.

Mamselamsen

måndag, oktober 30, 2006

Så himla fel!

Nu är det en skola i Bålsta som vill ta bort Adventsfirande i kyrkan, p.g.a. att det skulle vara diskriminerande. Samtidigt under hösten kunde man läsa i tidningar att man eventuellt ska införa muslimska helgdagar, så att dessa muslimska elever ska kunna vara lediga från skolan.

Detta känns... trots att jag inte på något sätt hänger mig åt någon religion... jäkligt fel!.

Varför ska vissa religioner ha företräde i Sverige?

Jäkla mes-Sverige!

Låt de ungdomar som vill fira Advent i kyrkan, få ledigt och göra det... resten kan ju stanna kvar i skolan. För varför ska vissa få ledigt och andra inte?

Det känns som att det snart inte ska få finnas kvar några svenska traditioner... ja, jag säger traditioner, för jag går med viss förkärlek till kyrkan på midnattsmässa... inte för att jag är kristet troende... utan för stämningen och de gamla traditionella julpsalmerna.

"Lev och låt leva".... men ta inte död på något.


Förresten kan jag meddela att Gud är bonde. Jag såg minsann traktorspåren på himlen häromdagen.
Traktordäck (2) liten
Jag undrar om han odlar ekologiskt?

(Och när jag snackar Gud, så heter han: "Gud-Allah-Buddah-Jave-Oden-Brahma-Chibchacum Jätteherre"

Så det så.

Over and out/Mamselamsen, som kommer att fira både Advent och jul, trots att det för vissa mesproppar kan te sig väldigt diskriminerande.

16 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Håller med Dig till 100...tror faktiskt, att Sverige är RÄDDA...konflikträdda...för den *muslimska faran*...helt i takt med vad muslimerna VILL, att vi ska vara!

Jag är inte religiös Längre, men...tycker som Du...det finns traditioner...som vi i Sverige och Många andra EU-länder har...Ska vi *LYDA*, så står vi snart utan både Kultur och Traditioner...

9:10 fm  
Blogger Lilla B tycker...

Dessutom ska man kunna hissa flaggan utan att huka sig!!

9:10 fm  
Blogger annakarin tycker...

jag kan inte annat än instämma med föregående talare. advent i kyrkan är mysigt, liksom midnattsmässa. det vill jag fortsätta med! i sverige följer vi regler alldeles för noga, tror vi är bäst i eu på att följa deras ibland smått fanatiska regler (böjen på bananer osv)

9:28 fm  
Anonymous Anonym tycker...

"Man får ta seden dit man kommer" gäller i alla länder utom konflikträdda Sverige. Om jag hade bott i Irak tror någon att Saddam(om han suttit kvar vid makten) hade gett mig ledigt för att fira jul???

10:13 fm  
Blogger schmut tycker...

det är synd att folk inte tänker igenom vad de gör, varför de gör det och vad det egentligen har för verkan innan de fattar beslut.
det hela blir ju bakvänt, man vet inte riktigt vad diskriminering är men är livrädd för att någon ska tro att man är främlingsfientlig så man stänger ner allt sitt istället för att öppna upp för det nya.

svenska traditioner ses sällan som diskriminerande mot andra utan blir ett sätt att knyta samman och bli en del av något nytt.
åk ut i vilket invandrartätt område som helst och du kommer se tonvis med aventsljusstakar och blinkande tomtar fastän familjerna kanske varken firar jul eller kristna.

jag undrar vem som kommer att komma på att vi inte bara ska ha skoloveraller utan även färga alla barns hår beigt så att ingen känner sig utpekad eller diskriminerad.

10:45 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Tycker som Annika man måste ta seden dit man kommer. Nej vi svenskar är mesiga, har hört att i Sverige finns nu ca 70.000 muslimer, det gör mej lite rädd. Kollade runt lite och hittade detta som är skrivet i Koranen http://www.fomi.nu/korancitat/valdsuppmaningar.htm
Hade även en jobbarkompis som var gift med en muslim. Hon berättade för mej att det stod i Koranen: "Bruka din kvinna som du brukar din åker" Vad är det för skit.
Nej om det finns en Gud så ville han nog att det inte skulle finnas någon ONDSKA

11:27 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Med risk för att bli rullad i tjära och fjädrar här, stat och kyrka är skilda åt sedan många år. Det finns ingen anledning till kyrkliga ceremonier i skolan alls, oavsett religion. Och mig veterligt infaller advent på söndagar så det står var och en fritt att gå dit då, skola har man ju sällan på söndagar. Ljusstakar, tomtepynt och mycket annat är inga kristna traditioner, det kan uppskattas oavsett religion, men det är skillnad på att tända ljus i fönstret och att gå i kyrkan.

/PGW

11:49 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Någon som är förvånad? Nu har vi dessutom blivit rädda för att säga att vi tycker det har blivit fel och måste ursäkta oss och säga att vi inte är rasister osv....Suck!

12:02 em  
Anonymous Anonym tycker...

Till anonymous...
Vad har du för jultraditioner då?
Jag menar, skolorna kanske firar advent på fredagen. Det gjorde vi på min tid iaf (för ca 40 år sen)kanske var det tradition då???

12:03 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag har mängder med jultraditioner! Och jag tycker absolut att alla som vill ha det ska ha det, det är inte det som är problemet. Det jag inte gillar är att alla barn ska med till själva kyrkobyggnaden för adventsfirande med bön, trosbekännelse och vad det nu kan vara. Givetvis ska man får lära sig vad advent är, men inte tvingas delta i en ceremoni på det sättet.

/PGW

12:46 em  
Anonymous Anonym tycker...

Till anonymous.
Ta seden dit man kommer, är inte det bra nog?
Förresten om jag hade hamnat i ett sådant "rasistiskt" land som Sverige så hade jag nog valt att flytta tillbaka till mitt hemland igen istället för att bråka.
Som svensk (f´låt jag valde inte det själv)så tycker inte jag att VI ska ändra och lägga till våra seder, bruk och traditioner bara för att folk som har det svårt i andra länder kommer hit.
Hade jag varit invandrare eller flykting till något annat land så hade jag aldrig FODRAT av dom att dom skulle ändra sej, nej jag hade varit evigt tacksam att någon gav mej en fristad.

1:14 em  
Blogger Mayumi tycker...

Vet du, Jonas Gardell sa en sån underbar sak för några år sen:
"Tänk vad förvånade alla skulle bli om det visade sig efter att vi dött att det inte var vi kristna/muslimer/buddhister som hade rätt utan det var en eskimåstam på Grönland" Så rätt, så rätt!!! :)

Jag måste även tillägga att nu tror jag verkligen att jag överdoserat på din blogg, jag drömde nämligen häromnatten att du lagt upp en bild på en av dina katter....som var vit och BLÅBLOMMIG!!!....herregud.....nu måste jag begränsa mitt läsande till varannan dag tror jag :)

3:45 em  
Blogger PGW tycker...

Så, inloggad och mindre anonym.

Kanske uttrycker jag mig inte tillräckligt klart. Det jag är ute efter är att jag vill skilja på svenska traditioner och kristna/religiösa traditioner. I många fall går de förstås ihop, men jag tycker att det är fel att skolan ska ta med barnen till en kristen ceremoni, det är inte skolans uppgift. Skolan får gärna ta med barnen till kyrkan på ett studiebesök där de får träffa en präst som berättar "så här tror vi, så här gör vi, ni är hjärtligt välkomna hit".
Men jag tycker inte att skolan ska ta med barnen till kyrkan för att be och detlat i ren religiös aktivitet, och då spelar ingen roll om barnen har muslimsk bakgrund eller är infödd svensk i sjuttonde generationen. Är ni med på hur jag menar?

3:59 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag har sagt mitt.... nu bara läser jag vad Ni tycker.

För vem vet... om det dyker upp jättebra argument, så ändrar jag mig.

4:07 em  
Blogger Bloggblad tycker...

PGW: för att kunna välja själv, måste man veta vad det handlar om. Vara med och känna efter. Det är inte samma sak med guidat studiebesök. Jag har - när jag studerade religion - deltagit så gott jag kunnat i diverse olika gudstjänster i olika kyrkor just för att vara med. Läsa om dom kan man göra i en bok.
Det finns inte en enda unge som tvingas göra/tro någonting i kyrkan när vi har avslutning eller adventsgudshögtid där. Känner de stark motvilja (har bara stött på 1 sånt fall) behöver de inte följa med.

Mina muslimska elever hänger med - och ser det som ett rent studiebesök.

De barn vi har som tillhör Jehovas vittnen, får däremot gå ur klassrummet så fort ett födelsedagsbarn ska firas - eller påsk-julpynt tillverkas. Ska vi sluta med sånt också för jämlikhetens skull?

När vi har adventshögtid kommer 95% av alla föräldrar också till kyrkan, de vill uppleva stämningen.

F'låt att jag tar upp så mycket plats här... men jag blir lite upprörd, för detta resonemang förs bara när det gäller kristendom.

10:50 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag måste hålla med dig, pgw. Hur mycket man än tycker om adventsfirande och liknande högtider, så har en gudstjänst inte i skolan att göra. Enligt läroplanen ska den offentliga skolan vara icke-konfessionell (det har varken med rädsla eller fanatism att göra). Undervisningen ska vara pluralistisk, opartisk och kritisk samt får inte strida mot föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse. (fritt översatt ur europakonventionen om de mänskliga rättigheterna)
/paragrafryttare

2:17 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka