hur!

Fint inlägg, tack för det!

9:08 em  
Blogger Carin tycker...

Ny läsare här! Har precis upptäckt dig, tack vare sicksackande fram i den svenska bloggsfären och alla kommentarer däri.

Intressant inlägg.
Jag har någon liknande syn på vad "Gud" (eller vad man ska kalla honom/henne/den/det) är: Det finns någon allsmäktig makt som på något vis bestämmer hur det ska vara. Jag tycker också att Bibelns skapelseberättelse och Darwin's evolutionsteori inte nödvändigtvis behöver utesluta varandra. Jag tror att Jorden och allt liv skapades för att ständigt utvecklas och bli bättre/mer än det började som.

Jag fortsätter följa din blogg med nöje.

God jul!

12:02 fm  
Anonymous Anonym tycker...

"de olika religionerna är endast olika mänskliga tolkningar av det hela" Detta är logiskt omöjligt, det kräver övertygelsen att två rakt bevisligen motsägandende påståenden samtidigt kan vara sanna. Är det så innebär det att all modern vetenskap får kastas i sopporna då alla slutsatser har dragits logiskt.

1:01 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka