.

Mamselamsen

lördag, maj 06, 2006

Klockan är sex igen...

visserligen ska vi inte vara på plats förrän klockan åtta, men jag gillar att vara uppe i god tid så jag hinner vakna ordentligt.

Vi stöp i säng vid tio igår efter att vi duschat och tvångs-gosat med Elsa och Ebba.

"Bantningsblogg": Efter bara två dagar i aktivt tillstånd, tror jag att midjemåttet gått från 91 till 37. Jag har visserligen inte mätt, men det måste nog vara så med tanke på att jag nog sprang minst tre tjejmilar igår.

Vi fick en massa tips från både gäster och företagare runt om i vårt lilla köpcenter. Framför allt på kondissidan. .. matsidan fixar vi själva. Nån som har tips om vad vi ska ha? Förre ägaren har bara haft kladdkaka, olika fruktpajer, Cheesecake och lite sånt. Jag funderar på jordnötskakor, Biscotti.... lite sånt som de har på fiket högst upp i Kulturhuset i Stockholm.

Mackorna är sådana där vanliga "frallor" och "ubåtar" med olika fyllning och pålägg som finns överallt. Stephan skulle vilja ha rejäla mackor (som de har på Hamncaféet i Kalmar).... gammeldags mackor med pannbiff, räkor, stekt sill, "Tradarmackor" eller liknande Jag vet inte riktigt... men ibland känns de där frallorna bara så trista... mest bara bröd. För man bör betänka att att så himla mycket hippa människor bor det ju faktiskt inte i Nybro. Vi är rätt vanliga här. :-)

Fattar Ni hur sjukt det egentligen är med bloggen? Här sitter jag och delger Er våra "hemliga" tankar om vår restaurang/fik.

Hur som helst.... de stora förändringarna kommer ju inte att ske förrän under midsommarhelgen, då Nybro ändå är folktomt (alla är på Öland) Det är då vi ska göra om Vickans och byta namn.

Så lite tips och synpunkter till"couchen" emotages tacksamt.

Over and out/Mamselamsen, direkt från min "leopard".

17 Kommentarer:

Blogger Eva-L tycker...

Vanliga mackor men roligare bröd? Det är ju oftast brödet som är smaklöst och tråkigt i frallor och u-båtar. Men med lite grövre bröd och lite solroskärnor, blir ju vilken ost som helst godare:-)
Även om jag allra, allra mest gillar en hederlig rågbrödhalva med ägg och ansjovis!

7:16 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Exakt så har vi tänkt.

7:23 fm  
Blogger Bantartant tycker...

Den godaste macka jag vet är en grovfalla (med goda frön och nötter i brödet) med "vegetarisk" fyllning som massa goda grönsaker, groddar, och fetaost....
för tunnt??
när det gäller kondisbiten så gillar jag själv när det inte är så där enorma bitar utan så där "lagom" som de var för 10-12 år sedan, alltså inte handflatestora bondkakor.
men det är väl för jag lyckats tappa 8 kilo och är på god väg neråt:-)

7:50 fm  
Blogger PGW tycker...

Jag kan komma ner i augusti som gästbakare, dagens kaka, överraskning varje dag. Halloncheesecake och morotskaka ofta förekommande! Jag lovar att ha fotriktiga skor till och med och jag vet hur man gör när man diskar.

8:27 fm  
Blogger Humlan tycker...

Instämmer med bägge, lite grövre bröd, håller sig bättre också, gärna med annat pålägg än bara ost och skinka *skriver tuggandes på en ostmacka med lite torr ost*. Även om Tradarmackor kanske är lite mastiga, så är idén inte dum...
Gärna biscotti och annat småbröd, det känns inte lika "onyttigt" som kladdkaka.
Det gäller att hitta något som ser riktigt gott ut när man står och ska bestämma sig för om det ska vara något till kaffet...
Alltså; Små synder och Stora synder som man tror är lika goda som de ser ut (inget torrt och "plastigt").

8:30 fm  
Blogger Knaster tycker...

Måste rekommendera dig att baka veganska (dvs ägg- och mjölkfria) bullar och/eller muffins! Det är superuppskattat av laktos- och äggallergiker, såväl som veganer om de nu finns i Nybban ;) Sojamjölk gör faktiskt bullar riktigt saftiga!

Jag jobbade i somras i Stenungsögårdens kök och café, och så fort jag införde sådant på menyn så hade vi gäster som nästan grät av tacksamhet, trots att jag fryst in bakverken och micrade dom vid behov.

Överkursen är att även köpa färgiga glutenfri-mixar och även ha sånt på lager. De smakar päck, men om man gör muffins med fyllning, delar dom i två och gör en liten bakelse av dom så blir det himmelskt!

9:28 fm  
Blogger Efva tycker...

Länge har vi varit översvämmade av allt utrikiskt mackaktigt. Inget fel i det men det är så få som satsar på svenska smaker och variation i utbudet är inte så tokigt. Grövre bröd och svenska klassiker som pålägg. Därmed inte sagt att man kan leka med dom och hitta på lite oväntade kombosar.

Och så tror jag inte att det är så farligt om du skriver om dina tankar kring hur ni vill ha det. Se det som en marknadsundersökning! :)

9:38 fm  
Blogger Nemo tycker...

DINKEL! Gör gärna det som saknas i GBG...och snälla - bagetter utan "kletig" dressing.

Bjussar dessutom på ett recept som bara äger:

Nemos "Pappabröd"

Det här behöver du till c:a 20 brödbullar :
10-13 dl vatten
1/2 msk socker
1 msk salt
1 paket jäst
1 dl vetekross
1 dl torkade hela linfrön
4 dl grahamsmjöl
4 dl grovt rågmjöl
10-12 dl vetemjöl (varav 2 dl sparas tillutbak och "klethämmare")

Så här gör du: Koka 1 dl vetekross i 3 dl vatten på svag värme i 20 minuter. Lös upp jästen i 1 liter fingervarmt vatten. Tillsätt alla ingredienser - även det avsvalnade vetekrosset - och arbeta med degkrokar eller i degblandare under 5-10 minuter. Degen skall bli ganska lös och kletig. Ta upp på mjölat bakbord och knåda lätt till en stor degbulle med mjölade händer. Låt jäsa i 20 minuter. Forma därefter degen till c:a 20 bullar (2 plåtar) och jäs på plåt i 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 12-13 minuter. Låt svalna under duk på galler en stund. Brödet smakar bäst värmt i micro. Frys med fördel in i påsar. Du är nu...om inte förr...en favorit för din omgivning. Låt någon annan i hushållet diska!

11:09 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Stora cockies, saffrans skorpor, kolapaj (inte så jag gjort vid jul, utan efter nytt bra recept) och grillade mackor. Gärna även stora muffins med kladd i mitten. :) Typ allt som jag bakar, kanske kan få anställning som bagare... Karl tycker morotskaka... Att ha lite gluten och laktosfritt är också bra, och då inte bara de där trista, torra färdigköpta varianterna.

11:22 fm  
Blogger Jubbe tycker...

Hur långt är det till "Nybban" från den kungliga hufvudstaden? Klarar jag mig på en halvtank? I så fall kommer jag direkt...tomt i mitt skafferi. ;-)

/J

12:47 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Tack tack! Vilka jättebra tips jag fått..vi spinner vidare och kommer upp med något bra!

Jubbe: Helt och hållet beroende på om du ska köra bil eller moppe.

Jessica: OK... då vet du vad du ska göra i sommar! :-)

2:36 em  
Blogger Ilva tycker...

jag tycker som Stephan...

3:12 em  
Anonymous Anonym tycker...

Mycket nu....
Kör studiebesök på lotsen i Kalmar. Där finns ordentliga mackor till riktigt bra priser. Många företag som åker dit och handlar förmiddagsmaten där.

3:43 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Ilva: jag tror vi ska testa en mix av varje.

Orreforsaren: Ja, där har jag varit... och käkat macka! :-)

3:56 em  
Blogger Jubbe tycker...

Bil vette fanken om jag kan kalla det längre...det är iaf en Ford Escort från 1988 :-P

10:13 em  
Blogger danne tycker...

"klockan är sex... igen"

Hur genialisk är inte den forumleringen egentligen?!!! Det ger onekligen perspektiv på livet... För hur många gånger har inte klockan varit sex? Man kunde kanske tycka att efter 26 miljoner gånger så borde nått nytt ha hänt i livet, men icke. klockan är bar sex... igen...

Mamselimamsen... som du ser är jag inte så snabb med mina kommentarer eftersom jag liksom suger i mig det du skrivit som det vore en kräfta... dyrt, gott och tidskrävande... men ack så lyxigt!!! ;-)

11:35 em  
Anonymous Anonym tycker...

Instämmer med Stephan och orreforsaren: lotsutkikens och hamncaféts mackor står sig utmärkt som modeller! Glöm föralldel bara inte inlagd-strömming-mackan. Det bästa Sverigen har att ge i smörgåsväg.

10:58 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka