.

Mamselamsen

torsdag, maj 11, 2006

I och med att jag inte kan göra några större fysiska övningar idag...UPPDATERAD!

pendlar jag mellan att hänga mig och sitta vi datorn och ta tag i de dokument som ska skrivas till Hälsovårdsmyndigheten. Och det är inte lite!
Papper LITEN
Fyra ark fullskrivna med frågor på båda sidorna. Jag ska redogöra för hur vi slänger sopor, vad vi har på fötterna, vilket diskmedel vi ska använda, om och förmodligen vilket nagellack jag använder, hur vi torkar moppen och hur vi uppfyller mikrobiologiska kriterier m. m. m. m. Jag anser att det handlar om sunt förnuft, men jag ska ge dem vad de vill ha och lite till och jag har plockat fram den där äkta och rejäla byråkrat-svenskan. Innan jag är klar har jag förmodligen producerat en uppsats på 20-30 sidor, som förmodligen skulle rendera i ett VG+ på vilket universitet som helst.

Jag har aldrig förr förstått att folk tyckt att det är svårt att starta ett eget företag i sverige... men jag gör det nu. :-)

Over and out/Mamsan, urbyråkraten för dagen

Uppdaterad 14.35
Jag måste ju säga att jag är inte så lite stolt.
Hälsopapper liten
Dokumenten till Hälsovårdsnämnden är klara på så när ett par detaljer. Vi vet inte vilka mikrobiologiska provtagningar vi ska göra och hur, samt att vi måste ta reda på hur ofta kommunen tömmer sina containrar som soporna slängs i. Men annars är det klarrrrt! (Catarina! Ser det bra ut?)

Själv, jag har suttit här och varit ohälsosam och äcklig hela dagen. Har varit så uppslukad av att få detta klart, så jag har alldeles glömt bort att borsta tänderna. Men nu jäklar ska det bli riktigt grundligt gjort.

Over and out/Mamsan, som efter tandborstningen, ska sanera köket från disk

31 Kommentarer:

Anonymous Anonym tycker...

Jamen hallå, det där är ju att kasta pärlor åt svinen, inte fasen kommer dom att uppskatta en välskriven uppsats på 20-30 sidor? Jag skulle däremot göra det väldigt mycket nu... om bara ämnet blir det rätta. Måste du skriva bara om moppar och skorengöring? Kan du inte klämma in lite om usability och kognitionsvetenskap och så maila det till mig istället. Jag önskar att jag fick ihop åtminstone en sida om dan i några dagar till... *suck och stön*

Istället läser jag bloggar.

11:21 fm  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Lena: Är du bra på korskontaminering och normalpackcertifikat? I så fall skickar jag upp skiten på en gång.

11:25 fm  
Anonymous Anonym tycker...

Kontorsantavadförnåtsadu?

Näe, det bli nog inge bra.

11:36 fm  
Blogger schmut tycker...

du, var inte gubben kock? låt honom fylla i det. där är vissa saker som känns som sunt förnuft men som hälsovårdsmyndigheterna är väldigt strikta på, tex egen förvaring/rum till grönsaker.

hälsovårdsmyndigheterna har skärpt sina riktlinjer och vissa saker som tidigare bara var rekommendationer är numer lag. om du tror att de är jobbiga nu, vänta till de kommer på besök och frågar varför moppen nuddar något när den ska hänga fritt och hur ni egentligen hanterar kött under förberedelserna så att det inte blir just korskontaminering.

tjuvläs lite på deras hemsida vetja.

12:03 em  
Blogger schmut tycker...

(klassisk korskontaminering i hemmet; sätt aldrig tillbaka grillat/stekt/kokt kyckling/kött på det fat det låg medan det väntade på tillagning. gäller även fisk & grönsaker)

12:06 em  
Blogger Petra tycker...

Hej Mamselamsen! Jag måste bara fråga hur det går med rökningen? Håller du fortfarande upp?

12:07 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Schmut: Jag kan det lika bra som han. Jag har ju jobbat med denne pedant i trettio år och fått många tillsägningar om var och hur jag ska göra.:-D Och han målar ju nu... guldpelarna är klara!!!!

Jag fattar att det är hårdare nu... men mycket av det de vill ha på pränt är ju för oss självklarheter. Man vill ju för tusan inte ha sjuka gäster. För får man det bara EN gång, så är det kört sen.

Men de ska få vad de vill ha.

Och risken för klagomål sen är minimal, när Stephan finns i närheten.

12:44 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Petra: Rökningen går väl..... så där. Jag har inte köpt några i alla fall. Men snart tar jag nya tag igen... det känns ju lite
onödigt att röka två cig om dagen

12:45 em  
Anonymous Anonym tycker...

Varför skulle vi inte uppskatta ett välskrivet egenkontrollprogram??
Jag lovar att det tillhör ovanligheterna, så mamselamsens ansträngningar skulle iaf jag uppskatta mycket, som det "svin" jag är ;)

Men som inspektör tycker jag att det känns väldigt tråkig när folk automatiskt tror att vi bara finns till för att jävlas med just dem.
Så ser inte jag på min yrkesroll iaf och många med mig, även om idioter finns överallt.

Dessutom håller jag inte med om att lagstiftningen skulle vara hårdare nu. Annorlunda ja, iom nya EU-direktiv, men inte hårdare. Jag tycker snarare att det är lite enklare för företagare nu, eftersom många detaljkrav faktiskt inte längre finns på samma sätt och det sunda förnuftet spelar större roll. (Brasklapp: Ny svensk livsmedelslag kommer så småningom *s*)
Så länge du kan redovisa hur du tänker då...

Bara några tankar från "betonghäcken"

1:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Varför skulle vi inte uppskatta ett välskrivet egenkontrollprogram??
Jag lovar att det tillhör ovanligheterna, så mamselamsens ansträngningar skulle iaf jag uppskatta mycket, som det "svin" jag är ;)

Men som inspektör tycker jag att det känns väldigt tråkig när folk automatiskt tror att vi bara finns till för att jävlas med just dem.
Så ser inte jag på min yrkesroll iaf och många med mig, även om idioter finns överallt.

Dessutom håller jag inte med om att lagstiftningen skulle vara hårdare nu. Annorlunda ja, iom nya EU-direktiv, men inte hårdare. Jag tycker snarare att det är lite enklare för företagare nu, eftersom många detaljkrav faktiskt inte längre finns på samma sätt och det sunda förnuftet spelar större roll. (Brasklapp: Ny svensk livsmedelslag kommer så småningom *s*)
Så länge du kan redovisa hur du tänker då...

Bara några tankar från "betonghäcken"

1:33 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Catarina: Visst fattar jag att det måste göras.... det finns allt för många amatörer och klåpare i branchen.
Men vi personligen tycker att det mesta är så himla självklart. Man vill ju för döden inte ha några matförgiftade gäster.

Men vet du... nu är det färdigskrivet... nästan förresten. Jag fattar inte riktigt vad det är för tester och utvärderingar. Det står något om mikrobiologisk provtagning... ska vi göra det själva och i så fall hur?

1:43 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Och förutom att kolla temperaturer och "sista-datum" vad är det mer?

2:14 em  
Anonymous Anonym tycker...

Jag heter Jeanette Kjellgren och jag läste om Lilla Shaun!
Jag bestämde mig för att samla in protestlista för den lille killen, han ska inte behöva skiljas från sin familj i trygghet här i Sverige
Han ska inte behöva åka till en pappa som är dömd för misshandel, vad ger det honom för liv? Och vem vet om han inte blir misshandlad till döds som Lilla Bobby
NEJ! Det får inte ske
Jag vet om att det är många som skriver på, vill ni hjälpa mig med detta?
Vi måste reagera nu, detta får inte ske!

Mvh Jeanette Kjellgren

0122654259
nettan.k@finspong.com

2:31 em  
Blogger Bloggblad tycker...

Och jag inser att jag inte ska bjuda någon på mat i min firma... :) Och tycker det är tur att ingen inspekterar privatkök...
Men - på restaurang vill jag gärna att någon har inspekterat!

2:49 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

bloggblad: Självklart att det måste vara kontroller. Det är bara att för oss är det mesta så självklart.

2:56 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

nettan: Jag har skrivit på din sida.

3:07 em  
Anonymous Anonym tycker...

Åh, låter som ett hemskt jobb. Allt pappersarbete. och jag som beklagade mig för att jag var tvungen att fylla i en csn-ansökan idag. Känner mig lite lat..haha

3:08 em  
Anonymous Anonym tycker...

Det som jag förstår kan vara irriterande för de som har lång erfarenhet och är duktiga, är ju just att det ofta känns som så självklart. Men det är det enda sätt som vi, som myndighet, har möjlighet att kontrollera verksamhetsutövarnas kunskaper. Iaf innan vi får ett hygienkörkort som i Finland.

Ja, om ni har beredning så bör ni ta egna prover och visa att ni har koll på kvalitén. Även tryckplattor för att kontrollera rengöring av ytor och t ex skärbrädor är bra att göra.
Kontakta ett labb, de hjälper dig, bör finnas nått i Kalmar kanske? AlControl eller Analycen är vanligast på livsmedelsanalyser.

Har du kollat livsmedelsverkets hemsida? Där finns bl a de checklistor som de flesta kommuner använder vid inspektion. Då kan du själv kolla mot den, hur du ligger till vad det gäller dokumentationen och annat.

3:22 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Catarina: Tack! Jag kunde nu komplettera dokumentet.

Jaa.... du FÅR leva! *skrattar*

4:59 em  
Anonymous Anonym tycker...

haha! Tack! Fast det tänker jag göra ändå...bara för att jävlas! ;)

5:01 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

catarina: Jag kunde ge mig fanken på det. :-D

5:11 em  
Blogger Knaster tycker...

"och förmodligen vilket nagellack jag använder"

Eehrm. Köksfolk får inte ha nagellack alls. Eller naglar heller för den delen.

JÄTTEKUL att behöva klippa av mina snabbt växande vackra klor, och inte ens kunna ha skyddslack, för det går inte för sig när man hanterar mat.

Eller har reglerna ändrats sedan i somras? *sneglar på inspektören här i kommentarstråden*

5:20 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Cindy: Inget nagellack!!! Vilken tur att det inte är jag som är kocken.

6:21 em  
Blogger Petra tycker...

Jag kan rekommendera en bok!

Allen Carrs Äntligen icke-rökare. Jag ska snart blogga om den! :-)

10:17 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Petra: Jag har den, men inte läst färdigt. :-)

6:50 fm  
Blogger schmut tycker...

catarina; men lagarna har ju faktiskt ändrats och flertalet rekommendationer blivit just lag. tex skyddsutrustning i köket, vem som får vistas var, att alla recept/all tillagad mat ska vara nedskrivna.
iallafall har de haft kurser om det här nere.

12:19 em  
Blogger Vi på Kantarellen tycker...

Schmut: Jag vet.... receptskrivandet tar jag i helgen. För Stephan har knappt en aning om vad han ska laga. :-)

3:54 em  
Anonymous Anonym tycker...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

6:29 em  
Anonymous Anonym tycker...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

6:39 em  
Anonymous Anonym tycker...

Your website has a useful information for beginners like me.
»

7:33 em  
Anonymous Anonym tycker...

Nice! Where you get this guestbook? I want the same script.. Awesome content. thankyou.
»

12:28 fm  

Skicka en kommentar

<< Tillbaka