.

Mamselamsen

söndag, juli 02, 2006

Idag har jag minsann tänkt till.

Jag såg på fotbollen häromdagen att de demonstrerade mot främlingsfientlighet och då började min hjärna spinna igång.

Främlingsfientlighet... är det egentligen något nytt? Har det inte funnits i evärdeliga tider? Alla som uppfattades som annorlunda eller inte passade in, var de som inte kom in i vår gemenskap.

Är inte hela livet "de" och "vi"? Stora som små grupper.... titta bara på bekantskapskretsen, jobbet, skolan... alla de som vi inte umgås med.

Det är så himla lätt att blanda ihop främlingsfientlighet med rasism, fast jag anser att det är två helt olika saker.

Rasismen kan vi nog/förhoppningsfullt få bukt med så småningom, men med främlingsfientligheten blir nog värre. Det liksom ligger i blodet, att man vill umgås med sina likar och utesluter "de" som inte passar in i "vår" grupp av olika anledningar.

Det finns massor med folk som jag inte vill umgås med. Skiförnäma kultursnobbar, idrottsfanatiker, korkade människor, stöddiga typer... o.s.v. Det har alltså inget med ras att göra.

Så jag tycker att fotbollsspelarna skulle ha demonstrerat mot rasism istället.

Puckla gärna på mig om Ni tycker att jag är ute och seglar.

Over and out/Mamselamsen, som vill ha allas åsikter


Uppdaterad 8.35
Nu sticker jag till jobbet och hoppas att många vågar/har åsikter om det jag skrivit, så jag har mycket att läsa och kommentera när jag kommer hem ikväll.

19 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Är inte rasismen en form av främlingsfientlighet - de som inte ser ut som "vi" och därför inte "passar in av olika anledningar" som du skriver.

Ska vi råda bot på rasismen kan vi lika gärna råda bot på främlingsfientligheten också. Det vill säga acceptera och respektera folk som inte ser ut som, tänker som, har samma intressen som (osv osv) oss...

Som jag ser det är det flera sidor av samma mynt.

Varför vill vi inte umgås med vissa människor? Fundera på det. Det är det som är främlingsfientlighet - vad sedan orsaken är, rasism eller något annat, är skitsamma.

Så som sagt, för mig samma mynt. :)

Om man istället för att "inte vilja umgås" med andra av olika anledningar kan man ha ett öppet sinne och kanske lära sig något nytt, både om sig själv och andra, som man inte hade lärt sig om man sin vana trogen låtit bli för att dessa andra inte "passar" in i ens liv eller åsikter.

7:42 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Jag anser mig vara ganska öppen till sinnet och kan rent ytligt umgås och prata med alla människor. Men i den innersta kretsen släpper jag bara de som jag anser att jag har något utbyte av och som jag ev. kan ge något.

Rasism är inte detsamma för mig, då nästan hälften av de som jag umgås med kommer från andra länder och andra kulturer.

Främlingsfientlighet handlar om ALLA som är främlingar i vår vardag. Man skulle kunna utveckla det hela rent sociologiskt, men de skulle ta alldeles för stor plats här.

Att göra sig av med främlingsfientligheten är en vacker tanke, men jag tror inte att homo sapiens fixar det. Däremot rasismen... den ska vi jobba på.

Att rasism är en underkategori till främlingsfientlighet, kan jag hålla med om. Men jag anser att det är för stort att demonstrera mot all främlingsfientlighet... jag tar det liksom inte till mig.

8:07 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Mia: Tänk om du träffade mig och tyckte att jag var ovanligt stöddig, dryg och korkad... skulle du umgås med mig då? :-)

8:13 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Innan jag drar till jobbet.

Att demonstrera mot främlingsfientlighet, är för mig på samma nivå som att demonstrera för världsfred. Vacker tanke, men det skulle inte hända något.

Men en stor demonstration mot krig i ett visst område, skulle kunna få större genomslagskraft.

Eller?

8:28 fm  
Anonymous Anonym tycker...

maila mig din adress ( om du törs ) så bladar jag ner och fixar tofflorna idag, kul att det finns fler som är små på jorden ( sko mässigt) men hörs endå ;-)

8:47 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Fast då blandar du enligt mig ihop äpplen och päron. :)

För mig handlar inte främlingsfientlighet om att man inte kan eller vill umgås med andra människor. Min definition utgår snarare ifrån VARFÖR man inte vill umgås med vissa människor i så fall. Alltså om du är dum och dryg mot mig så är det klart att du inte står som nummer ett på människor jag uppskattar... Men då har jag ju en anledning också... Jag skulle förmodligen försöka prata med dig och ta reda på varför du beter dig som du gör. Men - det är då snarare så att det är den som är dryg och dum som har problem med främlingsfientlighet om du förstår vad jag menar. För då är det uppenbarligen något hos mig som du inte gillar och som tar sig uttryck på det sättet. Du tar dig inte tid att undersöka om din förutfattade mening som får dig att vara dum mot mig faktiskt är sann eller inte utan du har bestämt dig att inte respektera mig för att jag på något sätt avviker från vad du anser vara "rätt".

Självklart står man vissa människor närmare än andra - och man kan inte vara vän med alla heller.

Men för mig handlar inte främlingsfientlighet om det - utan om att inte respektera även dem som man inte vill ha i sin innersta krets.

Även om man inte är bästa vän med alla människor, och man inte delar samma åsikter och syn på livet och man kanske inte vill umgås - så kan man ändå respektera folk som de är och att man tycker och är olika. Man kan ändå ha den inställningen att folk har rätt att vara, se ut, och tro på vad de vill även om de skiljer sig från mitt sätt att vara, se ut och tro och att det kan vara värt att lyssna på dem också.

Och jag menar absolut inte att du inte skulle ha ett öppet sinne! Inte alls. Jag lägger inga sådana åsikter på dig! - dels för att jag inte är så förmäten att jag brukar göra sådant, men framför allt för att jag är ganska säker på ditt öppna sinne. :)

Jag diskuterar rent allmänt och hypotetiskt.
(Älskar att diskutera sådana här intressanta saker. :) )

9:04 fm  
Blogger Nina tycker...

Hur fan ska man få bukt på rasismen när man inte ens kan hålla sams i tvättstugan exempelvis. Fattar ni vad jag menar?

10:01 fm  
Blogger Nemo tycker...

Grekerna är bäst; dom har samma ord för "främling" och "vän" - xenou

10:34 fm  
Blogger Nemo tycker...

Som jag ser det handlar "främlingsfientlighet" om rädslan för det okända - bra visat i många filmer, typ Änglagård osv.

När du minsakt rädslan för dig själv och lever i harmoni med dig (du själv i balans) har du förmodligen större möjlighet att se en främling som en vän...

10:40 fm  
Anonymous Anonym tycker...

styggalillaloppen - jag fattar. Precis vad jag menar också. Rasismen är en del av problemet - vi har ju också diskriminering av kvinnor, homosexuella osv... För mig går det inte att särskilja dessa åt, för det är samma fenomen som ligger bakom. Kalla det främlingsfientlighet eller vad sjutton som helst. Men så länge vi inte ens kan acceptera varandra i tvättstugan så kan vi inte bekämpa rasism och främlingsfientlighet...

Det går att bekämpa främlingsfientlighet. Det är bara att börja med sig själv. Att våga se våra egna fördomar och förutfattade meningar - och då inte bara rasistiska utan överhuvudtaget och att också våga se sina egna fel och brister och acceptera dem för att kunna göra något åt dem.

nemo sammanfattar det bra tycker jag. "När du minsakt rädslan för dig själv och lever i harmoni med dig (du själv i balans) har du förmodligen större möjlighet att se en främling som en vän... "

10:49 fm  
Blogger Mette tycker...

Men demostrerade de inte mot rasism? Det står rasicsm på deras plakat.

10:59 fm  
Blogger Lena tycker...

Rasism, främlingsfientlighet, främlingsrädsla... vad menar vi egentligen? Jag har utvecklat mina tankar kring detta lite på min blogg- gå gärna dit :) Vad vi emellertid tycks vara rätt överens om är väl att vi inte vill stå för en "taskig" människosyn och det är kanske där vi ska börja. Att ta tag i oss själva när vi så lätt generaliserar och tänker i vi och dom- termer.

2:14 em  
Blogger nb tycker...

Jag har så svårt att tänka mig att man kan koka ned en människa till bara en sak tex sportdåre el skitförnäm kultursnobb, tror man genom att generalisera missar andra saker människor kan ha att erbjuda. Jag hejjar på att de flesta har ngt bra / trevligt i sig. (Men jag fattar ju att man måste generalisera för att komma ngnstans i blogg / samtal osv.) Annars, på det stora hela, håller jag m dig ang rasism / främlingsfientlighet o det är synd att dessa två ibl används synonymt.

4:57 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Mia: Vi tycker på samma sätt... ville bara dra det lite till sin spets... som du vet att jag gillar.:-) Visst fasen är det enkelt att avfärda människor, för att de ser olika ut och liknande.

Jag träffar dessa "främlingar" varje dag.... och va fan... de är ju i grunden som vem som helst... Ja, jag vet att jag snackar för mycket på jobbet, där det kommer kunder från hela världen... och jag är en väldigt nyfiken människa och MÅSTE få en prastund med alla.:-)

Men det jag ville säga är att "vi"-"de" grupperingar är nog svårt at komma bort ifrån. (Och då tänker jag på alla människor)

Styggalillaloppan: Fast i tvättstugan handlar det mest om hänsynstagande. Om någon helt fräckt skulle sno min väl inplanerade tvättid, hade jag blivit skitförbannad... oavsett vem dem var.

nemo: Det jag egentligen ville ha fram, var detta med grupperingar (primärgrupper och sekundärgrupper, där det i primärgruppen finns en "vi-känsla" och som ogärna släpper in "de")

Mia igen: :-) Se vad jag skrev hos nemo. Jag tror aldrig (även om jag vill) att vi kan få bukt med det. För det jag menade var att acceptera är en sak... att ta till sitt hjärta en annan. Fattar du vad jag menar? :-D

Mette: Gjorde det?

nb: Jag var tvungen att komma på något. Men om man går till sätt att uppträda då kanske det blir bättre. Man gillar folk helt enkelt mer eller mindre... och de "mindre" kommer inte in i min närmaste krets. Varför skulle jag umgås med folk som jag inte gillar? (Och detta har inte ett skit med att göra från vilket land, sexuell läggning eller vilken kultur de har)


Nu minns jag knappt vad jag skrivit ovanför. :-)

6:01 em  
Anonymous Anonym tycker...

Fast primär- och sekundärgrupper tycker inte jag handlar om främlingsfientlighet...

Jag förstår vad du menar med att "vi" och "de" och gruppgemenskap och så, men främlingsfientlighet handlar för mig om att man ser "de" som fiender - det är en osund gruppegenskap att se andra grupper som hot och fiender. Det handlar om rädsla inom gruppen som tar sig uttryck i att se andra grupper som fiender. det är det som är främlingsfientlighet - som tar sig uttryck i rasism, förtryck, fördomar osv...

I en trygg fungerande grupp finns ingen rädsla. Det finns "vi" och "de" men "de" är inget hot mot vår grupp och vi är inget hot mot "de", utan vi kan istället tillföra varandras grupper saker istället - om vi vill.

Återigen har det med att göra vad nemo skrev...

Och det har också med hänsyn och respekt att göra - så tvättstugemetaforen fungerar också... :)

6:10 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

mia: Visst vore det fint om det vore så... men jag undrar om det funkar i verkligheten... hos gemene man.

Och vet du vad jag fått reda på från min vän här i Nybban (hon är invandrare)? Hon säger att de allra största rasisterna i Sverige är invandrarna själva. (Om vi nu ska prata rasism)Det tycker jag är förvånande.

6:35 em  
Anonymous Anonym tycker...

eftersom det finns så mycket fördomar och rädslor hos folk som de inte vågar se och med tanke på hur världen ser ut - så blir det väl svårt.

För det finns alltid folk som har något att vinna på att föda fördomar hos folk... Och det är lätt att göra om man tar bort möjligheter till utbildning och kritiskt tänkande.

Intressant ämne du tagit upp i alla fall. :)

7:12 em  
Blogger smultronpaj tycker...

men du, hade inte sagt det bättre själv faktiskt.

8:27 em  
Blogger Vonkis tycker...

Jag såg den där manifestationen och tyckte att den var rätt slätstruken, om jag ska vara helt ärligt (och det ska jag ju vara).

Jag tycker att det hade varit intressantare (bättre) om de hade haft en manifestation mot trafficing (stavas det så?) då det är ett sånt stort och känt problem, fast där handlar det ju om stora affärer, så FIFA fegade kanske ut...

6:30 em  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka