Hon vet inte vad hon ber om!!! UPPDATERAD med is-choklad.
Fick ett mail idag, där Maria ber om recepten på mitt jul-köksstökande. Och självklart kommer jag att göra henne till viljes (mesiga jag)
Ett varningens finger höjes dock. Jag är alltid så himla obstinat, så jag följer aldrig recepten till punkt och pricka. Det är ju inte för inte som jag säger att jag "skapar" i köket. Ibland blir det bra och ibland mindre bra = oätligt.
Men vill hon utsätta sig för mina kokkonster så visst! *ler glatt*
Börjar med knäcken .... den är störtenkel.
- Koka så hårt att det inte kokar över. Lätt hänt.... jag VET!
- Rör inte i onödan i kastrullen... då blir det inte segt.
- Ställ ut alla färggladaformar (100-120 st) på en plåt.
- Det står i alla kokböcker att det ska vara klart efter 20 minuter, men tro mig det är det inte! Den kokar nog i nästan en timme innan den är klar. Gör det där berömda kulprovet = ta en sked med knäckmassa och doppa i kallt vatten och smaka. Här görs kulprovet väldigt ofta.... och inte bara av mig.
- När den har rätt konsistens.... häller jag INTE i nötter, för de fastnar så förargligt i alla tandfickor och andra skrymslen i munnen.
- Däremot häller jag i en kaffesked bakpulver och rör om. Hux flux har man dubbelt så mycket knäck och en mer fluffig konsistens.
- Det är nu den stora stressen infinner sig. Knäcken ska hällas i formarna! Detta måste gå undan, så inte massan stelnar eller kokar ännu mer. Detta resulterar ofta i brända fingrar, välta knäckformar och en sjuhelsikes massa svordomar.
- Sen ställer du bara ut plåten med dina bandagerade fingrar på ett svalt ställe och ber till Gud att de stelnar.
Ja, så enkelt var det!
Over and out/Mamselamsen, "the chef"
Uppdaterad 11.25
Också stört-enkelt!
Ischoklad.
- Häll upp ett par centimeter vatten i en vid kastrull.
- Sätt ut formarna... hela paketet.
- Sätt i en mindre kastrull eller liknande i vattnet.
- På med spisen.... OBS! Sätt även på fläkten så att vattenångan ska försvinner och inte ramlar ner i chokladen... den blir grynig då. Vattnet får bara sjuda lite grann.
- Bryt ner 200 gram choklad i den lilla kastrullen. Jag tar alltid Marabous "Frukt och mandel", så jag slipper duttla med russin i varje form. Sen gillar jag inte mörk choklad.
- Därefter lägger jag i 100 gram koksfett. (Jag gillar inte att ha mer sånt fett i. Normalt brukar det väl vara fifty-fifty med choklad och fett)
- Jag brukar smaksätta min ischoklad med en 8-10 droppar pepparmintsolja, för att den ska bli extra isig. Man kan blanda i lite vad man tycker.... citronsmak, apelsinsmak, cognac o.s.v. Varnar dock för ketchup... det blir ganska läskigt.
- När det hela har smält häller jag upp det i formarna. Man kanske måste hjälpa till lite med en sked då russinen och mandeln ligger på botten.
Som sagt... störtenkelt och omöjligt att misslyckas med om man inte glömmer fläkten förståss.
Over and out/Mamselamsen, som nu ska släpa mig ner i tvättstugan
Ett varningens finger höjes dock. Jag är alltid så himla obstinat, så jag följer aldrig recepten till punkt och pricka. Det är ju inte för inte som jag säger att jag "skapar" i köket. Ibland blir det bra och ibland mindre bra = oätligt.
Men vill hon utsätta sig för mina kokkonster så visst! *ler glatt*
Börjar med knäcken .... den är störtenkel.
Häll i kastrull:
2dl strösocker
2 dl grädde
2 dl sirap- Koka så hårt att det inte kokar över. Lätt hänt.... jag VET!
- Rör inte i onödan i kastrullen... då blir det inte segt.
- Ställ ut alla färggladaformar (100-120 st) på en plåt.
- Det står i alla kokböcker att det ska vara klart efter 20 minuter, men tro mig det är det inte! Den kokar nog i nästan en timme innan den är klar. Gör det där berömda kulprovet = ta en sked med knäckmassa och doppa i kallt vatten och smaka. Här görs kulprovet väldigt ofta.... och inte bara av mig.
- När den har rätt konsistens.... häller jag INTE i nötter, för de fastnar så förargligt i alla tandfickor och andra skrymslen i munnen.
- Däremot häller jag i en kaffesked bakpulver och rör om. Hux flux har man dubbelt så mycket knäck och en mer fluffig konsistens.
- Det är nu den stora stressen infinner sig. Knäcken ska hällas i formarna! Detta måste gå undan, så inte massan stelnar eller kokar ännu mer. Detta resulterar ofta i brända fingrar, välta knäckformar och en sjuhelsikes massa svordomar.
- Sen ställer du bara ut plåten med dina bandagerade fingrar på ett svalt ställe och ber till Gud att de stelnar.
Ja, så enkelt var det!
Over and out/Mamselamsen, "the chef"
Uppdaterad 11.25
Också stört-enkelt!
Ischoklad.
- Häll upp ett par centimeter vatten i en vid kastrull.
- Sätt ut formarna... hela paketet.
- Sätt i en mindre kastrull eller liknande i vattnet.
- På med spisen.... OBS! Sätt även på fläkten så att vattenångan ska försvinner och inte ramlar ner i chokladen... den blir grynig då. Vattnet får bara sjuda lite grann.
- Bryt ner 200 gram choklad i den lilla kastrullen. Jag tar alltid Marabous "Frukt och mandel", så jag slipper duttla med russin i varje form. Sen gillar jag inte mörk choklad.
- Därefter lägger jag i 100 gram koksfett. (Jag gillar inte att ha mer sånt fett i. Normalt brukar det väl vara fifty-fifty med choklad och fett)
- Jag brukar smaksätta min ischoklad med en 8-10 droppar pepparmintsolja, för att den ska bli extra isig. Man kan blanda i lite vad man tycker.... citronsmak, apelsinsmak, cognac o.s.v. Varnar dock för ketchup... det blir ganska läskigt.
- När det hela har smält häller jag upp det i formarna. Man kanske måste hjälpa till lite med en sked då russinen och mandeln ligger på botten.
Som sagt... störtenkelt och omöjligt att misslyckas med om man inte glömmer fläkten förståss.
Over and out/Mamselamsen, som nu ska släpa mig ner i tvättstugan
13 Kommentarer:
Jag skriver ut recpten och lägger i min "receptbok". En annorlunda recept! Om man skriver något gör man alltid tvärtemot!
Här är ett tips till önskelistan!
http://www.blocket.se/view/6580611.htm?caller=vnl_s&l=0&c=1&city=0
God Jul!
Ja, jäklar i min låda!
Mamselamsen - fy på dig. Du skriver för mycket om goda saker! Nu måste jag ju gå och baka en god chokladkaka!
Vet du att man kan ha ägg i ischokladen också?! Det blir lite "stuns" på den då. Men den håller ju inte så länge, fast det brukar aldrig vara något problem... *S*
ab! Jag undrar om jag skulle kunna få lite sponsorpengar från Kungsörnen.
humlan! Låter riskabelt... vågar inte testa.
Inte väl var ishockladsrecepten riktad till mig?
Den senaste var mycket god, men gjorde av 10 åringen i huset.
anne-maj: HUR kan du tro det? *skrattar gott* Glömde du fläkten?
Hm. Nu luktar det chokladkaka i hela huset!
Ska jag röra ihop lite chokladfrosting också, kanske? (Ser sträng ut)
Ja....gör det!
Taack. I helgen ska det bakas. Glöm inte fudgen :) Den ska jag prova för första gången i år så jag behöver ett bra recept :)
OkOkok... jag har hittat mitt gamla recept.
Hit vågar man ju inte gå! Jag åt upp hela jäkla kakan! MED frosting...!
(;-))
(Dubbelhakor...)
Skicka en kommentar
<< Tillbaka