.

Mamselamsen

fredag, oktober 31, 2008

Jag, en dansbandshoppa! UPPDATERAD!

Inte förrän nu i veckan har jag förstått att det pågår en dansbandstävling på TV. Kanon! Då kan jag äntligen byta ut "Stjärnor på is", som jag inte tycker är särskilt roande. Även har jag läst diskussionerna om det kulturella värdet och om äktheten. Vad då för äkthet och värde. När vi på "stenåldern" spelade musik på olika etablissemang i Sverige.... kan jag berätta att det var inte den musiken som vi gillade. Men vi var ju tvungna att hålla oss till musik och takter som det gick att dansa "styrdans" till. Det var i princip bara två sorters takter. Den ena skulle passa till tryckare och den andra var låtar som det skulle gå att bugga till. I det allra första bandet som jag var med i, ingick även en hel del gammeldans också. Inget annat kom på tapeten, hur gärna vi än ville.

Hade vi spelat den musik som vi gillade, hade vi inte fått ett enda gig. Det handlade om att överleva. Det "värsta" vi försökte oss på var "I shot the sheriff"... men fick snabbt lägga ner den efter klagomål om att vi var för rockiga.

Så man kan inte sätta in dansbandsmusik som toppenmusik.... då det mesta som spelas ute är covers (om man inte är ett stort dansband med egna låtskrivare) Men det spelar ingen roll... det är inte musiken i sig som är det viktigaste... det är chansen att ge människor musik att träffas och dansa till. För hur många par kan inte idag säga att de möttes på ett danshak?

Så när det gäller dansband och deras musik är det mer en social inrättning för folk att mötas... och om det är kulturellt eller inte... vem fasen bryr sig, när man är på raggarstråt och gillar att bugga. :-)

Ännu en "vacker" bild från min ungdom.
Bandet
De glasögonen gick inte av för hackor... jag har dem fortfarande kvar i en låda. Skulle nog kunna få en hacka för dem på Tradera... "Tv-rutor" är visst otroligt hett just nu, bland ungdomarna. :-)

Over and out/Mamselamsen


BTW. Jag spelar Arvingarna varje fredag när jag lagar smaskensmat. Man sjunger och skrålar så bra till dem. "Eeeeeloiseeeee....."

Ännu en grej. Jag läste någonstans att någon skrev, i samband med dansbanden, att det är osmakligt med feta karlar i för små "kostymer", där magen tittar fram. Är det då OK för mig att skriva att Loulou som åkte ur Idol, är osmaklig för att hon som är så fet och har bröst som ibland var på väg ut ur urringningen?

Skulle inte tro det.... för då är det diskriminering.

torsdag, oktober 30, 2008

Oprovocerat våld!

Jag har ibland skrivit om min bästa väns son, David... han som är läkare och som jag försökt gifta bort Camilla med... hon vägrar, då hon tycker att det skulle kännas som att gifta sig med sin bror. De har känt varandra sedan de var små. :-)

Han och en kompis var på väg hem från en fest... de gick i godan ro på en gata i Eskilstuna och bakifrån kom det två killar som var vitmålade i ansiktet (förmodligen något Halloweenaktigt) och bara hoppade på dem... slog ner dem... sparkade dem medvetslösa. David förlorade en liter blod på gatan, innan någon ringde efter ambulans och fick dem till lasarettet. Där väntade operation i ansiktet på David... bl.a. var näsan helt massakrerad och fler tänder var sönder. Han är nu sjukskriven... förståss! Chocken, hjärnskakningen, näsan och hans helt igenmurade ansikte skulle ju skrämma slag på alla patienter.

Idag ringde polisen till dem och berättade att de lade ner anmälan. Det fanns inga vittnen som med 100% säkerhet kunde identifiera idiotkillarna.

Jag nästan kräktes när jag fick reda på allt detta.... David är ju världens snällaste och mjukaste kille, som aldrig skulle göra en fluga förnär.

Nu kanske Ni kan förstå varför jag har "beväpnat" Jessica och Camilla... det finns idioter överallt.

Over and out/Mamselamsen, förbannad

Så här är det.

Nu skiter jag i det.
Snö
Nu är det jul!
Snö2
Och glögg har jag hemma.
Glögg
Var f*n är jultomten?

Over and out/Mamselamsen

Snö i oktober!

Nu jäklar går jag upp på vinden och plockar ner varenda Adventsljusstake!
Snö i oktober
Jag kan ju i alla fall pilla lite på dem.

Over and out/Mamselamsen, på rrrredigt myshumör.

Ni skulle bara ha sett oss.

Läser i Aftonbladet om hur Skatteverket kan vara lite petiga om vad som ska vara avdragsgilla scenkläder och vad som är vanliga kläder, vilket för oss... för 35 år sedan, resulterade i det mest bisarra scenkläder. Hohoho... jag minns det så väl. Illgröna, vida gabardinbyxor, vita tunikor med gigantiska illgröna applicationer, illgröna kragar som gick ända ut på axlarna och illgröna manchetter som gick upp till armbågen. Shit... och skräffarsydda var de också. Till detta hade jag enorma platåskor med skyhöga klackar.... skor som jag fick nytta av ibland, när idioter satt på scenkanten och drog i min micksladd. Vad jag gjorde? Hm, låt säga att de "olyckligtvis" hade rätt platta vänsterhänder efter att par drag med högerhanden.

Men hur som helst... jag är väldigt glad över att vi inte tog några "Idolkort" med de scenkläderna på. Fast detta kortet är ju inte heller direkt något som man med glädje sätter in i familjealbumet. :-)
Accident
Fast redan då var jag snyggast i hela världen.

Over and out/Mamselamsen

Uppe med tuppen.

Så blir det när Millan är på väg till ett rätt viktigt jobbmöte och känner ett enormt behov av att få skvallra av sig om Blondinbellas fest igår. Jag skriver inget om det... det får hon göra själv. Men.... hennes "blivande man" var där och en och annan blick utbyttes tydligen. :-) Vem? Kan det finnas mer än en? Andreas Karlsson.... Ni vet han i Idoljuryn. Av någon konstig anledning är det drömmannen för henne.... snackar något om hjärna, musik, talang och Gud vet vad. Så jag frågade direkt: Varför gick du inte fram och tog honom med storm då? Men det gick tydligen inte för sig... man får tydligen inte vara för desperat.

Tro mig.... den ungen kommer att dö "okysst".

Så var det svampen igår. London girl undrade om vi hittade något. Haha... jupp, det gjorde vi.
Svamp 29 okt
Två Konsumkassar och en svampväska. Och som vanligt satt Elsa vid sidan om och käkade upp alla små äckliga djur som tog sig ut ur högen och sprang/kröp över bordet... själva svampen är helt ointressant. Behöver jag berätta att vi rensade svamp hela kvällen?

Men nu ligger de äntligen på tork ute i trapphuset.
Torka trattisar

Inget mer bloggande "for now".... här behövs kaffe.

Over and out/Mamselamsen, galet pigg.

onsdag, oktober 29, 2008

Puh.... UPPDATERAD!

Sitter här träningsklädd och försöker uppbåda lite energi för att ta mig till Friskis och Svettis och dra igång igen. Jag har låtit latmasken invadera min kropp de senaste veckorna och det känns urjobbigt att börja med "hurtbullandet" från början igen.
trött

F*n.... men är det något jag är, så är det envis. Den där "latus maskus" ska genom excorsism drivas ut idag, på gåbandet och curlmaskinerna... om jag så dör på kuppen.

Over and out/Mamselamsen


Uppdaterad.
Hahaha... ingen inomhusträning idag! Genom långa och djupa diskussioner med Stephan, kom jag fram till att ett par timmar över stock och sten i skogen gör mer susen än att gå på ett gåband. Ryggträningen får jag genom att hela tiden böja mig framåt och knipsa av de små svamparna.

Träna inomhus, gör jag när alla "trattisar" har ätits upp av Farbror Frost.

Så jäkla skönt att slippa promenera utan att komma någon vart. :-)

Jag har glömt bort Idol.... hm, konstigt.

Jag har nästan glömt bort det programmet.... sitter inte ens stensäkert bänkad vid TV:n denna omgången... jag som brukade vara på gränsen till besatt. Vad beror det på?

1. För att det är rätt avslaget i år... ingen som jag direkt gillar är kvar?
2. Eller är det bara för att jag är ovanligt bitter för att Camilla (länk) blev sågad vid fotknölarna som alldeles för mycket "country"?

Fast när man läser vad Lars har skrivit på sin blogg, var det nog bra att Millan var för mycket "country". Och så här mycket bryr hon sig själv. :-)
Camilla trött1

Over and out/Mamselamsen


BTW! Som många har sett läggs nu de sista händerna på hennes album i USA.... de sista körerna spelas förmodligen in i veckan.... sen är det "bara" mixning och mastring kvar. (För det Ni kan höra på hennes Myspacesida är ju trots allt bara pre-pre-production eller liveinspelningar.) När det är gjort, kommer den stora utmaningen här i Sverige.... hon behöver ett distributionsbolag och en cool promotor. Och det är inte det lättaste, för är det ingen som gillar hennes musik och vågar satsa på den, kanske det bara blir jag som spelar musiken. :-)

tisdag, oktober 28, 2008

Nääääääääääääää.......

........ vi ska inte ha ett ännu mer gigantiskt boende än vi redan har. Ett som behöver renoveras till på köpet.
Pr-gården

Stephan kan komma med hur många förslag som helst om enorma boenden.... men det är ju inte det som är målet. Men visst, sugen blir man... fast ibland måste hjärnan komma före hjärtat :-)

Over and out/Mamselamsen

Orkar du läsa... kommer du inte att bli besviken.

Ännu en sammanställning av min dyre fader. Jag vet inte om han vill att jag ska skriva ut hans namn... han får i så fall ge mig tillåtelse. :-)

Vår kristna religion
1.
Prolog.
2.
År 538 fvt upphörde den babyloniska fångenskapen.
3.
De frigivna delade upp sig i flera grupper.
4.
En grupp stannade kvar i Babylon och en begav sig till Palestina, där den bl.a. lät återuppbygga Jerusalems tempel.
5.
En tredje grupp begav sig österut till en redan då, etablerad (ännu i dag bestående?) judisk enklav i nuvarande södra Pakistan. Mer om den senare.
6.
År 198 fvt tog seleukiderna (Syrien) makten över Palestina.
7.
Kung Antiochos Epifanes (204-164 fvt, kung 175 fvt) försökte helenisera judarna.
8.
Han gick så hårdhänt fram, att massor av ortodoxa judar tog sin tillflykt i den tältstad, som vi nu kallar Qumran.
9.
Det var då Jerusalem upplevde ”Förödelsens styggelse”.
10.
Prästen Mattatias och hans söner av Hasmonéer-släkten startade ett uppror år 166 fvt.
11.
Detta blev framgångsrikt och år 164 fvt återinvigdes templet och judarna gjorde sig senare fria från syriskt inflytande.
12.
Hasmonéerna gjorde sig till präst-kungar och släppte inte in
de fördrivna prästerna i ökenstaden. Dessa bildade en sekt.
13.
Kung Alexander Janneus var maktgalen och förde under 90-talet fvt inbördeskrig mot bl.a. fariséerna. Han kom troligtvis också i konflikt med ledningen för sekten i öknen.
14.
Efter 14 år vann han, och tog då en gruvlig hämnd på sina tidigare motståndare. 800 av dessa tillfångatogs (däribland troligen också ledarna för sekten i öknen).
15.
De tillfångatagna korsfästes i omgångar. Sektledarens avrättning ansågs senare vara ett förebud till Jesu korsfästelse.
16.
År 63 fvt intogs Jerusalem av romarna.
17.
År 31 fvt tvångsgifte sig kung Herodes med sin svägerska.
18.
Detta var klart olagligt enligt Mose lag.
19.
Det blev ett himla liv på prästerna i Jerusalem och prästerna i Qumran.
20.
Det satte Herodes stopp för genom att låta nacka ett antal Jerusalem-präster. Han lät också vandalisera tältstaden i öknen.
21.
Sekten i öknen var enligt de funna Dödahavs-rullarna religiöst konservativ. Den var vid Jesu födelse under återuppbyggnad.
22.
Ledaren för sekten (den ene efter den andre) ansågs vara reinkarnationen av Moses, och han ansågs också vara Israels prästerlige Messias. Han titulerades ”Fader” och benämndes ”Rättfärdighetens lärare”
23.
Andremannen i sekten ansågs vara reinkarnationen av Elias.
24.
Prästerna som grupp kallade sig Esséer.
25.
Lekmännen kallades Nasaréer (= nasirer), ett namn som inte har ett skvatt med staden Nasaret att göra.
26.
I 1917 års bibelöversättning står helt korrekt ”Jesus Nasaréen” medan i sista översättningen har man töntat till det till ”Jesus från Nasaret”.
27.
Man förstärkte Mose-lagarna och stiftade dessutom en del egna lagar. (Bergspredikan?) En av dessa var det absoluta sanningssägandet. Man skulle ”vittna om sanningen”.
28.
En annan var att en som dömts till döden genom stening inte kunde avrättas, därför att den, som skulle kasta första stenen, måste vara en helt syndfri människa. Då en sådan inte existerar fick avrättningen upp­skjutas på obestämd tid.
29.
Ett skökobarn (barn till ogift kvinna) skulle enligt Mose lag kvävas till döds. Här gällde samma sak. Endast en syndfri människa fick verkställa avlivningen.
30.
Sekten i öknen bytte senast år 7 fvt namn till ”Egypten”.
31.
Om Jesus
32.
Någonstans i Juden bodde Anna och Joakim, ett gift par med en 14-årig dotter Maria. Anna var från Nasaret!
33.
”Helige ande” hade ett gott öga till Maria, men då han inte själv hade några gener att dela med sig av, tog han hjälp av en romersk legionär vid namn Pantera.
34.
Denne petade till Maria så pass, att hon blev i vad man kallar ”välsignat tillstånd”.
35.
Maria var trolovad med sin tio år äldre kusin (syssling?) en nasaretbo vid namn Josef.
36.
Han var tydligen ”dö-kär” i flickan och ville inte att hon som sköka skulle bli dömd till döden och stenad.
37.
Mot slutet av graviditeten flydde de därför mot Qumran, men hann inte längre än till Betlehem.
38.
Där födde Maria barnet i ett stall, ”lindade det och lade det i en krubba”.
39.
Änglakörer och vettskrämda herdar är bara myt. Likaså ”vise män från österns länder”.
40.
Så fort flickan repat sig, ”flydde” de de kvarvarande kilome­terna till ”Egypten”.
41.
De blev väl mottagna där bl.a. därför att Josef var eftertraktad byggmästare och pojken var av Davids hus.
42.
Pojken skulle därför, enligt skriften, kunna bli ”Konungslig Messias”. Hans namn vid omskärelsen var troligen Immanuel.
43.
Josef och Maria gifte sig sannolikt i Qumran.
44.
Rituell myndighetsdag för en jude är 30 år. Då äger han rätt att byta namn.
45.
Så gjorde Saul-Paulus på Cypern.
46.
Han blir då också fullvärdig ägare till all sin egendom.
47.
En hustru ingick dåförtiden i mannens lösöre. Endast han kunde efter sin 30-årsdag anklaga henne för otukt.
48.
När Josef fyllt 30 beslöt han att återvända till Nasaret.
49.
Barnet Immanuel kunde han inte taga med sig. Det hade som skökobarn blivit dödat! (Josef var ju inte far till barnet!)
50.
Maria blev därför tvungen att lämna kvar pojken, och han omhändertogs välvilligt av prästerna.
51.
Detta förlät Jesus aldrig sin mor.
52.
Prästerna spårade upp ett barnlöst, äkta par, som adopterade pojken.
53.
Jag föreställer mig, att Jesus blev något till bortskämd.
54.
Härvid får vi också förklaringen till de kryptiska orden i bl.a. Tomasevangeliet: Det rörde sig om två olika föräldrapar.
55.
Den som inte hatar sin fader och sin moder, så som jag gör, kan inte bli min lärjunge!
Den som inte hatar sina bröder och systrar och bär sitt kors är mig inte värdig!
Den som inte älskar sin fader och sin moder, så som jag gör, kan inte bli min lärjunge!
56.
Som blivande konungslig messias fick Immanuel en mycket god utbildning. (Lika vis som Salomo!)
57.
När han fyllde 30 år bytte han namn till Josua (på grekiska Jesus)
58.
Samtidigt blev han ”sin egen” och därigenom fri från stämpeln ”skökobarn”. Trots det använder han det om sig själv enligt Tomasevangeliet. ”Den (Jag?) som känner fadern och modern kallas skökobarn.”
59.
Jesus ledde en gång, trots att han var främling, gudstjänsten i Nasarets synagoga.
60.
På en främmande gudstjänstledare ställdes tre krav:
61.
Han skulle vara rituellt myndig, alltså 30 år.
62.
Han skulle vara tillräckligt kunnig. Jesus var högutbildad (enligt Nikodemos titulerad som rabbin?).
63.
Han skulle också vara eller ha varit gift. Jesus hustru var en förmögen kvinna: Maria av Magdala. Det var hos henne han ”boade” mellan rundorna i vanligtvis Gallileén tillsammans med sin livvakt d.v.s. lärjungarna.
64.
I Nasaret hade man bara hört talas om honom. Hans mor Maria hade väl skrutit om honom.
65.
Efter gudstjänsten gick han upp på en höjd för att skåda över staden. Efter en stund vände han sig om och gick rakt mot folkhopen, som följt med. Man vek åt sidan och släppte fram honom; ingen kropps­kontakt alltså! Varför?
66.
Han satt på ena änden av en bänk och undervisade. En kvinna slog sig ned på andra änden av bänken. Hon tafsade litet på hans kläder. Jesus blev jättearg och hon dödsförskräckt. Varför? Men så sade han, att han förlät henne. Han förlät för säkerhets skull hennes övriga synder också!
67.
Han ”rensade” templet från allahanda månglare, välte ut växlarnas pengar, släppte ut duvor och gjorde annat ofog. Varför tog man honom inte i ”nackskinnet” och slängde ut honom?
68.
Helt enkelt därför att han var romersk medborgare! En sådan fick inte vidröras av en jude. Juden kunde i så fall bli anmäld och dömd till spöstraff.
69.
Och så har vi det där med ”Tabor”. Vad var det som egentligen hände där? Definitivt inget spökkalas!
70.
Före Tabor undervisade Jesus: ”Gören bättring, himmelriket är nära”!
71.
Efter Tabor undervisade han: ”Se, vi gå upp till Jerusalem!”
72.
Det som skedde var sannolikt samma handling som en gång profeten Samuel gjorde med de blivande kungarna Saul och
David: Jesus smordes av sektledaren till judarnas konung!
73.
Enligt Markus 3:31 ff var det vid ett tillfälle mycket folk samlat omkring Jesus. Någon kom in och sade: ”Din mor och dina bröder står här utanför och söker dig.”
74.
Han svarade ”lite fritt sagt”: ”Ni, som sitter här och som absolut inte är i släkt med mig, är ändå mer i släkt med mig än det där fruntimret, som står där ute.”
75.
Han sade i realiteten upp släktskapet med sin mor!
76.
Efter den ”nesan” tog hon aldrig mer kontakt med honom!
77.
Han försonades emellertid med sin äldste halvbror. Han kallade honom t.o.m. för ”Jacob den rättfärdige”.
78.
Johannes Döparen var av prästsläkt med rätt att döpa.
79.
Enligt Jesus var han reinkarnationen av Elias.
80.
Var Johannes rent av någon tid andremannen i Qumran?
81.
Jesus fick som ”lekman” inte döpa. Det gjorde han heller aldrig enligt Synoptikerna.
82.
Men han var en engagerad, ortodoxt troende jude.
83.
Han blev tillfrågad vilket som var det viktigaste och förnämsta budet. Han svarade med ”Shema”, den judiska trosbekännel­sens ord: ”Hör, Israel! Herren är vår Gud. Herren är en! Och du skall älska herren din Gud av allt ditt hjärta - - -.(Marc 12,28)
84.
Så står det helt korrekt i 1917-års bibel. I sista bibelöversätt­ningen har det historievidrigt förvanskats till: Hör, Israel, Herren vår Gud är den ende Herren, - - - -. Detta har antagligen gjorts för att man på ett ohederligt sätt här skall kunna klämma in ”Treenigheten”.
85.
Jesus förhållande till sadducéer och fariséer var troligen inte så spänt som det påskines i evangelierna.
86.
Han var t.ex. i Jerusalem och undervisade i Salomos pelargång i templet utan att någon antastade honom.
87.
Men det var en alldeles speciell händelse, som gjorde att prästerna i templet ”fick byxångest”.
88.
Salomo manifesterade sin kungarätt (trots att han inte var äldste sonen) genom att på Davids mulåsna under folkets jubel rida från Betsaida till Jerusalem, upp över tempelberget till kungaborgen. (I verkligheten hade hans äldre bröder gjort uppror mot David och var därför uteslutna).
89.
Jesus gjorde under stort uppbåd av folk en liknande väl­regiserd ritt men nu på en åsna.
90.
När han kommit in i staden, visade det sig där vara ”stor uppståndelse”. (Det här nedan är tidemässigt lite tveksamt.)
91.
Jag föreställer mig att Judas Iskariot var med bland de jublande.
92.
Men så kom Jesus ihåg, att han beställt suppé på andra våningen i ett hus nere på sta’n och han avbröt det hela. Det där med att erövra templet det fick ske vid ett senare tillfälle!
93.
Judas blev rasande och sade antagligen några minde väl valda ord till Jesus, som inte tycks ha svarat någonting just då.
94.
Men under måltiden ”härsknade” han till och körde helt sonika ut Judas.
95.
Och han blev i sin tur ”jätteputt” och begav sig till templet och ”förrådde” Jesus.
96.
I Getsemane hämtades Jesus av de romerska legionärer, som Pontius Pilatus ställt till den judiske översteprästens förfogande. Märk väl: Inte av den judiska tempelvakten. (Se Johannes 18:3 i 1917 års bibelöversättning!)
97.
Jesus dömdes till döden för hädelse.
98.
Domen kunde inte verkställas, men det gick däremot bra lite senare med en som hette Stefanus, därför att denne var en vanlig jude och inte romersk medborgare.
99.
Jesus blev ställd inför Pontius Pilatus.
100.
Under domstolsförhandlingarna frågade Pilatus:
101.
”Så är du då judarnas konung?” Och Jesus svarade:
102.
”Ja därtill är jag född och därför har jag kommit till världen; för att vittna om sanningen!”
103.
Den sista delen talar om vilken judisk sekt Jesus tillhörde. Det var sekten ute i öknen.
104.
Jesus blev en fredag korsfäst med spikar genom underarmar­na och inte genom händerna. Dessa skulle i så fall ha trasats sönder. Benen var troligen bara fastbundna. (Jesus tycks varit ”gångbar” omedelbart efter ”uppståndelsen”.)
105.
Så uppträdde Pilatus’ hustru sägandes: ”Du är inte klok karl! Du har låtit korsfästa en romarsk medborgare, och det har du ingen behörighet till. Du kommer själv att åka på samma straff!”
106.
Hon säger alltså inte, att ”Jesus är en helig man” därför att en helig jude existerade inte för en romarinna!
107.
Pilatus lät plocka ner Jesus i förtid.
108.
Han såg jättedöd ut och blev lagd i en uthuggen grotta med en stor sten framför ingången.
109.
Det var då han var nere i Dödsriket och ställde till det.
110.
På söndagsmorgonen piggnade han till, och troligen med hjälp av folk från Qumran tog han sig ur grottan och gav sig iväg.
111.
Senare på dagen kom några av kvinnorna i hans omgivning för att hjälpa till med den slutliga begravningen. Graven var tom, så de flydde därifrån förfärade, alla utom Maria av Magdala.
112.
Hon stod kvar och grät lutad in i gravöppningen. Någon frågade henne: ”Varför gråter de kvinna?”
113.
Hon svarade: ”Någon har tagit bort min make (herre?), och jag vet inte, var man har lagt honom.”
114.
Jesus begav sig upp till Galiléen till Magdala, för att där ”boa” hos sin hustru. Här mötte han också lärjungarna.
115.
Under de följande ”40” dagarna försökte troligen folk från Qumran förmå Jesus att återuppta erövringen av templet.
116.
Men Jesus vägrade. Han ville inte en gång till utsätta sig för obehaget att bli korsfäst; utan han förberedde sin flykt.
117.
Han tog vägen över Betania, en stad några mil öster om Jerusalem.
118.
Där bodde bl.a. Lazarus, han som ”luktade redan”. Också lärjungarna tycks ha varit med.
119.
Jesus tog avsked och gav sig iväg.
120.
Enligt myten flaxade han upp och satte sig på Guds högra hand. Där sitter han nu och har jättetråkigt i avvaktan på ”Yttersta domen”. Då skall han få det tvivelaktiga nöjet att ”skilja fåren från getterna”. (Osiris!)
121.
I själva verket tog han sin hustru med sig och for österut karavanledes till den tidigare nämnda judiska enklaven i nuvarande Pakistan. (Det är i en populärvetenskaplig tidskrift för något eller några tiotal år sedan, som denna enklav behandlades i en ganska omfattande artikel.)
122.
Det är egentligen otroligt att denna enklav kontinuerligt existerat sedan före år 539 fvt, d.v.s. i mer än 2500 år.
123.
Den torde vara den äldsta nu existerande?? samhällsbildning.
124.
Folket i den levde i en mycket svåråtkomlig kitteldal med ett underbart klimat, och man släppte inte in utomstående.
125.
De religiösa ritualerna var från 500-talet fvt och man godkände inte mer än de fem Moseböckerna.
126.
I denna enklav blev Jesus ”Judarnas konung”!
127.
I enklaven finns ett mausoleum kallat ”Jesu grav”!
128.
Antagligen har invånarna där under senare år på grund av rädsla för omgivande muslimer emigrerat till Israel.
129.
Tillbaka till Palestina.
130.
Här samlade ”Jakob den rättfärdige” dem, som förväntade sig Jesu snara återkomst till en rent judisk församling.
131.
Medlemmarna kallade sig Nasaréer!
132.
Enligt Apostlagärningarna konfirmerades den på ”Den första pingstdagen”. (Åskväder?)
133.
Sekten stöddes inte minst ekonomiskt av ledarna i Qumran.
134.
Och så kom Paulus (religionsstiftaren) in i historien.
135.
Hans omvändelse är ju bekant.
136.
Han begav sig ut på missionsresor. Många icke-judar anammade och spred den paulinska läran.
137.
Några ord om evangelier!
138.
Äldst av alla är Tomasevangeliet.
139.
Tomas skriver i ingressen, att han gjorde sina dagboksanteck­ningar medan Jesus fortfarande levde.
140.
Det rör sig om 114 anteckningar.
141.
Näst äldst är Markusevangeliet.
142.
Första utkastet till detta evangelium tillkom möjligen redan år 43 vt. Fragment av det förekommer bland Dödahavsrullarna och bör i så fall vara tillkommet före år 49 vt.
143.
För just år 49 vt kom Paulus och ”Jakob den rättfärdige” överens om att även icke-judar skulle kunna bli upptagna i Jesus-församlingen utan att först ha blivit omskurna och utan att strikt hålla sig till Mose lag.
144.
Då bröt Qumran-sekten förbindelsen med de Jesus-troende.
145.
Det var inte minst ett ekonomiskt avbräck sådant, att Paulus nödgades samla in pengar till församlingen i Jerusalem.
146.
Nattvardsfirandet skedde inte i synagogorna. I varje fall inte till att börja med.
147.
Det ägde rum på fredagskvällen i samband med den rituella judiska sabbatsmåltiden.
148.
De Jesus-troende försökte att få in brödsbrytelsen i lördagsgudstjänsten men misslyckades.
149
På söndagen var det judisk vardag och synagogan var ledig.
150
Då passade de Jesus-troende på att fira gudstjänst där till judarnas förtret. Detta var en av anledningarna till att söndagen blev de kristnas veckohelgdag.
151.
De som tillhörde en synagoga var av romarna befriade från militärtjänst och skyldigheten att offra till kejsaren.
152.
Även de ”omvända”, oomskurna hedningarna ansågs vara judar.
153.
Befrielsen från krigstjänst var sannolikt huvudanledningen till den snabba ökningen av Jesus-troende.
154.
Sanhedrin tilläts av romarna att återuppstå i Javne.
155.
År 90 vt beslöt rabbinerna där, att de Jesus-troende skulle utestängas från synagogorna!
156.
Därmed föddes den Kristna kyrkan.
157.
De kristna blev tvungna att organisera sig i episkopat och församlingar samt skaffa egna gudstjänstlokaler.
158.
Men då räknades inte längre de Jesus-troende som judar och blev skyldiga till krigstjänst och att offra till kejsaren.
159.
Den som vägrade kunde dömas till döden.
160.
Före år 90 vt förekom (nästan?) inga religionsförföljelser.
161.
Tomasevangeliet fanns i alla kristna församlingar.
162.
Man hade att ”memorera” med detta som grund. Och det blev i sanning väldigt varierande.
163.
Det var då, som övriga evangelier skrevs, och de var många!
164.
Varje episkopat med självaktning hade sitt eget evangelium.
165.
Det förekom svåra lärostrider under etthundra- och tvåhundra­talen. Många fler kristna slogs ihjäl av kristna än av romarna.
166.
För att få slut på dessa strider sammankallade år 325 den hedniske, soldyrkande kejsaren Konstantin under dödshot de 318 (225?) biskoparna till Nicaea.
167
Kejsaren ansåg att arianerna hade blivit en maktfaktor, som måste elimineras. Han satsade på Athanasius i stället.
168.
Därför tvingades samtliga (efter stort rabalder) att skriva under dogmen att ”Gud och Jesus var väsenenhetliga och inte bara väsenlika”. (Hu!) Arius exkommunicerades och utestängdes från kyrkogemenskapen (i två år!).
169.
Detta stadfästes genom kejserlig lag!
170.
Det var så det gick till när Jesus blev Guds like.
171.
”Helige ande” tycks hela tiden ha varit satt på undantag.
172.
Efteråt åkte varje biskop hem till sitt och fortsatte precis som tidigare, och lärostriderna fortsatte.
173.
Först vid kyrkomötet i Konstantinopel år 381 blev tre-enighets-läran dogmatiserad och accepterad av nästan alla.
174.
Då upphävs väsenenheten (från Nicaea) och blev åter till en väsenlikhet mellan Fadern, Sonen och Den helige ande.
174.
Det är denna treenighetslära som fortfarande predikas i den kristna kyrkan.
176.
Då fick vi också första ansatsen till att biskopen i Rom skulle bli kyrklig överkucku med titeln Påve. (Kejsarna ville ha koll på religionen!)
177.
Biskop Athanasius i Alexandria fastställde för östkyrkan år 367 vt vilka böcker, som skulle ingå i Nya Testamentet.
178.
År 419 vt godtogs i Kartago beslutet också för västkyrkan.
179.
Alla övriga evangelier rensades ut och skulle förstöras.
180.
Detta senare skedde inte hos Kopterna i Egypten.
181.
Och med det är vi inne i början av medeltiden.
182.
Epilog
183.
Grunden för Jesu verksamhet var att efterföljarna till de efter år 198 fvt fördrivna tempelprästerna skulle (eventuellt med våld) återta makten i Jerusalems tempel.
184.
Ett försök under 90-talet fvt slutade ju i katastrof.
185.
Jesus använde två begrepp: ”Fadern” och ”Den Himmelske fadern”. Det första begreppet torde oftast hänvisa till chefen i Qumran. (T. ex. ”Detta är Faderns vilja.”)
186.
Jesus var tidvis i ”Egypten” (= Qumran) och fick instruktio­ner om sin vidare verksamhet.
187.
Hela lärjungeskaran (livvakten) torde endast periodvis varit samlad. Jag har svårt att tänka mig att tretton matglada karlar kontinuerligt kunde ranta runt på Galliléens landsbygd i flera år utan att utföra något vettigt arbete.
188.
De kanske likasom karlarna i Qumran-sekten levde på sina hustrurs idoga arbete för brödfödan där hemma.
189.
Johannes var den lärjunge, som Jesus älskade. Var Jesus
bi-sexuell?
190.
Av alla, av människorna hopfantiserade gudar, finns bara en, som är definierbar! (Jag vill hänvisa till författarinnan Karen Armstrongs bok: ”HISTORIEN OM GUD”).
191.
Denne, den ende fullt definierbare guden är Mammon.
192.
Beviset: Titta i din plånbok! Där ligger han.
193.
Alla människor, hur gudliga de än är, dyrkar honom.
194.
Varje en människas ansträngning att skaffa sig ekonomisk vinning är mammons-dyrkan. Detta gäller även tiggeri!
195.
Klostren befolkas av en samling likakönade individer. Hur utbredd ar homosexualiteten bland dem?
196.
Är det rent av så, att homosexuella i katolska länder buras in i klostren för att där kunna härja fritt? Man hör ju inte så mycket av dem där.
197.
Av utomordentlig vikt är också:
198.
All härstamning inom judendomen (och flertalet andra främreorientaliska kulturer) sker exklusivt över modern!
199.
Med kännedom om detta blir Jesu s.k. släkttavla i Matteus­evangeliet närmast löjlig. (Helenistisk-romersk påverkan?)
200.
Men hur blir det då med namnkombinationen: Abraham-Isak-Jakob?
201.
Jo: Dessa var ”ärftliga” ämbetsnamn på de högsta klan­ledarna under tre perioder.
202.
De olika hebreiska stammarna hade stor självständighet.
203.
I 1917 års bibel står helt korrekt att (genom Anna) Nasaret var Jesu fädernestad. I sista översättningen av Bibeln har man töntat till det till ”Jesu hemstad”.
204.
Jesus var sannolikt under hela sitt liv bara vid ett enda tillfälle i Nasaret. Han ansåg sig då så illa behandlad att han aldrig dit mer!
205.
Jesus tog själv som vuxen aldrig kontakt med sin mor!
206.
Talet ”40” är enligt främreorientalisk talmystik de heliga talens summa: 1 + 3 + 9 + 27 = 40 eller 30 + 31 + 32 + 33 = 40
207.
Dogmatik ingår i prästutbildningen. Kan man säga att ett synonymt begrepp till ordet ”dogm” är ”kanoniserat, religiöst människopåhitt”?
208.
Nyligen har från nuvarande staten Israel meddelats att man har fått en spontan inflyttning av judar sådan, att antalet judar i landet nu är störst i jämförelse med andra länder.
209.
Kan det bero på att den urgamla judiska enklaven i södra Pakistan tömts och dess invånare flyttat till Israel?
210.
Irenaéus en biskop i Lyon på 180-talet hävdade bestämt att ”människan skapades för att det skulle finnas någon att frälsa”.



Visst var det värt att läsa ända hit.:-) Och min far.... han är prästson han!

Over and out/Mamselamsen, dotter

Kvällsmat!

Skitgott! Blev inte en smula kvar.

Den som kan gissa vad det är, bjuder jag på middag.
Mat2

Over and out/Mamselamsen

Camilla ska på 18-årskalas imorgon.

Gissa vilket. :-)

Over and out/Mamselamsen

Jag har mer material från min far.

Om den kristna religionen. Hm.... undrar om jag vågar lägga ut den här.... han kallar nämligen påven för "Överkucku" och att den Helige ande inte hade några egna gener. :-)

Over and out/Mamselamsen

Elsa sätter sig på alla!

Elsa fryser om fötterna
Levande som jättedöda.

Hon är inte lite kaxig det kattskrället.

Over and out/Mamselamsen

Idag en dag av städande och plockande.

De som har läst de två sista inläggen har förmodligen förstått att jag och min far har samma åsikter om detta med klimatförändringen. Men... det betyder inte att jag skiter i energiförbrukningen. Vi måste ändra vår användning av energi, då mycket av den energi som vi alla gör av med, kommer från ändliga källor... typ olja, gas och uran.

Jag är fullkomligt såld på vindkraft och den ena idén efter den andra poppar upp i mitt huvud. Den som jag tyckte var allra bäst, sågade min far vid fotknölarna. Jag tyckte att det skulle vara en askalasidé att ha små uppfällbara vindkraftverk på taken på bilarna. Kör man framåt skulle vingarna börja snurra och ge batteriet i motorn ny energi. Då fick jag en lång harang om fysikaliska lagar... något om att det kan inte bli ny energi, utan att man tillför energi. Bilen skulle alltså dra mer energi för att få mitt lilla vindkraftverk på taket att snurra.

FAN!

Jag får tänka vidare.

Over and out/Mamselamsen

måndag, oktober 27, 2008

Jag har fortfarande ingen lust att skriva om vad som händer här. Men jag lägger upp lite om vad min far har samlat ihop om Klimatförändringen.

Om du bryr dig det minsta, borde du läsa det här.... och inlägget nedanför. Ge det fem minuter. Detta är fakta som min far tagit fram om Klimatförändringen. Han blir 86 nästa gång.... det Ni!


Om klimatförändringen

När jag skriver [NE] här nedan betyder det Nationalensyklopedin.

1. Jorden är ett klot av smält berg kallat magma.
2. Magman omges av ett skal kallat jordskorpan.
3. Jordskorpan är ett tiotal mil tjock men anses ändå vara tunn i jämförelse med jorddiametern. Tjockleken på jordskorpan varierar mycket.
4. Jorden har två poler: Nordpolen och Sydpolen.
5. Runt polerna finns (tänkta) polcirklar.
6. Normalt är klimatet innanför en polcirkel arktiskt, d.v.s. Istid! Så är det vid sydpolen.
7. Klimatet är däremot onormalt innanför polcirkeln i norr.
8. Varje höst med början i september börjar i norr en ny istid genom att vattnet i Norra ishavet börjar stelna till is.
9. Isläget har sitt maximum i slutet av februari. Då är ishavet täckt av packis, som är ett par meter tjock vid Europa-Asien kusten och uppemot 6 – 8 meter tjock vid Kanadakusten och vid Grönlands nordsida.
10. I slutet av augusti månad är hälften av isen smält!
11. Var kommer den gigantiska mängd värmeenergi ifrån, som förmår smälta dessa ismassor?
12. Inte från Golfströmmen! Enligt [NE] är den en ”skiljemur” mellan Saragasso-havet och Nordatlanten. Ett par ”slängar” från denna ström tar sig dock upp längs Norges västkust och in i Barens hav, till Islands sydsida och till Grönlands sydspets. Men i övrigt har Golfströmmen inget eller endast marginellt att göra med issmältningen i Norra ishavet.
13. Mellan Tjuktjerhalvön och Alaska finns Berings sund. Sundet är åtta och en halv mil brett samt cirka 45 meter djupt.
14. Atlanten bildades genom att megakontinenten Pangea bröts itu i två kontinentdelar: Den Euro-Asiatiska och den Amerikanska. Den mittatlantiska sprickan är kvar och sträcker sig genom Island, vidare norrut genom Norra ishavet, Berings sund och vidare ut i Berings hav och Stilla havet. Detta gör geolo-giskt sett Berings sund till en mycket svag punkt på jordklotet.
15. Genom Berings sund strömmar, enligt [NE], från Stilla havet in i Norra ishavet 1 500 000 kubikmeter vatten per sekund!
16. Vattnet i Norra ishavet har normalt en salthalt om cirka 3,3 procent.
17. Is kan innehålla max. 1,2 procent salt.
18. När alltså vattnet fryser ”svettar” isen ut överskottet salt, som avsevärt ökar salthalten i underliggande vatten.
19. Detta vatten ökar i densitet och sjunker mot ishavsbotten, vilken är som en skål. Det ”tunga vattnet” rinner endast långsamt därifrån ned i atlantdjupen.
20. På grund av ishavets bottenvattnets höga densitet är vattennivån i Norra ishavet en halv meter lägre än den i Berings hav. Allt detta enligt [NE].
21. Jag vågar därför påstå, att Berings sund är ett åtta och en halv mil brett och 45 meter djupt vattenfall med en fallhöjd på en halv meter.
22. Trots den enorma inströmningen av vatten från Berings hav till Norra ishavet påverkas inte klimatet vintertid där, beroende på att norra delen av Berings hav då är istäckt. Under ett istäcke kan vattentemperaturen inte överskrida fyra grader, därför att vatten då har sin högsta densitet.
23. Det inströmmande vattnet har alltså vintertid samma temperatur som det i Norra ishavet. Men hur är det då under sommaren?
24. Sextionde breddgraden går genom norra delen av Berings hav. Den passerar också strax norr om Stockholm.
25. Vintertid är norra delen av Östersjön samt Bottenhavet och Bottenviken till stor del täckta av is, men på sommaren går det att bada i ”Pite havsbad”. Då bör temperaturen vara över 20 grader.
26. Likartade temperaturförhållanden bör det vara i Berings hav.
27. Men låt mig inte taga till i överkant. Låt säga att medeltemperaturen på det från Stilla havet till Norra ishavet strömmande vattnet är femton grader högre än det vid iskanten i Norra ishavet.
28. Om så är, överför detta vatten värmeenergi om 100 TWh/h (= terrawatt-timmar per timme) eller omräknat 100 000 GWh/h (= gigawatt-timmar per timme).
29. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges energiförbrukning är omkring 100 TWh/år eller 12 GWh/h.
30. Räknar man om 100 TWh/h till TWh per sommar-halvår rör det sig om 500 000 TWh. Det är gigantiskt mycket. Inte att undra på, att stora delar av isen i Norra ishavet smälter.
31. Runt sydpolen är det kontinuerlig istid. Understa delen av istäcket är hundratusentals år gammal.
32. Runt nordpolen är det bara istid ibland. Under den sista år-miljonen räknar man med att det förekommit sex istider.
33. Varje år med början i september startas ”embryot” till en ny istid. Det har sitt maximum i slutet av februari. I slutet på augusti månad är hälften av isen borta.
34. Det behövs faktiskt bara en liten jordbävning, sådan att den täpper till Berings sund, för att en ny istid skall drabba oss!
35. Jag vågar påstå att det är bottendjupet i Berings sund som reglerar klimatet på norra halvklotet.
35. Den smälta magman i jordens inre är en visserligen trögflytande men dock en vätska. Den styrs av de fysikaliska lagar som gäller för instängda vätskor. En av dessa lagar är, att ändras trycket i en punkt av vätskan fördelas tryckändringen likformigt i hela vätskan.
36. Jordskorpan utövar tryck på den innestängda magman. Denna i sin tur utövar normalt ett lika stort mottryck mot jordskorpan. Blir mottrycket för stort utlöses en vertikal jordbävning. En kraftig sådan ägde rum i Indiska oceanen Annandag jul 2004. Därvid sjönk trycket på den innestängda magman och därigenom även under Berings sund.
37. Det skulle inte förvåna mig, om det blivit en ökning av bottendjupet i detta sund så att inströmningen av tempererat vatten från Stilla havet till Norra ishavet har ökat. Detta har i sin tur haft till följd, att isen i Norra ishavet sommartid smält undan mer än tidigare.
38. Och så har vi det där med växthuseffekten!
39. I [NE] läser jag: ”- - temperaturen vid havsytan är drygt trettiograder högre än den skulle ha varit om atmosfären saknat växthuseffekt.”
40. Vidare läser jag när det handlar om atmosfären, att för torr luft gäller: ”Huvudkomponenterna kväve, syre och argon utgör sammanlagt 99,9 %. Därutöver finns en lång rad andra gaser i små mängder. Mängden koldioxid bestäms av en nära jämvikt med den koldioxid som är löst i havet.”
41. Återstår alltså för övriga gaser 0,1%. För koldioxidens del rör det sig om mellan 0,028 och 0,036 procent. (Det brukar uttryckas i milliondelar, för då ser det mycket större och farligare ut.) Trots att vi under de närmast gångna 200 åren vräkt ut kopiösa mängder koldioxid, har inte mängden av gasen i luften ökat med mer än max. 0,009 %.
42. I morgonekot i radion för några veckor sedan diskuterades den senaste tidens klimatförändring. En klimatolog satt med, men han fick inte en syl i vädret för allt ”gröntöntigt” koldioxid-snack. Till slut blev han dock tillfrågad om, vad han ansåg om saken. Han svarade då, att det hela bara är en teori. Han antydde att det enbart ”rör sig om en bluff”! Sedan var sändningstiden slut. Det var då jag verkligen började tänka efter!
43. Av det ovan skrivna drar jag slutsatsen, att, hur vi än vräker ut mängder av koldioxid, är det ändå mängden koldioxid i haven, som bestämmer halten av gasen i luften.
44. Havens gröna och de blågröna algerna tar i sin fotosyntes hand om och binder koldioxiden. Effekten av dessa alger är mångdubbelt större än vad allt grönt på landbacken kan prestera.
45. Under mitten av 1880-talet emigrerade många svenskar till landet i väster på grund av mångårig missväxt och svält. Temperaturen var hög och regn uteblev. Åren innan hade det varit åt andra hållet: kallt och eländigt.
46. Övergången tycks ha skett 1883 då vi fick en vertikal jordbävning som var så pass, att ögruppen Krakatoa strax utanför Java flög i luften och 36 000 människor strök med.
47. Åren 1928 – 30 var det väldigt kallt med mycket snö. Därefter blev det en omläggning av klimatet. Var det möjligen någon vertikal jordbävning i Stilla havet vid det tillfället?
48. Vargavinter var det också åren 1940 till 1945. Avslutades också den perioden med en vertikal jordbävning?


49. Och så till sist: Är det riktigt, det som jag har hört, att meteorologer inte har något annat än luft i skallen?




Mitt egna tillägg.
Att vi har ett rörigt väderförhållande, med stormar och liknande, har att göra med vilken vinkling jordaxeln har. Just nu är vi på väg ut mot max och det är sedan länge känt att vädret och årstiderna då blir "rörigt" och "översvallande". Lutningen brukar variera mellan 22-24,5 grader. Just nu är den 23,5 ... vilket gör att årstider och väder varierar ganska mycket.

Har fortfarande inget att skriva... men läs och begrunda gärna detta som jag fick av min käre far!

Växthusteorin ett falsarium enligt experter

TV-programmet om växthuseffekten i Ch4 är mycket välgjort med många naturvetenskapliga experter. Det redovisar en alternativ teori med data från både danska forskare och från Harvard om solaktiviteten som hygglig förklaring till temperaturvariationerna. Om detta är sant har klimatalarmismen i gängse utformning fått ett grundskott.

I det brittiska TV-programmet "The Great Global Warming Swindle" (1 tim 13 min) som sändes den 8 mars i Channel 4 hade man samlat ett försvarligt antal seniora experter på olika delar av klimatdebatten och växthuseffekten. Orsaken sades vara att de kunde säga vad de ville utan att riskera sin karriär och möjligheterna att få forskningsanslag i framtiden. Ett undantag var professorn i fysik Nir Shaviv vid universitetet i Jerusalem, som såg ut att vara en yngre person. Lord Lawson of Blaby uttalade sig om debattklimatet och hävdade att det var det mest politiskt inkorrekta att hävda en avvikande uppfattning i klimatfrågan.

Programmet inleddes med att professorerna Shaviv, Ian Clark (Ottawa), dr Piers Corbyn (väderexpert) och John Christy (IPCC) ifrågasatte den vetenskapliga grunden för växthusteorin och att CO2 skulle vara orsaken till klimatförändringar. Professor Philip Stott (biogeografi, London) hävdade att IPCC var en politisk organisation och professor Paul Reiter (Pasteurinstitutet, Paris) hade tittat på IPCC-forskarnas biografier och hävdade att många av dem i själva verket var regeringsföreträdare eller andra icke-vetenskapare. Många som inte håller med om vad IPCC säger, anges dessutom som medförfattare trots sin dissidens. En av grundarna av Greenpeace, Patrick Moore, ansåg att miljörörelsen blivit genompolitiserad (men han hade inte något att tillföra i sakfrågan).

Det ansågs också att det fanns ett egenintresse för forskarna att skapa en alarmistisk känsla hos allmänheten och politikerna eftersom det genererar nya och större anslag till forskningen (ex Roy Spencer, Nasa). Klimatforskningen har blivit en jätteaffär som ger jobb åt tiotusentals personer, som skulle bli arbetslösa om växthuseffekten inte vore ett allvarligt problem. Den tidigare redaktören för New Scientist, Nigel Calder, menade att man spottar på dem som inte håller med och det är inte ett vetenskapligt sätt att bedriva forskning. Programmet avslutades med ett avsnitt om hur u-länderna, speciellt Afrika , hindras från att ta del det moderna industrisamhällets fördelar eftersom de skall använda solceller för el istället för att bränna kol.

Huvudtesen i programmet var att klimatförändringar hade inträffat flera gånger tidigare de senaste 6000 åren. Professor Stott hänvisade till att Themsen varit tillfrusen många gånger under den "lilla istiden" på 1600-talet och att det var mycket varmare under högmedeltiden på 1100- och 1200-talen. Längre tillbaka i tiden fanns också en värmeperiod under tidig bronsålder för 5-6000 år sedan. Dessa temperaturvariationer var naturliga, säger speakern. Varför anser vi då att dagens förändring beror på människan? Det har något att göra med industrialismen.

Professor Patrick Michels (miljövetenskap, Virginia) hävdar att de som anser att koldioxiden är orsaken till uppvärmningen inte har fakta klara för sig. Det är ett starkt påstående som naturligtvis kan kritiseras. Först visar programmet uppvärmningen sedan mitten av 1800-talet i en kurva. Den är där totalt drygt en halv grad. Men huvvuddelen av uppvärmningen skedde före 1940 när de stora utsläppen ännu inte hade satt igång. När dessa satte igång strax därefter steg inte temperaturen "enligt teorin" utan sjönk i fyra decennier. Någon hänvisning till att oceanerna skulle ha dämpat uppgången och att utsläpp av aerosoler direkt kan kyla atmosfären gavs inte. Det visar att debatten utomlands är så förenklad som IPCC:s tre diagram om hur klimatmoedellerna i TAR har anpassats också indikerar - eller kanske dessa två element bara är ad hoc-hypoteser för att få den gängse teorin att stämma?

Professorerna Syun-Ichi Akasofu vid Arctic Research Centre och Tim Ball, klimatolog vid Winnipeg-universitetet, förklarade båda att detta bevisar att koldioxid och temperatur inte "go together". Teorin stämde inte med fakta var deras slutsats, vilken understöddes av Calder. Professor Ball hävdade också att vattenångan svarar för 95 procent av växthusgaserna.

Härefter kom programmet in på ett svårt avsnitt när man ville testa koldioxidteorin mot verkligheten. Detta fick den kände dissidenten professor Richard Lindzen, MIT, förklara med skillnaderna i förändringarna i olika luftlager i troposfären (10-12 km uppåt). Om vi har GHG-uppvärmning kommer den kraftigase uppvärmningen att ske i mitten av troposfären, vilket ytterligare preciserades till ca 10 km av professor em Frederick Singer, känd dissident.

Den flerfaldigt prisbelönade professor Christy redogjorde för temperaturmätningarna (ballonger och satelliter) i troposfärens övere skikt och menade att den registrerade ökningen där var måttlig. Detta stämmer inte med gängse teorier slog han fast. Här fick han stöd av professor Michaels som detaljerat redogjorde för vad en GHG-uppvärmning skulle ge för uppvärmningsstruktur där polarområdena hade andra egenskaper. Lindzen och Singer konkluderade ytterligare att detta visade att det inte var fråga om GHG-uppvärmning. Singer menade tom att på de högre höjderna hade temperaturen sjunkit något. Därmed var GHG-teorin falsifierad enligt Singer.

Därefter vidtog en genomgång av förre vicepresidenten Al Gores film och det centrala argumentet att när det finns mer koldioxid blir temperaturen högre. Detta motsades av professor Clark, som sysslar med analyser av borrkärnor från glaciärisar, och han visade med ett tydligt diagram att det fanns en ca 800 år lång eftersläpning för CO2. Gore har fel när han hävdar att koldioxiden påverkar temperaturen. Någon diskussion om att CO2-ökningen kunde ge en följdverkan i form av uppvärmning gavs inte.

Istället kom man in på frågan varför CO2-halten ökade efter uppvärmning. Här uttalade sig oceanografen Carl Wunsch, professor MIT, att haven kunde hålla mer CO2 när de var kallare än när de var varmare. Detta är elementära förhållanden som det inte råder strid kring. Men denne Wunsch är ingen riktig dissident så när han såg vartåt programmet i sin helhet lutade manifesterade han enligt min mening det förväntade beteendet hos en person som är rädd att inte få fortsatta anslag - han tog avstånd från sin medverkan trots att han inte sagt något kontroversiellt (det värsta han sa var längre fram att media har en tendens att förstora upp rön som kan dramatiseras). Läs här hans regelrätta "trosbekännelse". Det är uppenbart riskabelt att bli stämplad som kättare bara genom "guilt by association".

Over and out/Mamselamsen

söndag, oktober 26, 2008

Har kommit hem!

Massor har hänt.... men.... jag ids inte skriva. Fast det mesta har gått i det här tecknet.
Tårta

Förmodligen kommer Camilla eller Jessica att skriva om allt. Själv lutar jag mig tillbaka... pillar mig lite i naveln och lyssnar ännu en gång på Camillas version av Your love.

Over and out/Mamselamsen,trött

torsdag, oktober 23, 2008

En snabb fråga.

Nattvarden.

Är det inte egentligen en form av symbolisk kannibalism?

Over and out/Mamselamsen

tisdag, oktober 21, 2008

Tar lite semester.

Kommer tillbaka i nästa vecka.

Over and out/Mamselamsen

Mycket att göra idag.

Men vill Ni ändå ha något spännande att läsa, får Ni gå till Camilla... för här händer det inget som är intressant att delge omvärlden.

Men en sak är klar.... hon kommer inte att få några julklappar i år, eftersom hon inte fixade en autograf till mig.... trots att Sara Löfgren och hon hade en hel del att ventilera igår.

Jo! Camilla... och Jessica kommer att få den sedvanliga "piskmaskinen!" En sådan har jag lovat ungarna varje år sedan de var små. Fast i år är det nog inte helt omöjligt.... jag har nämligen hittat en.
Piskmaskin

Over and out/Mamselamsen, tuff mamma.

måndag, oktober 20, 2008

Brödbulle

Holy Christ!

Kolla vad Millan skriver på sin blogg! (länk)

Vi vet att hon fått en massa reklam i Dubai..... men att en massa "Dubajaner" skulle sitta och lyssna på Camillas låtar, dagarna i ända... hade man inte trott.

Nä.... inget mer dator idag.... har en lååååååång lista med vad som ska göras innan vi åker uppåt landet.

Over and out/Mamselamsen

Känns "overkill".

På ett par skolor i Sverige måste barn lämna ifrån sig fingeravtryck och en fyrsiffirig kod, för att få äta skolmat. För mig känns det lite "overkill"... särskilt som man läser i artikelns kommentarer att det tydligen inte funkar mer än högst 50% av gångerna.

Vad är det för fel på ett skol-ID med foto... och en som står och kollar så det stämmer. Ett sådant kort skulle "ungarna" och skolan även kunna ha nytta av vid andra tillfällen än just maten.

Over and out/Mamselamsen

söndag, oktober 19, 2008

Till sist skriver jag också om det.

Fredrik Virtanen skriver det det som jag har tänkt... det om Katrin f.d. Schulman.

TV4 visste exakt vad de anställde!

Att Katrin ibland inte har något såll mellan hjärna och mun/hand, visst vi alla innan... även TV4... och tänk vad tittare de fick till "Eftersnacket". Till och med jag tittade på det i lördags, bara för att se vad det var... och det var ju faktiskt ett tämligen torftigt program som det inte ens var värt att lägga tid på. Men nu har det fått den uppmärksamhet, som var meningen.

Katrin säger/skriver ganska ofta, det som vi vanliga dödliga endast låter susa runt i hjärnan under en sekund... eller fnissar åt hemma i TV-sofforna... och den som säger emot, är jag övertygad om ljuger. För hur många satt egentligen hemma framför Idol och funderade på om killen som åkte ut förra lördagen, var homosexuell eller inte? Jag gjorde det.

Katrin gick, vad jag förstår, över gränsen för vad som är "lämpligt" på "Eftersnacket" (jag såg inte det första programmet)... men det var väl det som de ansvariga på TV4 var ute efter.

Jag försvarar inte de uttalanden som inblandade parter har sagt eller skrivit... men det finns något som heter "All uppmärksamhet, är bra uppmärksamhet" och i det läget som Katrin och Birro är i... kan jag förstå varför allt har sagts och skrivits.

Men vill någon se rejäl mobbing, hot och pennalism tycker jag att Ni ska läsa bland Katrins kommentarer ... för vad sägs om: "Ett tips: ta ett rakblad och skär djupt i dina handleder. Du gör resten av matamatiken...Svagare och fulare människa än dig är svårt att hitta...inte ens i U-landet Polen."


Over and out/Mamselamsen

fredag, oktober 17, 2008

Nu ställer sig alla upp och skriker.....

"Hipp hipp hurraaaaaa, för Jessica som blir 30 år idag!"


Jessica1

Min lilla Skata blir fullvuxen idag. *med en tår i ögat*

Vi kommer den 25:e och då jäklar ska vi ha kalaaaas... på restaurang, med allt vad det innebär. Ha det kul ikväll på ditt partaj!

Att Jessica överhuvudtaget finns, är ett mirakel, för Stephan och jag efter ett ihärdigt men misslyckat arbetande med att bli med barn gick vi till läkare. Vi genomgick en massa tester och fick reda på att vi båda var sterila. Stephans spermier låg och simmade ryggsim i cirklar och mina äggledare var igenpluttade efter en äggledarinflammation... så vi gav upp. När jag sedan efter en tur till Sydafrika blev "jättesjuk" och spydde hela tiden, gick jag till läkare och fick mitt livs chock. Jag var med barn.... men att det tydligt visade att det var ett kommande missfall. Jag blev skitförbannad och tänkte: "Det ska vi bli två om!"Det "missfallet" blev Jessica.... som i princip vägrade komma ut... gick flera veckor över tiden. När hon var sex dagar gammal blev hon sjuk och fick läggas in på infektion i Kalmar... tillsammans med alla andra bebisar som föddes runt den 18 oktober det året. Alla hade smittats av ett virus på "Babylätt". Men efter ett par veckor och massor med hemska undersökningar, tillfrisknade hon och fick komma hem. Sen dess har hon varit frisk som en nötkärna.
BebisJessica

Så Jessica är ett mirakel!

Over and out/Mamselmasen, mamma

Oh... vilken spännande stund jag har haft.

Det bor ju en författare under oss, som kom ut med sin första bok förra året. Hennes första bok! (Jag hittar den inte just nu... annars hade jag lagt ut en bild på den.) Maj är någonstans mellan 75 och 80.... så cooolt!

Nu var hon här uppe, för hon behövde hjälp med att hänga upp en tavla, så när Stephan kommer hem ska han ta stora borrmaskinen och gå ner och hjälpa henne... det är ju det som grannar är till för.

Men hur som helst... hon satt här och berättade om sin bok nummer två, som ska ges ut i vår... och hon delgav mig hela handlingen... hur den ska bli, för den är ju inte klar. Spännande! Det är både kärlek, sol och vår, bedrägeri och ond bråd död.

Snacka om att jag ska köpa den!

Nu har jag inte tid att sitta här längre... har massor att göra. Seeyah!

Over and out/Mamselamsen

Alla gör vi vad vi kan för att bli av med apelsinhud och celluliter.

Celluliter

Over and out/Mamselamsen.

A V U N D S J U K !

Millan är inbjuden på ett releaseparty för Sulos nya album "Hear me out" (lustigt, Camilla har skrivit en låt som heter just så.. fast det är inte den), där bland annat Sara Löfgren ska uppträda. Jag sitter här och är gröööön av avund. Sara är så otroligt bra, även om det varit lite tyst om henne den senaste tiden.

Om Ni inte kommer ihåg henne..... lyssna HÄR ... så minns Ni.

Så bra... så bra... så braaaaa!

Snälla Millan.... skaffa hennes autograf till mig. :-)

Over and out/Mamselamsen.

Kattlåda!

Katlåda
Observera den turkosa strumpan med solrosor på, som ligger halv inkrupen under fåtöljen. Den sörjer! Hennes kompis blev uppsugen av dammsugaren för nån dag sedan... och den/Stephan som höll i dammsugarskaftet vägrar att plocka ut den. Så nu har vi en död och en sörjande strumpa i det här huset.

Over and out/Mamselamsen

Finns det något godare....

... än massakrerad pasta, med min köttfärssås och enorma mängder hyvlad parmesan.
Köttfärssås
Vi kunde inte röra oss på flera timmar igår, efter den gastronomiska höjdpunkten.

Over and out/Mamselamsen, en fena på matlagning.

Häftigaste sängarna.

Aftonbladet visar de höstens häftigaste sänggavlar.... rätt trista tycker jag. Annat var det med den sängen som vi hade förut... där vi fixade till en alldeles speciell sänggavel. En del av en gammal soffa!

Tänk Er denna soffan, fast klädd i mörkröd plysch och oändligt mycket mer träsniderier på ryggen.
Soffa
Vi hade en sådan i källaren... tyvärr blev nederdelan vattenskadad... men vi ville inte slänga en sådan fin "arvesoffa", så vi (läs Stephan) monterade bort allt utom ryggen. Den skruvade han upp på lagom höjd på väggen i sovrummet.... sköt sängen intill och vips hade vi världens häftigaste säng.... med färdigt ryggstöd och allt. Precis passandes vår gruvligt kitschiga smak. :-)

Många bra och ibland konstiga saker har Stephan gjort om eller byggt under sina dagar. Rekordet har nog den svartbetsade toapappershållaren han snickarde ihop under vår fattiga tid. Hans far... möbelsnickaren höll på att avlida av skratt och påstod att den toapappershållaren skulle vara det enda som skulla vara intakt efter en atombombsattack.

Jupp.... en rejäl doning var det... och gratis... men den funkade inget vidare...toarullen försvann på något vis i den... och byttes ganska snabbt ut mot en i plast för 4,75 från Neikters :-)

Over and out/Mamselamsen

torsdag, oktober 16, 2008

Nu är det klarrrrt!

Ni vet det där distansjobbet som jag haft lite från och till sedan i somras.... den där portalflytten. Den är klar nu... de lanserade en Betaversion av det hela idag. Hälsoportalen Netdoktor.se!
Netdiktor
Och bara spana in alla sjukdomarna.... de flesta har jag gjort. Snygga va? :-)

Det är ju nu det stora avslöjandet om vem min fruktansvärt slavdrivande och tjatiga chef var.... det var Jessica! Inte alla mammor som får ha sin dotter som chef.

Over and out/Mamselamsen, stolt som fasen.

Balladernas mästarinna har gjort det igen.

Tagit en gammal 80-tals poplåt och gjort om till en pianoballad. Någon som är förvånad? :-)
Camilla gör musik
Lyssna först på originalet här och sen på hennes version här. (Det var hennes kompisar som "tvingade" henne att göra den här inspelningen hemma i sovrummet och vad jag förstår har allihop Millans version som ringsignal i sina telefoner nu.)

Detta måste alltså betyda att alla hennes högar med egna färdigskrivna ballader kan göras om till pop... eller varför inte rent av hårdrock.

Nä.... nu måste jag sticka.

Over and out/Mamselamsen,

Hahaha....

Innan jag stänger av datorn.... för några timmar, måste Ni bara kolla in hur otroligt kul de anställda på SATS har.... jämt.

HÄR!

Lite som att de är nyfrälsta och har skådat ljuset... eller nått. :-D

Over and out/Mamselamsen

Uuuu... vilken sur och bitter bloggare jag blivit.

Beror på att jag är vansinnigt frustrerad över allt som drar ut på tiden... och hela livet blir en enda lång väntan. När allt är klart, ska jag bli lika glad och sprudlande som förut.... men fram tills dess ska jag vara en riktig surkärring.

Och den som säger emot, åker på en propp.

Over and out/Mamselamsen

Ett riktigt höstrusk idag.

Det betyder en alldeles perfekt dag, för att åka till IKEA och spana in deras julgrejor... fast egentligen behöver jag bara lite nya doftljus och 10 rullar brunpapper.

Men det är inte utan att det är lite kul att gå runt och kolla på alla köksinredningar och drömma. Jag har fastnat för ett... ett klarrött.... där luckorna är högblanka. Det har Ni sett va? Jag har haft två kök med röda luckor under mitt liv och jag minns att jag alltid blev glad av det. Fast vi kommer inte att ändra på köket här, även om det känns lite trist... vi ska ju inte bo här resten av livet. Men när jag blir stoooor, då ska jag ha ett rött kök igen och gärna med jordgubbstapeter på väggarna.

När jag blir stoooor, ska jag också skaffa nya möbler och sälja av alla tunga och gigantiska möbler och grejor som belamrar hela den här lägenheten.

Fast det handlar ju om att jag ska bli stor först... och risken för det är obefintlig, eftersom jag tar ett krumelurpiller varje onsdag.
Tab

Over and out/Mamselamsen

Hokuspokus... förklarar finanskrisen.

Raj Kumar Sharma förklarar finanskrisen genom att titta på stjärnorna. Alla sätt är bra, utom de dåliga.

När jag för ett år sedan att skrev om att vi borde dra öronen åt oss, tittade jag mig bara lite runt omkring och läste i tidningar, så kunde jag se att hela skiten skulle spricka... svårare än så var det inte för mig. För om människor konsumerar som galningar... lånar pengar, handlar på kredit så marginalen blir knapphändig... betyder det så småningom att man blir tvungen att dra ner på konsumtionen eller gå i konkurs = en svacka i konjunkturen kommer som ett brev på posten... med allt vad det innebär av bl.a. uppsägningar från jobb. (Att få ihop det där med micro- och macroperspektiv)

Om vi människor kunde lära oss att ha lagom stora lån och lagom stor konsumtion, skulle dessa djupa dalar och höga höjder inom konjunktur och finans inte bli så himla stora. För det är ju trots allt vi människor som bestämmer när en konjunkturkurva ska förändras. Sedan kan man alltid skylla på olika finansbolag med dess "giriga" människor.

Men det kommer att vända... det har det alltid gjort förut.

Over and out/Mamselamsen, den gamla vanliga allvetaren. :-)

onsdag, oktober 15, 2008

Nästan bara gammal skåpmat.

Jag har kollat igenom vilka artister som kom med till Melodifestivalen. Nästan bara bara gammal skåpmat, så det som skrevs i inlägget nedanför är kanske sant trots allt... att vissa skivbolag gör en första utrensning innan juryn får välja.

Är det så, är det för jäkligt, för det är väl självklart att de i så fall väljer sina artister... för de är ju inte anonyma när låtarna väljs.

Så, är det så... lägg ner skiten! Det är alltså skivbolagens och Christer Björkmans egna lilla ankdamm, där de verkar skrubba varandra på ryggen... rejält!

När Camilla och jag har pratat om ESC, har vi kommit fram till att det inte handlar om att vinna den stora finalen... det handlar om att vara med i den svenska, få mycket publicitet och sedan ska låtarna spelas dagarna i ända på Mix Megapol... och låtskrivare och bolag tjänar storkovan... artisten får nålpengar. Jag är övertygad om att det är det som är målet med ESC... inte att vinna.

Jaa... jag är lika bitter idag också... en riktig bitterfi**a :-)

Och Camilla också... och hon är inte att leka med. :-)
Camilla1 liten

Och jag vet, att när Melodifestivalen drar igång, kommer i alla fall jag sitta och kräkas över hur mycket dålig musik det finns och går sätter på Millans låt som blev dissad och tycker att den är skyhögt mycket bättre än de som kom med. (Jag lyssnar förresten på den nu och den innehåller faktiskt fler än tre ackord.)

Nu kommer jag inte skriva ett ord mer om Melodifestivalen... då jag inte kan göra något åt den korruption som verkar finnas.

Over and out/Mamselamsen



Till alla Er som nu droppar in från Aftonbladet... och Ni är många. Ni andra, vanliga läsare, kan hoppa över detta.
Det är det här jag menar, när jag skriver om korruption. ... en kommentar som kom hos mig igår.

"Jag var i Stockhom och satt med i juryn i år me, men vi är tydligen inte dem ända som väljer ut, många skivbolag är med om den första utgallringen, Dem bidragen som dem väljer bort får inte vi lyssna på och det tycker jag är j..vligt vansinnigt, så alla som tycker det är samma gamla gäng som är år för år och att det är orättvis för nya låtskrivare som inte kommer med, dem håller jag fullständigt med.Man skulle ha en regel som säger att om man kommer med ett år så får man inte vara med som låtskrivare dem fem nästföljande år eller aldrig mer, eller nått liknande./Musikproducenten"

tisdag, oktober 14, 2008

Det finns tydligen en första hemlig gallring om vilka som kommer med i Melodifestivalen

En kopia av en kommentar från en som satt med i "juryn" om vilka låtar som kommer med i Melodifestivalen.

"Jag var i Stockhom och satt med i juryn i år me, men vi är tydligen inte dem ända som väljer ut, många skivbolag är med om den första utgallringen, Dem bidragen som dem väljer bort får inte vi lyssna på och det tycker jag är j..vligt vansinnigt, så alla som tycker det är samma gamla gäng som är år för år och att det är orättvis för nya låtskrivare som inte kommer med, dem håller jag fullständigt med.Man skulle ha en regel som säger att om man kommer med ett år så får man inte vara med som låtskrivare dem fem nästföljande år eller aldrig mer, eller nått liknande./Musikproducenten"

Där ser man... vi vanliga dödliga var alltså inte helt ute och seglade om att det finns någon form av korruption bakom det hela.

Millan och jag har diskuterat detta ikväll.... och medan hon väntar på att hennes album ska bli färdigmixat... det tar en jäkla tid och ursäkterna i LA är många.... har vi planerat en ny grej. Men inte förrän vi sett utgången av det, kommer vi att skriva något om det.

Men det är som jag alltid sagt till Millan om hennes musik: "Man får förvänta sig 999 nej, innan det kommer ett ja".

Over and out/Mamselamsen

När jag ändå är "bittrig" idag....

... kan jag väl passa på att berätta att Stephan plockade bort en fästing på mig förut. Den hade förmodligen krupit runt ett bra tag, innan den hittade sin favoritplats att äta sig in... på min rygg.

Over and out/Mamselamsen, suraste käringen i hela Sverige... jag tar nog fan mig ett glas vin... bara för att jävlas med kroppen ett tag.

Jag hörde på radio. UPPDATERAD!

Alla Melodifestivalslåtarna, ska tydligen offentliggöras vid halv fem idag.

Räkna inte med att Millans låt kommer med... för det gör inte vi. Hon heter ju varken Pling eller Kling och Klang.

Over and out/Mamselamsen, bitter. :-)


Uppdaterad.
Nix, hon kom förståss inte med. Men Pling Forsman, Thomas G:son och Fredrik Kempe, var kompositörer och textförfattare till nästan hälften av låtarna som valdes.

Nu är jag ännu bittrare.

Over and out/Mamselamsen

Angående inlägget jag skrev nedanför,

Jag fick en kommentar om att jag borde vara lite mer ödmjuk i min inställning till varför jag tycker att mamman i programmet "SOS familj" borde vara den som skulle skämmas.

Nä, det tänker jag inte vara. Visst det är för jäkligt att flickan i programmet uppförde sig som jag vet inte vad. Men var och hur har hon lärt sig det? Ingen föds sådan... man lär sig!

Inget barn kan bli bortskämt, utan att det finns någon som ställer upp och skämmer bort det.

Alla människor skulle väl innerst inne alltid vilja få som de ville... det skulle ju vara alldeles underbart om alla "dansade efter min pipa". Men folk har under mitt liv inte ställt upp på det. Jag lärde mig ganska tidigt vad konsekvenser innebar... och det hade jag med mig i bakhuvudet när jag själv fick barn... och då snackar jag inte aga... och de har fått en hel del konsekvenser under sitt liv.

Jag hade inte många hårda regler när ungarna var små, men de visste... oavsett vad det var, var de var tvungna att ta det som kom efteråt. Jag sa tidigt till dem: Vill du supa, knarka, stjäla, slåss och ha sex med alla... var så god... men kom ihåg konsekvenserna, för jag kommer inte att lägga två fingrar emellan för att skydda dig från dem". Och det gick hyfsat, med en del grejor som de i efterhand fick stå för. Eller vad säger du Millan... om den där ängeln... det pratar du ju fortfarande om... hur hemskt det var när du fick stå för din handling. :-)

Hela livet består av handlingar och dess konsekvenser. Om man inte tidigt lär sig det, tja, då blir det lätt som i programmet igår.

Jag anser således att det alltid är föräldrarnas "fel" om ungarna om ungarna är/blir odrägliga... och där viker jag mig inte en tum. (Om det inte ligger någon sjukdom bakom det hela.)

Over and out/Mamselamsen, en både snäll och stenhård mamma.


Orsaken till att jag skriver jag och inte vi genom hela inlägget beror på att det var jag som hade huvudansvaret för barnen när de var små.... Stephan jobbade jämt. Och det var så vi valde det.


Jag skulle kunna utveckla det hela hur mycket som helst. Det handlar om respekt för barn/ungdomar... att ge dem de rätta verktygen så de lär sig förstå hur det funkar ute i den "stora världen". Allt annat är respektlöst... i alla fall i min värld. Men jag skiter i den utläggningen, för det är nog bara jag som tycker att det är intressant. :-)

måndag, oktober 13, 2008

Har haft programmet SOS familj på i bakgrunden och hör.

Blablablablablablablablablabla... pedagogiksnack.... blablablablablabla... förstående tonfall.... blablablablablabla.... blablablablablablabla.

Allt blir jättebra!

*kamerorna stängs av*

Allt är som förut igen

Eller?

Den som verkligen borde skämmas i programmet, är mamman. Det är hon och bara hon som har tillåtit dottern att få utvecklas som hon gjort.

Over and out/Mamselamsen

Mååååååndag.... äntligen!

Älskar måndagar!

Allt är igång och så även jag. Har redan hunnit svara på mail, prata i telefon, gett uppmuntrande tillrop o.s.v.

Nu i veckan kommer den där portalflytten, som jag jobbat lite med under hösten, att publiceras... om allt går vägen. Min slavdrivande chef, behöver verkligen få det i land så hon kan börja ta ut sina hundratals timmar med övertid. Ja, många av Er begriper säkert vem denna "förskräckliga" chef är, utan att jag behöver säga hennes namn... och för Er som inte fattar..hon bor på tredje våningen och måste gå alla trapporna. Hon har även en galen förkärlek för stringhyllor.
Bokhylla
Titta runt lite på den här sidan, så fattar Ni. :-)

Inte alla som har en sådan vacker chef!

Over and out/Mamselamsen, på väg

söndag, oktober 12, 2008

Hur stor är chansen att hennes låt blir uttagen i veckan som kommer?

MIKROSKOPISK! (länk)


Millan har bloggat om det själv. Kommer den inte med... läggs den nog snart ut på hennes musiksida.


Over and out/Mamselamsen

Vad har Ni gjort idag?

Vi har varit i skogen.
Trattkantareller

Over and out/Mamselamsen

Nog med allt filosoferande för idag.

Nu ska jag lyssna på Millans Melodifestivalslåt en gång till och se om den är lika bra denna gången också.

En ballad, som med full orkester kommer att bli smäääääktande.

Jag har den där.
MP3
Var tvungen att stryka över titeln på låten, för allt är ju så rysligt hemligt. Minsta lilla publicitet om vilken låt det är och vips blir låten struken.

Over and out/Mamselamsen

Jag tänker på mitt inlägg nedanför.

Där hittar man anledningen till varför Stephan och jag vill ha ett ganska enkelt liv, långt ute på landet när vi är klara med Nybban.

Långt borta från shoppingcenter, andra affärer, stressade människor, mullrande tåg, "spyende" bilar... you name it.

Ett tyst ställe där glädje och tillfredställelse går att finna i andra saker än prylar eller enorma kickar av upplevelser som man fått betala för att få... "konstgjorda upplevelser".

En fråga till Er som läser här:

Är det bara jag som börjar bli kräkfärdig på det konsumtionssamhälle som försöker sluka oss med hull och hår?

(Jag har inte tänkt att dra mig undan det hela och leva på kottar och bär... det finns ju ett mellanting.)

Over and out/Mamselamsen

Hur mycket pallar man med egentligen... och hur intressant är det?

Du är vad du äter
Bröllopsform
SOS Gute
Bonde söker fru.
Idol
Stjärnor på is.
Top model
Hells kitchen
SOS Familj
Lyxfällan
Supernanny
Färjan
Fab 5
Make me a supermodel
Äktenskapsakuten
Sjukhuset
Extreme homemakeover
Roomservice
Design Simon & Thomas
Äntligen hemma
Ensam mamma söker.
Stilpoliserna
Rent hus

Detta är bara några av, vad jag kallar dokusåpor. Det finns fler, men jag kom inte ihåg eller orkade leta reda på fler bland TV-tablåerna.

Hur mycket pallar man med av skit? För ingen kan ju komma på att säga att "Färjan" är speciellt bra. Jag kollade på första avsnittet och kommer aldrig att kolla igen. Och "Bonde söker fru", som tydligen har börjat igen... aldrig!

Jag kollar på "Idol"... ibland "Hells kitchen" och väntar på att det ska komma en ny omgång av "Project runway"... men resten? Nä, jag lägger hellre tiden på min egna dokusåpa här hemma, som kan vara nog så dramatisk och spektakulär ibland.



Här nedanför kommer alla mina stora funderingar runt detta. Orkar du inte läsa, så är det OK.

Ibland får jag känslan av att det var bättre förr. Förr, när det inte fanns så mycket att välja på... saker som man idag tar för givet och då tänker jag inte bara på TV-utbudet... utan allt! Man fick längta och vänta.... det blev högtidsstunder. Idag proppas vi fulla av "högtidsstunder" hela tiden och ribban måste höjas. Vad är nästa steg?

Jag kan utveckla detta hur långt som helst. Vi har det alltför bra (de flesta av oss) och kan i princip skaffa oss allt det som man förr verkligen fick kämpa och vänta på.... om det än genomfördes. Det behövdes inte så mycket för att man skulle känna tillfredställelse i livet. Jag minns högtidsstunder, som när jag, syrran och brorsan fick dela på en Pommac.... det hände inte ofta. Glasen ställdes upp bredvid varandra och Gud nåde den som fick en droppe mer än den andre. Men oh.... vad den läsken smakade underbart och jag var lycklig... och som Ni märker, kommer jag ihåg känslan.

Hur många av Er upplever idag en läsk som en riktig lycklig högtidsstund?
Pom

Nä, just det. Ribban har höjts... det behövs mer.... mycket mer.

Over and out/Mamselamsen

lördag, oktober 11, 2008

Man kan ju inte lyckas jämt!

Strumpor

Over and out/Mamselamsen

Kollade på Idol igår....

... och de flesta lät för hemskt. Särskilt min favorit... tja, vad han nu heter? "Rockkillen"?

Ibland kan jag nog tycka att juryn är för mesig. (Trodde aldrig att jag skulle säga det) Jag tycker att de ska säga till när folk sjunger falskt så öronen skrumpnar. Eller att de låter som karaoke... vilket jag tyckte att nästan alla gjorde igår. Nu sitter de bara och tycker att allt är bra. Hur ska deltagarna kunna rätta till sina fel och höja sig en nivå till nästa gång?

Rätt trist Idol denna omgången... tycker att kvaliten på de medverkande sjunker för varje gång jag tittar på programmet. Bästa startfältet nånsin? Nä, skulle inte tro det.

Jag läser att Katrin gick hårt åt Jesper i eftersnacket igår. Jag såg det inte.... och har aldrig sett... då sover jag. Jag har alltid gillat Katrin Schulman... eller vad hon heter nu för tiden, men det verkar som hon gick över gränsen igår... t.o.m. med mitt mått mätt. Att vara tuff är en sak, att vara elak och sarkastisk en annan. Att fråga... "Är han inte lite väl bögig?"... var ju bara dumt. Men visst.... hon fick de rubriker hon förmodligen ville ha.

Jag tycker inte att det är läge för sarkasm, mot en ledsen och nyss utröstad deltagare.

Over and out/Mamselamsen.



Opps... ser att det dyker in en massa nya läsare idag.

Vill Ni "nykomlingar" se och höra en Idol som blev sågad vid fotknölarna på audition, så kan Ni kolla:

HÄR!

och

HÄR!

Juryn begrep nog inte vad det valde bort. Hon skriver, sjunger och arrangerar all sin musik. Nu får vi se om låten som hon skickat in till Melodifestivalen kommer med... förmodligen inte!

Jag tror vi har världens mest frusna fåglar här i Nybban.

För inte mindre än tre fåglar har klämt sig in genom denna fönsterspringan, under de senaste två veckorna.
Fönsterspringa
Vilket resulterat i kalabalik här inne... särskilt på Elsa. Igår fick Stephan fatt på en blåmes, som skräckslagen satt och darrade i kristallkronan... med en mycket intresserad katt nedanför.

Funderar lite på att sticka pyttesmå mössor och halsdukar och lägga ut på fönsterbrädan till de frusna blåmesarna, för något blåmeshärbärge vill jag då rakt inte ha här i vinter.

Over and out/Mamselamsen

fredag, oktober 10, 2008

Jag håller på att "Skapa" ikväll.....

... och ville byta musik.... till typ Carrie Underwood. Gick inte! Så fort jag satte på skivan, gapades det ifrån rummet bredvid "Var f*n är Arvingarna?"

Så nu är det Arvingarna på spelaren igen och Stephan är hur lycklig som helst och sjunger i högan sky.... och för al del jag också. Så byta musik mellan 17-18 på fredagar är inte att tänka på

/Mamselamsen :-)

Igen... jag har gjort det IGEN!

Ni vet att jag skrev om min nya täckjacka igår.... en alldeles perfekt sådan och i och med att den liksom går in i ryggen passar den även hyfsat till kjol.... så jag invigde den idag, eftersom det är riktigt ruskväder här. Jajamensan.... och jag traskar iväg till posten och är absolut snyggast i hela stan. Ni vet, kjol, högklackade stövlar, "Babuschkasjal".... och jackan!

När jag står i kön vid posten, börjar en kvinna liksom dra i min jacka... under armarna! Jag var färdig att nita henne och anklaga henne för sexuella trakasserier eller nått. Då säger hon "Ska du verkligen ha de här kvar?"
Lappar
Hon stod och drog i decimeterstora lappar som hängde i ett långt plastsnöre och fladdrade för vinden, under min ena ärm. Hon slet bort dem åt mig.... och jag gav alla bakom mig i kön, dagens goda skratt. Och vet Ni, det bjuder jag på... de såg så himla buttra ut innan.

Men visst är det så jäkla typiskt mig..... för det har ju hänt förut. Man kan hitta det någonstans i min blogg. Då handlade det om en T-shirt.

Over and out/Mamselamsen, som vanligt inte riktigt klok.

Vi är inne på tredje kannan kaffe.

Idag är en sån där dag, när vi inte får tummen ur rövva att göra någonting. Kanske beroende på att det inte är så himla mycket som måste göras idag.

Så jag har precis kommit ut ur duschen... har faktiskt klätt på mig... kjol! Det är här Ni ska ramla av stolen av pur förvåning... och det ska låta boiiink.

Undrar om den där pippinätta typen i mig, har börjat vakna till liv igen? Eller så är det bara att alla mina favoritjeans lligger i tvätten. Vet inte, ska känna efter. Men jag har tydligen kjol så galet sällan att jag hörde ett "Ojojoooooj" bakom ryggen, när jag gick in i tornrummet för att kunna se tjusiga mig i helfigur.

Precis som en liten smårultig prinsessa.
Prinsessa

Over and out/Mamselamsen

Nä, nu ska jag inte tänka mer idag... se inlägg nedanför.

Det är ju fredag!

Fredagsmaten är redan planerad... det blir knaperstekt torsk med potatismos... hemlagat förståss. Vi måste nog tusan ge oss på en förrätt också, då jag har två avocado i kylskåpet som är precis lagom mogna. Jag gör min jätteenkla specialare av dem.

Citronmajonäs som jag späder ut med 1/3 vatten, så den blir lite lagom lös. Hackar i en massa kräftstjärtar... fyller avocadon till brädden och toppar det med några hela "kräftrumpor" och sen en snajsigt tillskuren citronskiva. När du delat avocadon.... glöm inte att smörja in snittytorna med citron... de mörknar annars. Snorenkelt och snorgott! (Hm... det där lät inte så bra, men WTF.)

Nä, nu ska jag ut på balkongen och inspektera ombyggnaden nedanför. Jag har ett och annat att kommentera... särskilt de nya parkeringsplatserna på andra sidan järnvägen och tunneln under spåren. Så ofattbart onödigt, nu när jag ser hur många parkeringsplatser det redan finns... varav en som finns 150 meter bort och är ständigt tom... men jag utvecklar det någon annan gång. Någon gång när jag känner mig tillräckligt uppretad. :-)

Over and out/Mamselamsen, fredagsglad.

Det är synd om människorna.

Det ska kollas på TV i mobilen... du kan få börsen i mobilen... du kan ha musik i mobilen... nu kan du få nyheterna från DN i mobilen. Plus alla samtal, SMS, MMS och reklam. Hur orkar folk och varför är det alldeles nödvändigt att alltid hålla sig ständigt uppdaterad om allt och alla?

Vad är det för fel på egna tankar istället för all info som stoppas i en? Kan det vara för att hjärnan bara ska bli programmerad för input och inget eget output?

Faran kan väl vara att människosläktet blir små lydiga lakejer som inte tänker på egen hand... för de fixar inte det, efter att hjärnan är omprogrammerad.
Mob
Jag har en antik telefon som inte ens har en kamera eller ljudspelare och den mesta tiden ligger den oladdad och skräpar någonstans. Laddar den endast när jag verkligen behöver den. Vill folk nå mig, får de vackert vänta tills jag svarar i telefonen hemma. Jag kan nämligen undvara mobilsamtal av sorten "Vad gör du?"

Jag vägrar alltså så många onödiga input det någonsin går... men så filosoferar jag en hel del på egen hand också.

Over and out/Mamselamsen

Skillnaden på att förlora och sjunka.

På massor med ställen skriver folk om hur mycket pengar de har förlorat bara för att börsen har störtdykt den sista tiden. Men det har de inte!

Stephan har fortfarande aktier och suckar lite varje gång de går ner.... men han har inte förlorat någonting. Börsen går ner... värdet sjunker, vilket inte är detsamma som att man förlorat något. Pengarna är inte förlorade förrän man säljer.

Sitter man bara lugnt i båten, kommer börs och konjunktur att vända. Det kan ta en tid, men det vänder... det har det ju alltid gjort i alla tider och innan du vet ordet av har ditt satsade kapital/pensionsspar kommit upp i sitt gamla värde och förmodligen ökat.

Så bara luta Er tillbaka och invänta bättre tider... de kommer!

Over and out/Mamselamsen

torsdag, oktober 09, 2008

Shoppat idag!

Men av födelsedags-förståliga skäl kan jag inte berätta. Men jag hittade en täckjacka till mig... dock ej röd... dock ej dun.... jag har inte hittat några. Det blev en svart som går nedanför rumpan, så jag tror att jag ändå slipper frysa i vinter.

Nu ska jag bänka mig... Idol börjar ju snart.

Over and out/Mamselamsen



Vad fasen.... det är ju inget Idol. När är det?

Jobbigt!

Visst är det jobbigt när man sitter på toaletten och är en hundradels sekund från att börja lätta sitta vatten och så upptäcker man att toapappret är slut och ingen att gapa på om assistans. Kniiiiiiiip...... och med hopsnodda ben stapplar man genom lägenheten för att hämta en ny rulle, bara för att upptäcka att både toapappret och hushållspappret är slut. Över till andra sidan köket... norpar man åt sig tre Melittapapper... tillbaks till toa med hopslingrade ben... drar ett djupt andetag och gör min "mission".

Och vet Ni... Melittapapper är som sandpapper.

Over and out/Mamselamsen

Bert Karlsson... en hedersknyffel!

Medan jag har går här och plockar, står alltid TV:n på i bakgrunden. Nu är det något sådant här "Förmiddagsprogram" på och Bert Karlsson medverkar. Jag har alltid haft en hatkärlek till honom... fast det har börjat övergå till mer kärlek än hat.

Att jag "hatar" honom beror på att han är så otroligt lik en person som vi umgicks mycket med förr... och som vi av olika anledningar klippte banden med.

Jag "älskar" honom för att han ofta säger rakt ut, sådant som vi "vanliga" människor bara vågar tänka. Och att han gör precis som han vill... och skiter fullständigt i vad folk eventuellt tycker.

Ahaaaa.... jag hörde nu att Fredrick Federly ska till Nybro idag. Jag vet vem han ska hälsa på. Om du läser här idag... kom upp och säg hej, vettja.... så jag kan erbjuda Fredrick det där jobbet, du vet. :-) Det är ju nära! Ni behöver bara kliva över 57 miljarder betongplattor och och klafsa i 897 kubikmeter matjord.

Fast jag är inte hemma förrän framåt kvällen.... ska ju till Kosta först.

Nä, för tusan hakar, nu har jag inte tid att sitta vid den här evinnerliga datorn.

Over and out/Mamselamsen

Jag är inte alldeles oförbätterlig.

Mitt städade skrivbord
Nu börjar en ny dag.... fast inte lika mycket att göra vid datorn idag, så mitt skrivbord ska väl inte behöva se ut som "Skräphögen" i Fragglarna ikväll.

Så fort jag gjort mig i ordning ska jag iväg och köpa födelsedagspresenter. Alla i familjen... utom jag, fyller nämligen år inom loppet av en och en halv månad. Och den 25:e ska vi ha ett gemensamt celebrerande någonstans i Stockholm.

Jessica fyller 30, Camilla 28, Stephan 56!

Och jag.... jag är och förblir 23.

Over and out/Mamselamsen