.

Mamselamsen

lördag, augusti 26, 2006

Vad är det för fel kommunerna här?

Nu finns det ännu en kvinna här... visserligen i Emmaboda , som nekas "särskilt boende". Jag blir rädd för min egen del, när jag tänker på tiden när jag blir gammal och skröplig. Jag vill bo på "ålderdomshem"! Inte pensionärshem, för alla pensionärer behöver inte "särskilt boende"... utan "ålderdomshem!

Fast här i Nybro har de nu kommit på ett helt nytt koncept att "ta hand" om de gamla. De håller på att bygga om vid Bolanderbäck här vid torget. Bl.a. ha de tagit bort staketet längs bäcken och planerar att göra trappor ända ner till vattnet. De säger att det ska bli någon form av konstverk, men jag fattar nog. Det ska bli den nya tidens "ättestupa". Nu ska gamlingarna inte behöva ta sig ända ut till en avlägsen badplats för att kunna ta livet av sig. För nu är det bara att ta färdtjänst upp till torget och rulla rakt ner i vattnet.

Bygg upp de gamla ålderdomshemmen igen!!! Jag vill inte leva/överleva isolerad som skröplig gammelkäring.

Over and out/Mamselamsen, på väg mot de sextio.

14 Kommentarer:

Blogger Ilva tycker...

jag vet att jag ar hemsk men med mina erfarenheter av aldrande sa tycker jag fakrìtiskt att Attestupan ar det mest humana!

8:07 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Inte om man har skröpliga ben!

Men jag förstår vad du menar.

8:10 fm  
Blogger l*eva tycker...

Men Bolanders Bäck, är väl inte så särskilt djup-om jag minns rätt?

Tror nog att *di åldriga* får spela vattenpolo...med rullstol där bara! Men man kan kanske dö, av det med?

8:35 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Med stappliga ben, kan man drunkna var som helst.

8:58 fm  
Blogger Batbut tycker...

Det är vidrig som äldre behandlas idag. För att få hjälp till pappa har syrran och jag tjatat, charmat och varit allmänt jobbiga - men det lönade sig! Men den stackare som inte orkar eller kan? De blir utan

9:15 fm  
Blogger l*eva tycker...

Länge, ville jag dö...sittande i en Gungstol...nere vi Havet och Ekängarna i AbramsÄng,strax söder om Kristianopel/Fågelmara.

Jag vill INTE dö, i Bolanders bäck!
Och visst är det så...att man kan dö, varsomhelst...hursomhelst och närsomhelst!

9:23 fm  
Blogger Lilla B tycker...

Jag skulle helst vilja ha åldrdomshemmen som en studentkorridor för gamla. Tänk att på ålderdomen rolla sig ut i köket och sitta och språka med nån annan gamling. Sen när man har lust så drar man sig tillbaka. Ingen ensamhet utom den självvalda.

11:03 fm  
Blogger l*eva tycker...

Lilla B...så var det väl förr i tiden?
Jag minns min farmors ålderdomshem i Hofors...där var det så!
De hade ett litet trinettkök och ett större rum att leva i, sen var det en stor-lång korridor. Där tanterna möttes...
Idag: följ...den blå linjen om Din anhörigs efternamn börjar på A...
Vill Du tala med ansvarig sjuksköterska? Slå * + din anhöriges personnummer...
"Tyvärr-den sökta sköterskan...är på semester...återkommer v.39"

U s w... Kanske man hellre ska dö, i Bolanders bäck?

2:38 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Fast jag måste berätta om Strigeln i Eskilstuna. Min pappa bor fortfarande hemma i Sundbyholm, men han åker till Strigeln VARJE dag. De har en restaurang för alla pensionärer och de som bor i det speciella boendet i våningarna ovanpå. När de boende vill, kan de ta hissen ner till restaurangen-allrummet med piano-bastun-poolen-hantverksavdelningen.

Och ofta ofta är det bingo eller uppträden där. Min pappa höll Internetlektioner med andra gamla, så att de lärde sig att maila till sina släktingar.

Det är ett as-kalasställe!

3:11 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag har läst och hört om det som hänt där nere... men om man nu ska vara lite objektiv så ska man vara väl medveten om att "de som håller i det" inte kan yttra sig p g a tystnadsplikt och sekretess. Detta gör att allt som sägs får stå oemotsagt. Kan vara bra att veta och att tänka på ... Jag vill inte lägga mig i debatten och jag vill också ha det bra när jag är gammal...

4:02 em  
Blogger Vonkis tycker...

Du är så välkommen att komma till äldreboendet jag jobbade på den här sommaren. Där får du sova hela dagen om du känner för det, du behöver inte gå och lägga dig innan klockan 21 om du inte vill (dock får du byta om till nattkläder, du får dricka så mycket sprit du vill (i alla fall whisky och konjak) och när du är uppe sent bjuds det på varm choklad och smörgåsar. Vem vet, det kan även vara lite konjak i chokladen. Vill du gå ut på stan och ta en glass går det också bra, kanske inte alla dagar men de flesta. Och ofta bjuds det på hemmbaat bröd till fikat.

Visst låter det bra! Och det bästa av allt, det är verkligen så där bra!!!

4:25 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Christina: Jag vet att de har tystnadsplikt om just de speciella ärendena.

Men jag tycker att alla som inte kan klara sig själva ska ha RÄTT till hjälp. För lite platser... fixa tillbaka de som fanns en gång. De som är 90 år idag, är de som "gett" oss den välfärd som vi yngre idag åtnjuter.

Hur det ska gå till? Det är en ideologisk fråga... och det får var och en ta ställnijng till.

Vonkis: Om du visste hur väl jag vet att det kan vara. Min pappa är idel lovord över Strigeln i Eskilstuna.

11:10 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Bara en sån här grej.
http://www.folket.se/link.php?id=127362&from=article&t=1373905715

11:18 em  
Anonymous Anonym tycker...

"Bara" för att man är 90 så betyder det inte att man behöver hjälp. Ålderkvinnan i min släkt bodde i eget boende till hon passerade 95, hade hemtjänst en gång var 14:e dag och sprang omkring i träskor. Men när hon passerat 95 började hon bli orolig för om något skulle hända henne och då flyttade hon nära ett äldreboende där hon kunde vara med på aktiviteter och så.
Vi ska ta hand om alla som behöver tas omhand oavsett ålder. Detta gäller alla människor som behöver vård och stöd i livets alla skeenden - oavsett om man är gammal eller ung.

7:26 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka